۱۱ خرداد ۱۳۹۶، ۹:۰۰
کد خبر: 82551492
T T
۰ نفر
تداوم كم آبي و آلودگي هوا در استان يزد/ حالا نوبت گرماست

يزد - ايرنا - كم آبي و آلودگي هوا در استان كويري يزد در حالي همچنان ادامه دارد كه گرماي هوا نيز به تازگي به اين جمع ناميمون اضافه شده و هم اكنون اين استان از لحاظ كاهش بارندگي و آلودگي، پيشتاز استان هاي كشور است.

به گزارش ايرنا بر اساس اعلام شركت مديريت منابع آب ايران از ابتداي سال آبي جاري (مهرماه پارسال) تاكنون، استان گيلان با 766 ميلي‌متر، پربارش ترين و استان يزد با 76 ميلي‌متر، كم بارش ترين استان‌هاي كشور بوده‌اند.
بر اساس آخرين آمار ثبت شده از سوي اين شركت، پس از گيلان، استان‌هاي چهارمحال و بختياري با 634 ميلي متر و لرستان با 593 ميلي متر به ترتيب رتبه دوم و سوم بيشترين بارش‌هاي كشور را به خود اختصاص دادند.
از ابتداي مهرماه گذشته تاكنون از ميان 6 حوضه آبريز اصلي كشور، حوضه‌هاي آبريز خليج فارس و درياي عمان با 362 ميليمتر و مرزي شرق با 60 ميليمتر بارش به عنوان پربارش ترين و كم بارش حوضه‌هاي آبريز كشور شناخته شده‌اند.
بر اساس اين گزارش، از ميان ساير حوضه هاي آبريز اصلي كشور، حوضه آبريز درياي خزر با 310 ميليمتر، درياچه اروميه با 202 ميليمتر، قره قوم با 179 ميليمتر و فلات مركزي با 155 ميليمتر بارش رتبه‌هاي دوم تا پنجم بارش‌هاي كشور را از آن خود كردند.
بر اين اساس، حوضه آبريز درجه 2، رودخانه‌هاي بلوچستان با 94 ميليمتر بارش كم بارش ترين حوضه آبريز اصلي خليج فارس و درياي عمان و حوضه آبريز درجه دو، هامون هيرمند با 34 ميليمتر بارش به عنوان كم بارش ترين حوضه آبريز مرزي شرق شناخته شده‌اند.
ارتفاع كل ريزش هاي جوي از اول مهر پارسال تا هفتم خرداد سال آبي 96-95 بيش از 222 ميلي متر بوده كه اين مقدار بارندگي نسبت به ميانگين دوره‌هاي مشابه درازمدت( 224 ميليمتر) يك درصد كاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبي گذشته( 226 ميليمتر) 2 درصد كاهش نشان مي‌دهد.
همچنين حجم بارش اول مهر تا پايان هفت خرداد معادل 365 ميليارد و 862 ميليارد مترمكعب بوده است.
از سوي ديگر با توجه به ستقرار 'پر ارتفاع جنب حاره' بر روي كشور روند افزايش دما را شاهد هستيم.
بر اساس اعلام كارشناس هواشناسي استان يزد، از اوايل هفته اينده با شمالي شدن جريانات، شاهد كاهش دما هستيم كه تا اوسط هفته اينده ادامه دارد.
محمدرضا شيرغلامي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: دماي هواي روز چهارشنبه دهم خرداد شهر يزد در گرمترين ساعات خود به 38، امروز به 40و روز جمعه به 39 مي رسد ضمن آنكه اين شاخص در اوايل هفته اينده با كاهش دوباره به رقم 34 خواهد رسيد.
گرماي هوا در برخي از روزهاي فصل تير و مرداد در بخش هاي از استان يزد به نزديك 50 درجه مي رسد و مركز استان در برخي از روزهاي اين دو فصل در زمره گرمترين مناطق كشور اعلام مي شود.
در كنار اين موضوع ، رشد صنايع و افزايش ريزگردها در كشور و بويژه مركز ايران موجب شده تا بر اساس آمارگيري روزانه سازمان حفاظت محيط زيست ، يزد در روز دوم خرداد امسال با شاخص آلودگي بسيار ناسالم 284، آلوده‌ترين شهر ايران لقب بگيرد كه بعد از آن بوشهر با 73 واحد كمتر و شاخص 211 در جايگاه بعدي قرار گرفته است.
