۱۰ خرداد ۱۳۹۶، ۹:۲۹
کد خبر: 82550312
T T
۰ نفر

دودي كه سلامتي را به يغما مي برد

۱۰ خرداد ۱۳۹۶، ۹:۲۹
کد خبر: 82550312
دودي كه سلامتي را به يغما مي برد

تهران-ايرنا-مصرف محصولات تدخيني (سيگار و قليان) در بروزحداقل 50 بيماري و 20 نوع سرطان نقش موثر و اساسي دارد؛ استعمال دخانيات علاوه برهزينه هاي اوليه ناشي از مصرف و هزينه هاي درمان بيماري هاي مرتبط با آن، سالانه جان تعدادي زيادي از انسان ها را مي گيرد.

به گزارش گروه علمي ايرنا؛سازمان بهداشت جهاني هر ساله 31 مي مصادف با 10 خرداد را روز جهاني بدون دخانيات نامگذاري كرده تا توجه همگان را به مضرات و خطرات استعمال مواد دخاني به خصوص سيگار جلب كند.شعار امسال اين روز جهاني توتون و تنباكو، تهديدي براي توسعه در نظر گرفته تا مسئولان و دست اندركاران اين حوزه با بررسي هاي كارشناسانه، راهكارهاي مناسبي براي كاهش مصرف مواد دخاني و در نتيجه كم شدن بيماري ها و مرگ و مير مردم ارائه كنند.
سازمان بهداشت جهاني در گزارش سالانه خود اعلام كرده كه مصرف دخانيات هر سال جان 7 ميليون نفر را در دنيا مي گيرد. اگر اقدام فوري براي مقابله با سيگار در تمام كشورهاي دنيا صورت نگيرد، اين آمار تا سال 2030 به بيش از 8 ميليون نفر خواهد رسيد.
معاون درمان مركزتحقيقات پيشگيري و كنترل دخانيات دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا سيگار را يكي از مهمترين عوامل ايجاد كننده بيماري هاي غيرواگير دانست و گفت: درحال حاضر بيماري هاي غيرواگير مانند قلبي -عروقي و سرطان ها مهمترين علت مرگ و ميرهستند.
دكتر زهرا حسامي با اشاره به اينكه سكته هاي قلبي در افراد سيگاري 2 برابر بيشتر از ساير افراد است، افزود:استعمال دخانيات از جمله سيگار در كنار فشار خون و چربي خون يكي از مهمترين عوامل خطر براي بروز بيماري هاي قلبي و سكته قلبي هستند.
وي، سرطانها را يكي ديگر از بيماري هايي غيرواگير كه سبب مرگ و مير عده زيادي از مردم مي شود، معرفي كرد و گفت: 60 نوع ماده سرطان زا در دود سيگار شناخت شده اند كه مي توانند عامل مرگ مصرف كنندگان اين ماده دخاني شود.
معاون درمان مركزتحقيقات پيشگري و كنترل دخانيات گفت: 90 درصد سرطان ريه در افراد سيگاري رخ مي دهد و يكي از علت هاي اصلي ابتلا به سرطان هاي سيستم گوارشي و مثانه، استعمال سيگار است.
حسامي بيان كرد كه سرطان هاي سينه در زنان و پروستات در مردان و همچنين سرطان هاي دهان، زبان و مري در سيگاري ها نسبت به ساير مردم به مراتب بيشتر است.
وي گفت: افرادي كه در معرض دود سيگار هستند كه به سيگاري هاي دسته دوم معروف شده اند، احتمال ابتلا به اين بيماري ها در آنان نسبت به افراد عادي بيشتر است. سرطان ريه ، 30 درصد در افرادي كه در معرض دود سيگار هستند بيشتر از ساير مردم عادي است.
وي به نقش استعمال سيگار در ايجاد اختلالات روحي اشاره كرد و گفت: مصرف سيگار در بروز اختلالات روحي از جمله اضطراب و افسردگي نقش اساسي دارد و در تحقيقات مختلف مشخص شده كه احتمال بروز اين بيماري در سيگاري ها بيشتر است.

