در ادامه در گزيده اي از اين گزارش مي خوانيم: گرما امان اهالي جنوبشرق كشور را بريده است. دراين شرايط گزارشهاي مردمي از قطعي مدام برق حكايت دارد و بسياري از روستاها در هرم گرماي خرداد با مشكل آب مواجهاند . نه فقط سيستانوبلوچستان بلكه كرمان هم به اين درد دچار شده و ديروز گرماي شديد و ريزگرد، ٣٢نفر را راهي مراكزدرماني كرده است.
ديروز كنارك، راسك، دلگان به ترتيب با ٥٢,٦، ٥٠.٩ و ٤٩.٧ درجه گرمترين شهرهاي استان سيستانوبلوچستان بودند و دراين روزها كه مردم جنوب مدام ازگرما شكايت ميكنند، تنها شهرستان زاهدان از اين گرماي سوزان مستثنا بوده است. گرما، بحران چند روز گذشته سيستانوبلوچستان بوده و درجه دما دربعضي مناطق نخستينبار است كه در ايستگاههاي هواشناسي به اين شدت بالا ميرود. درحالي كه ستاد بحراني براي مديريت اين شرايط خيلي دير (ديشب) تشكيل شد، مردم براي تحمل گرماي سوزان به بادهاي ١٢٠روزهاي كه از ديروز وزيدن گرفته، اميد بستهاند؛ اما اين بادها هم داغ است و با خودش شن ميآورد.
**مراجعه ١٢ نفر به بيمارستان و مرگ يك نفر
گرما از يكشنبه به اوج خود رسيد و درشهرهاي زهك، هيرمند، راسك و كنارك ركورد زد. دماي ٥١,٧ درجه شهر راسك دماي ٤٩.٨ درجه نيكشهر و دماي ٥١ درجه راسك اينطور كه اداره هواشناسي اعلام كرد، ركورد گرمترين دما را از ابتداي تأسيس ايستگاههاي هواشناسي دراين مناطق ثبت كردند. همين موج گرما دركشورهايي مثل هندوستان با تلفات جاني همراه بود و عصر ديروز منابع محلي اعلام كردند كه روز دوشنبه چوپاني در رانك پلان از توابع چابهار به دليل شدت گرماي هوا دچار گرمازدگي شده و جان خود را از دست داده است. اين گرما باعث شد كار بسياري از گرمازدگي به بيمارستانها كشيده شود.
«مهران امينيفر»، معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي ايرانشهر درباره مراجعه افراد به بيمارستانها و مراكزدرماني، از آمار شهرستانهاي راسك و ايرانشهر به «شهروند» ميگويد: «تا صبح ديروز ١٢نفر به دليل شدت گرمازدگي دربيمارستانها بستري شدند. آمار بيشتر از اين است؛ چراكه ما هنوز آمار مراكز بهداشت و درمان روستاها را جمعآوري نكردهايم.»
ديروز خبرگزاريهاي محلي نوشتند يك نفر درچابهار بر اثر گرمازدگي درخيابان بيهوش شده است. ابراهيم شكري، رئيس اورژانس چابهار به «مكراننيوز» گفت: اين اتفاق درشهرك صنعتي افتاده و شخص را به بيمارستان بردهاند و دليل ضعف به دليل روزهگرفتن و قرارگرفتن درمعرض گرما بوده است.
به گفته امينيفر ديروز در ايرانشهر گرما شديد بود و دراين شرايط بيماريهاي رودهاي، اسهال و استفراع بيشتر ميشود. بادهاي موسمي هم به استان رسيده و كمي از شدت اين گرما كاستهاند اما اينطور كه معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي ايرانشهر ميگويد، با اين حال اين بادها هم عوارضي براي اهالي سيستانوبلوچستان دارند: «بادها با خودشان گردوخاك ميآورند و اين ذرات در هوا بيماريهاي تنفسي را تشديد ميكند و براي گروههاي حساس خيلي خطرناك است. ازطرف ديگر، در بلوچستان، دربخشهاي جنوبي استان بادها با هجوم حشرات گزنده همراهاند؛ مثل عقرب. در شهرستان نيكشهر هرسال به دليل همين حشراتي كه سم كشنده دارند، آماري از افزايش مرگومير در منطقه به دليل گزش داريم.»
**گرما به جان مرغها هم افتاد
«فرهاد پرنيان» كه اهل شهرستان ايرانشهر است، تصويري از تخممرغي كه درحرارت آفتاب نيمرو كرده، نشان ميدهد و به «شهروند» ميگويد: «هوا جوري شده كه دو روز است از شدت گرما سر كار نميروم، خيليها مثل مناند. آفتاب بدجور ميسوزاند و باد داغ ميآيد. بدترش اينجاست كه در اين دما برق نداريم و آب هم كه به برق بستگي دارد. ولتاژ برق نه فقط در ايرانشهر، درهمه شهرها كم است و ساعت به ساعت قطع ميشود، البته به جز زاهدان. شايد باور نكنيد اما كارگرهاي زحمتكش تو اين گرماي وحشتناك و سوزان درحال كارند. چهار روزي است بنزين هم در ايرانشهر قطع شده است، خلاصه با اين شرايط به سختي زندگي ميكنيم.»
