۳۱ خرداد ۱۳۹۶، ۱۵:۵۵
کد خبر: 82573066
T T
۰ نفر
حمله محور ریاض به قطر و واكاوی زمینه های بحران در جهان عرب

تهران- ایرنا- حملات مداوم عربستان و سه كشور دیگر عربی در سطوح نرم و سخت (تحریم) علیه قطر در حالی صورت می گیرد كه در شرایط حساس كنونی منطقه، برخی دولت های عربی با دامن زدن بر اختلافات خود و با برهم زدن فضای سیاسی و رسانه ای منطقه درصدد گشودن جبهه ای جدید علیه حاكمیت سرزمینی قطر برآمده اند.

عربستان، امارات، بحرین و مصر و جزایر مالدیو و همچنین دولت خودخوانده شرق لیبی و رئیس جمهوری فراری و مستعفی یمن در تاریخ 15 خرداد ماه جاری اعلام كردند كه تصمیم گرفته اند، روابط دیپلماتیك خود را با قطر قطع كنند. این كشورها با متهم كردن قطر به حمایت از تروریسم و دخالت در امور داخلی این كشورها، روابط خود را با دوحه قطع كردند.
با اختلافات عمیق پیش آمده میان عربستان و كشورهای بحرین، امارات و مصر با قطر در عرصه دیپلماتیك و نیز با توجه به شرایط كنونی خاورمیانه، آرایش سیاسی و دیپلماتیك در جهان عرب دچار تغییرات جدی شده است.
همچنین در حالی كه رئیس كمیته امور روابط عمومی آمریكا - عربستان (ساپراك) موسوم به لابی سعودی در روزهای اخیر تلاش های زیادی را برای تغییر افكار عمومی جامعه آمریكا علیه قطر، به انجام رسانده، در مقابل 'مشعل حمد آل ثانی' سفیر قطر در آمریكا با تاكید بر اینكه دوحه هرگونه اعمال فشار سیاسی از سوی عربستان را برای حل و فصل بحران خلیج فارس نمی پذیرد، به صراحت بیان كرد كه عربستان و تعدادی از كشورهای عضو شورای همكاری خلیج فارس با قطع روابط سیاسی و اعمال تحریم علیه قطر به دنبال هدف گرفتن استقلال دوحه هستند.
تاكید این مقام قطری بر موضوع استقلال از آن جهت واجد اهمیت است كه در شرایط كنونی محور ریاض تلاش كرده كه در این تنش پیش آمده، با تحریف واقعیات و ارائه اطلاعات غلط، عملا قطر را در مقابل بدنه جامعه این كشور قرار دهد تا بستری برای ضربه زدن به این كشور از درون مرزهای خود، فراهم كند.
اعمال تحریم های متعدد، فشار رسانه ای شدید علیه افراد و نهادهای قطری، تلاش برای القای دروغین اجماع منطقه ای علیه قطر و دیگر اقدامات منفعلانه محور ریاض، به روشنی گویای این حقیقت است كه عربستان سعودی و برخی كشورهای عربی همسو با آن، به دنبال ضربه زدن به حاكمیت و استقلال این كشور عربی هستند.
افزون بر آن، عربستان با این رویكرد هدف دیگری را نیز دنبال می كند كه همان تغییر مسیر تحولات منطقه به سوی بازآفرینی جهان عرب در چارچوب سیاست های واشنگتن است تا با گشایش مواضعی جدید در عرصه دیپلماسی منطقه ای، موقعیت تضعیف شده خود در سالیان اخیر را استحكام بخشد، كه البته تاكنون ناكام مانده است.
از سوی دیگر، افزایش اقدامات تخریبی عربستان علیه قطر، نشانه آن است كه تنش های پیش آمده میان دو طرف بسیار جدی و عمیق بوده و اتخاذ رویكردی تهاجمی علیه دولت قطر و برجسته سازی حمایت این كشور از تروریسم، در دستور كار رسانه های مورد حمایت ریاض قرار گرفته است.
به هر روی، با رصد دقیق تحولات دیپلماتیك و رسانه ای دو كنشگر اصلی درگیر در این تنش (یعنی عربستان و قطر) و با توجه دقیق به سیر تحولات روزهای اخیر، می توان گفت كه جهان عرب با این اختلافات عملا به سوی یك فروپاشی تدریجی حركت می كند؛ نتیجه ای ناگوار كه بازنده اصلی آن، كنشگری است كه آغازگر تنش به وجود آمده بوده یعنی عربستان است.
خاورم**9377**1275
گزارش از حمید اوضح*انتشار دهنده: مجید جعفری
۰ نفر