كیانوش عارفی سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: می توان با رعایت دمای آسایش در هنگام ساخت و سازهای ساختمان ها و همچنین شهرسازی ها از میزان هزینه زندگی مردم كاست.
وی ادامه داد: شرایط آسایش حرارتی، محدودهای از دما و رطوبت است كه در آن ساز و كـار تنظـیم حـرارت بـدن در حـداقل فعالیت باشد.'
وی ادامه داد: چنانچه از ابتدای و قبل از ساخت ساختمان دمای آسایش در اجرای طرح مد نظر قرار گرفته و در ساخت به آن توجه شود انرژی كمتری برای حفظ دمای آسایش مصرف شده و مردم هزینه كمتری بابت انرژی پرداخت خواهند كرد.
كارشناس ارشد آب و هواشناسی در برنامه ریزی محیطی ابراز داشت: دمای آسایش برای مناطق مختلف و گروه های مختلف با همدیگر متفاوت بوده و بدست آوردن آن نیازمند تحقیق های میدانی است.
عارفی خاطر نشان كرد: میانگین دمای آسایش در جهان 28 درجه سانتی گراد و در ایران 18 درجه سانتی گراد است كه این 2 اختلاف 10 درجه ای با هم دارند.
وی خاطر نشان كرد: این دو درجه نشان از مصرف متفاوت انرژی در ایران و جهان برای حفظ دمای آسایش دارد، به عبارتی دیگر برای حفظ دمای آسایش در ایران انرژی بیشتری مصرف می شود كه این نشان از هزینه بالاتر خانوارها برای رسیدن به دمای آسایش است.
وی اشاره كرد: به عنوان مثال می توان با فرهنگ سازی و رساندن دمای آسایش از 18 به 25 درجه سانتیگراد به میزان هفت درجه سانتی گراد هزینه خانوارها را برای حفظ دمای آسایش كاهش داد.
عارفی مجدد تاكید كرد: نكته ضروری تر رعایت اصول در ساخت و سازها برای رسیدن به دمای آسایش ساكنان در منطقه است.
كارشناس ارشد آب و هواشناسی در برنامه ریزی محیطی بیان كرد: در تعریف دمای آسایش باید گفت دمایی است كه بدن در ان احساس راحتی كرده و آسیبی متوجه انسان نشود.
وی ابراز داشت: مولفه های مختلف و متفاوتی بر روی دمای آسایش تاثیر گذار هستند كه می توان از دما و رطوبت هوا به عنوان 2 مورد از آنها نام برد.
به گفته عارفی، دمای دخلی بدن انسان در حالت طبیعی 37 درجه و دمای بدن انسان بر روی پوست 32 درجه سانتیگراد بوده و فرد برای حفظ این دما با محیط تبادل دمایی دارد.
وی اشاره كرد: در زمانی كه هوا گرم است بدن سعی می كند گرمای خود را به محیط داده و در هواس سرد گرما را از محیط جذب می كند تا به حالت تعادل برسد.
وی یادآور شد: رطوبت هم به عنوان عاملی است كه در احساس گرما و سرما برای بدن انسان نقش موثری دارد و هرچه رطوبت بالاتر باشد بدن احساس گرمای بیشتری می كند.
كارشناس ارشد آب و هواشناسی در برنامه ریزی محیطی بیان كرد: رطوبت اجازه نمی دهد بدن تبادل دمایی داشته باشد و موجب احساس گرمای بیشتر می شود.
'عوامل اقلیمی دما، رطوبت، سرعت جریان هوا (باد)، تابش خورشید، نوع انسان فعالیت، پوشش، سن و جنس افراد در تعیین دمای آسایش موثر اند.'
'در دمای بیش از ٢٥ درجه سانتیگراد تاثیر رطوبت هوا بر انسان به مرور افزایش می یابد بویژه تاثیر آن بر رطوبت و دمای پوست و در درجه حرارت های بالاتر بر میزان تعریق و تغییر آن ، هوای گرم و مرطوب ) شرجی ( به دلیل اینكه از تعریق و تبخیر بر روی پوست جلوگیری می كند باعث ناراحتی می شود، هوای گرم و خشك نیز باعث خشكی لب ها و مخاط تنفسی شده ، ایجاد ناراحتی می كند.'
'در منطقه آسایش ، تغییرات رطوبت هوا بیشتر از تغییرات دمای آن برای انسان قابل تحمل است به همین دلیل، دمای هوای فضاهای داخلی ساختمان باید كنترل شود.'
استان هرمزگان هرمزگان از جمله مناطق گرم وخشك ورطوب بالا بوده كه ساختمانهای آن براساس سبك ومعمای بومی ساخته نشده و مردم همواره از نوع ساخت وپیش بینی نكردن دمای آسایش رنج می برند.
3219/6048
خبرنگار: عزت الله معمارباشی ** انتشار دهنده: خلیل تنیده
بندرعباس - ایرنا - كارشناس ارشد آب وهواشناسی در برنامه ریزی محیطی گفت: مطالعه و پیش بینی دمای آسایش های درطرح های شهرسازی و ساختمان ها دارای اهمیت است ولی به دلیل نبود الزام های قانونی به آن توجه چندانی نمی شود.