پرنيان از كمبود مرغ درماه رمضان خبر ميدهد و ميگويد: «دليل شايد اين است كه يك كاميون مرغ تلف شد.» روز دوشنبه در گرمايي كه در شهرستان سرباز ركورد زده بود و در دماسنج خودروها عدد ٥٨ درجه را نشان ميداد، آتش گرما به جان ٩٠٠ مرغ هم افتاد. اين مرغها با كاميون از كرمان به راسك مركز شهرستان سرباز درحال انتقال بودند كه از شدت حرارت تلف شدند.
**آب، فقط ٤ روز يكبار
كريمزايي يكي ديگر ازشهروندان درشهر «مهرستان» بخش «آشار» است. او به «شهروند» ميگويد: «وضع آب افتضاح است. فقط چهار، پنج روزي يكبار، اندازه چند ساعت آب داريم و بعد قطع ميشود. براي اين همه جمعيت شرايط بدي است. ازطرف ديگر برق هست اما افتاد ولتاژ زياد است. كولرهاي گازي توان روشنشدن ندارند. در روستاها كه حتي خيليها همين كولر را هم ندارند.»
**برق قطع ميشود، آب نيست
«شهريار شهرياري» هم از شهروندان زابل است كه از وضع شهرش به «شهروند» ميگويد: «همين حالا باد شديدي درحال وزيدن است و گرد و خاك و شن با خودش دارد. خبرگزاريهاي دولتي گفتهاند سرعتش ٩٠ كيلومتر بر ساعت است، اما هميشه بيشتر از آن چيزي است كه ميگويند، مثل دماي هوا. هيچ آبي دور زابل نيست و اين باد كه از روي خشكي ميگذرد جز خاك و گرما چيزي براي ما ندارد.»
**به وزير تذكر دادم، حق اين مردم بيتوجهي نيست
علي كُرد، نماينده مردم خاش در مجلس شوراي اسلامي هم از تشكيل نشدن ستاد بحران گلهمند است كه به «شهروند» ميگويد: «در مجلس بودم و به محض وصول خبر تذكر لازم را به وزير نيرو و رياست سازمان مديريت بحران كشور دادم. در استان سيستان و بلوچستان وضع بحراني است اما ستاد بحران تشكيل نشده است. من درخواست كردم هرچه سريعتر اين اتفاق بيفتد تا راهكاري داده شود.»
او با اشاره به اينكه در شهرستان سرباز از شدت گرما خودروها آتش گرفتهاند، ادامه ميدهد: «توصيه ميكنم هر چه سريعتر ستاد تشكيل شود، بايد خسارت خودروها و تلفات دامي جبران شود. از طرف ديگر در بسياري مناطق ولتاژ برق ضعيف است و بايد دستور بدهند اين مشكل حل بشود. كمآبي در خيلي از مناطق مشكلآفرين شده و كولرها كار نميكند، بايد با تانكر آبرساني كنند تا حداقل در اين ماه مبارك مشكل تشنگي و گرما نداشته باشند. آبشخور دامها خشكيده شده و لازم است آبفا و جهاد كشاورزي و اداره عشايري كاري بكنند. در بخش درمان هم بايد اقداماتي انجام شود. كميته امداد و بهزيستي بايد از اعتباراتشان براي خريد وسايل سرمايشي استفاده كنند و در اختيار گروههاي آسيبپذير و نيازمند بگذارند.»
«رسول راشكي»، مديرعامل هلالاحمر سيستانوبلوچستان در گفتوگو با «شهروند» از مشكلات مردم در اين چند روز،كمتوجهي مسئولان به مشكلات آنها و همچنين عملكرد آموزشي نيرهاي هلال سخن گفت. او ديروز عصر و درباره شرايط آبوهوايي استان گفت: «ديروز در بعضي از شهرها مثل سرباز دماي 52 و53 درجه را تجربه كرديم. امروز بادهاي شمال و 120 روزه سيستان شروع شد و وزش باد چند درجه اي دما را كاهش داد. امروز در سرباز دما با چند درجه كاهش، در بيشترين حالت به 51 درجه رسيد.»
راشكي از تشكيل ستاد بحران استان سيستانوبلوچستان براي كمك به مردم جنوبي استان كه گرماي بيشتري را تحمل ميكنند خبر داد: «امشب جلسه ستاد بحران در استانداري برگزار ميشود و ما هم به سمت همين جلسه ميرويم. بحث آموزشي از طرف هلال احمر در اين دو روز وجود داشته است ولي هنوز كار عملي صورت نگرفته است.»
*منبع: روزنامه شهروند، 1396.3.10
**گروه اطلاع رساني**9370**2002** انتشار دهنده: فاطمه قنادقرصي
تهران- ايرنا- روزنامه شهروند در گزارشي نوشت: سيستانوبلوچستان دو سه روزي است به گرماي بيسابقه گرفتار شده، كولرها ديگر جواب نميدهد، بسياري گرمازده شده و كارشان به مراكزدرماني كشيده، زندگي مردم روزهدار در تب بالاي ٥٠ درجه هوا به مشكل خورده و حتي يك چوپان در چابهار از شدت گرمازدگي جان داده است.