اين گرماي زياد مصرف برق و پيك بار استان را 20مگاوات اضافه كرده است به گونه اي كه مديرعامل شركت توزيع نيروي برق استان يزد گفت : به دليل افزايش نسبي دما و رونق صنايع ، مصرف برق و پيك بار در استان يزد 20 مگاوات افزايش يافته است.
محمدرضا صحتي با بيان اينكه پيك بار سال گذشته در نيمه اول خردادماه 741 مگاوات بوده است ، افزود: امسال به دليل افزايش نسبي دما و رونق صنايع شاهد ثبت رقم 761 مگاواتي مصرف تاكنون در استان بوده ايم.
و در نهايت آنچه بر اين نگراني ها افزوده افزايش مصرف آب بويژه با گردش پره هاي كولرها و جريان آب بر روي پوشال هاي كولرهاست به گونه اي كه گفته مي شود گرماي هوا در تابستان سرانه مصرف آب شهروندان يزدي را از 142 ليتر در شبانه روز به 242 ليتر افزايش مي دهد كه بيشتر اين مصرف آب توسط كولرهاي آبي بوده است.
گفته مي شود 400 هزار دستگاه كولر آبي در اين استان وجود دارد كه سالانه 16 ميليون مترمكعب آب مصرف مي‌كنند و در واقع هر دستگاه كولر آبي در شبانه روز بطور متوسط بين 400 تا 500 ليتر آب مصرف مي كند.
ميانگين سرانه مصرف آب در استان يزد بيشتر از ميانگين كشوري است به طور مثال در يزد هر فرد 350 ليتر در روز آب مصرف مي كند از اين رو بايد علاوه بر برنامه هاي مديريت مصرف آب در بخش هاي مختلف همچون كشاورزي ، بايد فكري براي كولرهاي آبي در اين استان صورت گيرد.
يكي از اين راهها نصب سايبان روي كولرهاي آبي است كه در اين خصوص مدير دفتر مديريت مصرف شركت آبفا يزد گفت: با نصب سايبان روي كولرهاي آبي مي‌توان 10 تا 15 درصد در مصرف آب صرفه‌جويي كرد. سياوش پاكدل نصب سايبان روي كولر را از مهم‌ترين راهكارهاي صرفه‌جويي در مصرف آب عنوان كرد و افزود: در زير سايبان قراردادن كولر، با كاهش مصرف انرژي از تابش مستقيم نور خورشيد و هدر رفت مقدار زيادي آب ناشي از تبخير جلوگيري مي‌كند .
وي با بيان اينكه ميزان مصرف آب در هر كولر آبي در استان 40 مترمكعب برآورد مي‌شود، اضافه كرد: نصب سايه‌بان بر روي كولرهاي آبي مي‌تواند به تنهايي 10 تا 15 درصد ميزان مصرف آب را كاهش دهد.
با وجود اين همه اتفاق هاي طبيعي و پيامدهاي آن در استان كويري يزد ، باز هم اين مردم هستند كه مي توانند حلال مشكلات باشند، بايد به مشاركت مردم در طرح هاي صرفه جويي آب و برق اميدوار بود.
همين پشتوانه موجب رشد روز افزون صنايع كم آبخواه و هايتك و نيز محصولات گلخانه اي كم آبخواه و ارتقاء جايگاه استان در اين حوزه ها شده به گونه اي كه هم اكنون استان يزد در توليد محصولات پسته ، انار و زرد آلو به ترتيب رتبه سوم ، چهارم و ششم كشور و در محصولات گلخانه اي رتبه نخست كسب كرده كه عمده آنها مصرف آب كمي دارند.
از سوي ديگر به منظور توجه به علوم و صنايع كم آبخواه، استان يزد در بخش فناوري ها موفق به كسب رتبه دوم صادرات فناوري و كسب رتبه چهارم كشور ازنظر شاخص توسعه يافتگي در كشور شده است.
1968/6197 گزارش از:محمودرضا رحماني**انتشار: فلاح
@irnayazdd