** صدمات قليان بيشتر از سيگار است
حسامي با اشاره به اينكه صدمات قليان بيشتر از سيگار است، اظهار كرد:مصرف كامل يك وعده قليان برابر با 70 تا 100 نخ سيگار است و اين موضوع نشان مي دهد كه قليان مي تواند آسيب جدي به سلامتي مردم بزند.
وي، به بارور غلط در مورد مصرف قليان اشاره كرد و گفت:باوري در بين مردم وجود دارد كه دود قليان چون از آب مي گذرد، آسيب زا نيست كه اين باور غلط است و مرطوب شدن دود سبب چسبندگي بيشتر در ريه و آسيب رساندن بيشتر به بدن مي شود.
حسامي ادامه داد كه تنباكوهاي مورد استفاده در قليان از نامرغوب ترين نوع تنباكوها هستند اما در بسته بندي هاي شكيل، زيبا و با قميت هاي ارزان در اختيار مردم قرار مي گيرند.
معاون درمان مركزتحقيقات پيشگري و كنترل دخانيات گفت: اخيرا نوعي از تنباكو به نام تنباكوي ميوه اي به بازار عرضه شده كه داراي اسانس و طعم است و اين اسانس، ظرفيت بيماري زايي و خطر مصرف قليان را بيشتر مي كند.
وي افزود: برخي مردم به خصوص جوانان از قليان به عنوان ابزار تفريحي استفاده مي كنند و به مضرات فراوان آن توجهي ندارد كه اين موضوع مي تواند آنان در معرض آسيب هاي جدي قرار دهد.

** روزانه 10 ميليارد تومان صرف سيگار مي شود
دبيركل جمعيت مبارزه با استعمال دخانيات هم به مصرف فراوان سيگار در كشور اشاره كرد و گفت: افراد سيگاري در كشور حداقل در روز 10 ميليارد تومان صرف كشيدن سيگار مي كند.
محمدرضا مسجدي ادامه داد: دولت ها هم معمولا دو برابر آن صرف درمان بيماري هاي ايجاد شده بر اثر استعمال سيگار مي كنند كه با توجه به افزايش مصرف اين ماده دخاني اين مبلغ هم در حال افزايش است.
وي بيان كرد كه حدود 20 تا 22 درصد مردان و يك تا سه درصد زنان ايراني سيگار مي كشند و به صور متوسط 12 تا 14 درصد ايراني ها از اين ماده دخاني استفاده مي كنند.
مسجدي با اشاره به اينكه سيگار حداقل 50 بيماري و 20 نوع سرطان به صورت مستقيم و غيرمستقيم ايجاد مي كند، گفت: سرطان هايي مانند لب، زبان، حنجره، ريه، معده، مري، دستگاه گوارش، مثانه، كبد و سينه در زنان به صورت مسقيم يا غير مستقيم براثر مصرف سيگار ايجاد مي شود.
وي به افزايش مصرف قليان در جامعه اشاره كرد و گفت: دختران ايراني كمتر از سه درصد سيگار مي كشند اما دختران دبيرستاني و دانشگاهي تا 35 درصد تجربه قليان را دارند.
مسجدي ادامه داد كه مصرف سيگار زنان در برخي از استان ها حدود يك درصد است كه اين موضوع نشان مي دهند هنوز مصرف سيگار در جامعه قبح است ولي قبح قليان شكسته شده و گاهي اوقات خانوادها به صورت دست جمعي قليان مي كشند.
دبير كل جمعيت مبارزه با استعمال دخانيات تاكيد كرد كه در مورد مضرات قليان هنوز اطلاعات دقيق و كاملي نداريم اما به نظر مي رسد دچار آسيب هاي فراواني در اين زمينه خواهيم شد.

** سالانه حدود 65 هزار ايراني براثر مصرف سيگار فوت مي كنند
وي گفت: سازمان بهداشت جهاني اعلام كرد كه مصرف هر يك ميليون نخ سيگار مساوي با يك مورد مرگ است و در ايران سالانه 60 تا 65 ميليارد نخ سيگار مصرف مي شود كه براين اساس پيش بيني مي شود حدود 65 هزار ايراني هر سال براثر مصرف سيگار فوت كنند.
دبيركل جمعيت مبارزه با استعمال دخانيات بيان كرد: باتوجه به افزايش مصرف سيگار تعداد مرگ مير براثر مصرف اين ماده دخاني در كشور هم افزايش مي يابد.
وي برلزوم انجام اقدامات مناسب فرهنگي براي آشنايي بيشتر مردم با مضرات مواد دخاني تاكبد كرد و گفت: دستگاهاي مختلفي از جمله صدا و سيما، وزارت ارشاد، وزارت آموزش و پرورش و رسانه در اين زمينه نقش اساسي دارند تا مردم از خطرات دخانيات آگاهي لازم پيدا كنند.
علمي ** 1201 **1440
خبرنگار: عبدالكريم جبارپور** انتشار: گلشن
۰ نفر