تامين پايدار گاز شمال كشور با وجود كاهش 38 درصدي واردات

تهران- ايرنا- صنعت گاز در زمستان سال گذشته با وجود تمام تنگناهايي كه با آن مواجه بود و قطع گاز صادراتي تركمنستان، توانست بدون كمترين محدوديت ها سوخت مورد نياز خانوارهاي شهري و روستايي به ويژه مشتركان شهرهاي شمال كشور را تامين كند.

شركت ملي گاز ايران با تامين 70 درصد سبد انرژي، سهم قابل توجهي در ايجاد رفاه براي مشتركان بخش خانگي و شكوفايي اقتصاد كشور دارد و در اين مسير، روزانه 700 ميليون مترمكعب گاز از طريق 35 هزار كيلومتر خطوط فشار قوي به مراكز مصرف منتقل و از طريق شبكه هاي گسترده احداث شده، ميان بخش هاي مختلف توزيع مي كند.
با گذر از زمستان 95 و تحويل بيش از 98 ميليارد مترمكعب گاز به بخش هاي خانگي، تجاري و صنايع غيرعمده و تامين پايدار گاز مشتركان اين بخش با وجود همه محدوديت ها، شاهد ثبت نقطه عطف ديگري در كارنامه صنعت گاز بوديم.
«مهدي جمشيدي دانا» مدير ديسپچينگ شركت ملي گاز ايران دراين باره مي گويد: بهره برداري به موقع از پروژه هايي كه در مسير انتقال حداكثري گاز در خط چهارم و هشتم سراسري مورد نياز بود، شرايطي را فراهم كرد تا گاز بيشتري به مركز و شمال كشور منتقل شود.
جمشيدي دانا افزود: افزون بر اين، پروژه هايي كه از سوي شركت مهندسي و توسعه گاز ايران براساس برنامه زمان بندي شده در سرويس قرار گرفت، كمك بسيار بزرگي كرد تا هماهنگي و ارتباط عميقي ميان زنجيره هاي انتقال و توزيع شكل گيرد.
وي درباره تدابير اتخاذ شده براي مقابله با بدعهدي تركمنستان در قطع گاز صادراتي به ايران، بيان داشت: قطع صادرات گاز از سوي تركمنستان به ايران در اواسط بهمن ماه و با سرماي شديد و گسترده در تعداد زيادي از استان ها همزمان شد و حتي خوشبين ترين فرد هم بر اين باور بود كه قطعا با مشكلات حادي در شهرهاي شمالي كشور مواجه خواهيم شد، در حالي كه شاهد اتفاقات خوبي بوديم.
جمشيدي دانا ادامه داد: از اوايل سال 95 پيش بيني كرده بوديم كه صادرات گاز تركمنستان با نوساناتي مواجه و قطع مي شود، از اين رو طرح احداث خط لوله انتقال گاز رشت- سنگر از سوي مديريت ديسپچينگ شركت ملي گاز ايران پيشنهاد شد و اين پروژه با درايت مديرعامل شركت ملي گاز ايران و پشتكار شركت مهندسي و توسعه گاز ايران در زمان مقرر به بهره برداري رسيد و توانست گاز بيشتري را از ايستگاه دشت به ايستگاه رامسر منتقل كند.
مدير ديسپچينگ شركت ملي گاز يادآور شد: بزرگ ترين مشكل در تامين گاز مناطق شمالي، ضعف شبكه گاز شمال كشور است كه با بهره برداري از خط لوله انتقال گاز قوشه- دامغان- كياسر- ساري- نكا اين مشكل به طور كامل مرتفع مي شود.
جمشيدي دانا افزود: اتفاق بزرگي كه در زمستان سال گذشته رخ داد، اين بود كه با وجود قطع صادرات گاز از سوي تركمنستان، خوشبختانه توانستيم با مديريت شبكه و اعمال محدوديت هاي كوتاه مدت، گاز مورد نياز بخش خانگي را به طور كامل تامين كنيم.
وي اضافه كرد: با بهره برداري از دو قسمت خط لوله ششم سراسري توانستيم شبكه غرب كشور را نيز پايدار كنيم، به طوري كه از خط لوله 56 اينچ ششم سراسري حدفاصل بيستون تا دهگلان به طول 120 كيلومتر به عنوان خط ذخيره استفاده كرديم و زماني كه مصرف گاز افزايش مي يافت، اين مسير را باز كرده و گاز ذخيره شده را به شبكه تزريق مي كرديم و زماني هم كه هوا گرم بود، گاز در آن خط لوله ذخيره مي ماند، ضمن اين كه خط لوله انتقال گاز 48 اينچ چارمله- نفت شهر نيز در تعادل بخشي مثبت اين شبكه بسيار كمك كرد.
مدير ديسپچينگ شركت ملي گاز درباره برنامه صنعت گاز براي عبور بدون دغدغه از زمستان 96، بيان داشت: اميدوارم با تمهيداتي كه انديشيده شده، از جمله تكميل خط ششم سراسري تا پايان تابستان و افزايش روزانه 90 ميليون مترمكعبي ظرفيت توليد گاز پارس جنوبي، بتوانيم همچون سال گذشته شبكه شمال و غرب كشور را به خوبي مديريت كنيم.
جمشيدي دانا درباره ميزان مصرف گاز در سال 95، افزود: حجم گاز تحويل شده به نيروگاه ها در سال گذشته نسبت به مدت مشابه سال پيش از آن، با افزايش چهار ميليارد مترمكعب به بيش از 61 ميليارد مترمكعب رسيد.
مدير ديسپچينگ شركت ملي گاز اضافه كرد: از طرفي، 34 ميليارد مترمكعب نيز به بخش صنايع و بيش از 98 ميليارد مترمكعب به بخش هاي خانگي، تجاري و صنايع غيرعمده تحويل شده است.
جمشيدي دانا بيان داشت: با توجه به قطع صادرات گاز از سوي تركمنستان به ايران، شاهد كاهش 38 درصدي واردات و افزايش 9 درصدي صادرات نيز بوديم.
وي درباره ركوردهاي ثبت شده در سال 95 نيز گفت: در سال گذشته، ركوردهاي جديدي در بخش هاي مختلف ثبت شد. به عنوان مثال در 20 بهمن ماه 95 با انتقال بيش از 712 ميليون مترمكعب گاز، حداكثر گاز تحويلي به خطوط ثبت شد، همچنين در دوم بهمن ماه 95، با ذخيره يك ميليارد و 135 ميليون متر مكعب گاز، حداكثر ذخيره خطوط به ثبت رسيد و در 17 بهمن ماه 95 نيز با تحويل 538 ميليون مترمكعب گاز، شاهد ثبت بيشترين ميزان مصرف گاز در بخش هاي خانگي و تجاري بوديم.
اقتصام**2022**1561
.............................................
منبع:نشريه مشعل وزارت نفت