۱۳ تیر ۱۳۹۶، ۸:۳۶
کد خبر: 82585517
T T
۰ نفر
جدیت فیفا در مقابله با رفتارهای نژادپرستانه در ورزشگاه ها

تهران- ایرنا- میزبانی برخی از دیدارهای حساس بین المللی تیم های ملی و باشگاهی فوتبال ایران به ویژه با بعضی از تیم های عربی و ناتوانی از مدیریت و هدایت معدود هواداران پرخاشگر در زمینه كنترل رفتارها و شعارهای نژادپرستانه می تواند به دردسری با تبعات جدی برای فوتبال كشور تبدیل شود.

به گزارش خبرنگار ورزشی ایرنا، فدراسیون بین المللی فوتبال (فیفا) در شصت و سومین كنگره خود در سال 2013 قوانین سخت گیرانه ای را برای جلوگیری از رفتارها و شعارهای نژادپرستانه تصویب كرد و این روزها خبر می رسد كه این نهاد فوتبالی بدنبال اجرای سفت و سخت آن است.
براساس مصوبه فدراسیون جهانی فوتبال، تمامی اعضای فیفا مكلف هستند تا به طور جداگانه برنامه اجرایی دقیقی را برای مبارزه با تمام اشكال نژادپرستی و تبعیض نژادی در ورزشگاه ها طراحی كنند. براین اساس اعضا باید برنامه ای جامع و اجرایی برای مبارزه با تبعیض های مذهبی، قومی، زبان، جنسیتی و ... طراحی كرده و برای تائید در اختیار فیفا قرار دهند.
در همین رابطه برای نقض قواعد نژادپرستی و تبعیض نژادی نیز از سوی فیفا مجازات هایی در سطوح مختلف در نظر گرفته شده است كه بر اساس آن مقام مسئولی در ورزشگاه ها مستقر خواهد شد تا هرگونه عمل بالقوه در زمینه رفتارهای نژادپرستانه را با هدف كاهش فشار بر داوران و تسهیل دسترسی به مدارك برای نهادهای مرتبط در زمینه صدور رای انضباطی شناسایی و در گزارشی مستند ارائه كند.
در صورت تخطی از قوانین سخت گیرانه وضع شده كه برای تمامی اعضای فیفا اجباری است، مجازات های مختلفی از سوی كمیته انضباطی فیفا در نظر گرفته شده است.
قوانین فیفا می گوید جریمه برای تیمی كه برای اولین بار از مسائل نژادپرستانه تخطی كند، جریمه نقدی یا برگزاری یك دیدار بدون حضور تماشاگران خواهد بود ولی در صورت تكرار تخلفات تیم های متخلف با جرایمی از جمله كاهش امتیاز، كنار گذاشته شدن از یك رقابت یا حتی سقوط به دسته پایین تر روبه رو خواهد شد.
فیفا حتی پا را از این فراتر گذاشته و برای نشان دادن عزم راسخ خود در مبارزه با نژادپرستی در ورزشگاه ها تاكید كرده است در صورتی كه هر فردی شامل بازیكن، مدیر و كادرفنی تیم ها و ... كه مرتكب عمل خلافی شود، دستكم از 5 دیدار تا 2 سال تعلیق خواهد شد و حتی اجازه حضور در ورزشگاه را نیز از دست می دهد.
مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال ایران نیز بعد از حاشیه های به وجود آمده در دیدار تیم های ملی فوتبال ایران با چین و قطر در مقدماتی انتخابی جام جهانی 2018 روسیه از جریمه های سنگینی كه بر این فدراسیون به دلیل پرتاب بطری و سنگ و همچنین انداختن لیزر در چشم بازیكنان حریف تحمیل شده بود، به شدت انتقاد كرد و درباره تكرار این رفتارها از سوی هواداران ناراضی هشدار داد.
درحالی كه تیم ملی به دلیل برخی شعارهای نژادپرستانه، پرتاب ترقه به سمت داور دیدار ایران و چین و برخی شعارهای نژادپرستانه علیه بازیكنان و كادرفنی تیم قطر در دیدار مقابل این تیم فقط به پرداخت جریمه نقدی محكوم شد و خطر «برگزاری دیدار بدون حضور تماشاگران» در دیدار با ازبكستان از بیخ گوش آن گذشت اما سرخپوشان پایتخت در دیدار یك هشتم نهایی لیگ قهرمانان آسیا ناچار شدند به دلیل تكرار برخی از تخلفات هوادارانشان، سكوهای خالی ورزشگاه آزادی را با پارچه بپوشانند! و در سكوتی محض برابر حریف قطری بازی كنند.
وقتی باید خطر را جدی تر گرفت كه سازمان «فوتبال علیه نژادپرستی (FARE)» به عنوان یك نهاد غیر دولتی همكار فیفا و یوفا در مبارزه با فعالیت های نژادپرستانه در بخشی از گزارش اخیر خود به نمونه هایی از رفتار و توهین های نژادپرستانه در ورزشگاه های فوتبال ایران پرداخته است.
البته این گزارش جامع تنها توهین های نژادی در فوتبال ایران را مدنظر نداشته و رفتار تمامی تماشاگران، بازیكنان و مدیران فوتبالی در دنیا را مورد ارزیابی قرار داده است. در ارزیابی این سازمان، همچنین از ایران به عنوان كشوری یاد شده كه زنان اجازه ورود به ورزشگاه های آن را ندارند و برخی از رفتارهای هواداران فوتبال به نوعی رفتار نژادپرستانه و تبعیض آمیز تلقی شده است. پرتاب سنگ، بطری و ترقه، فحاشی به داور، بازیكنان و كادرفنی تیم حریف و نشان دادن برخی اعداد و نمادها از جمله این رفتارها برشمرده شده اند.
در این گزارش آمده است كه در استرالیا توهین جنسیتی، در عربستان توهین نژادی به بازیكنان سیاه‌پوست و در كشورهای كره جنوبی، ژاپن و چین توهین‌های نژادی به شیوه «دیگرهراسی» شایع است كه باید در مقابل اینگونه رفتارها ایستاد.
به نظر می رسد بخش های فرهنگی باشگاه ها و همین طور فدراسیون فوتبال وظیفه جدی تری برای فرهنگ سازی و آشنایی تماشاگران با این موضوع دارند و روابط عمومی باشگاه ها، سرمربیان، بازیكنان به ویژه ملی پوش و پیشكسوتان فوتبالی كه تاثیر زیادی بر نوجوانان و جوانان دارند، می توانند در این زمینه نقش آفرین بوده و با تشریح جرایم سنگین وضع شده، مانع از تكرار این گونه رفتارها شوند.
برای آگاهی از آخرین اخبار ورزش ایران و جهان با كانال ورزشی ایرنا در تلگرام irnavarzesh@ همراه شوید.
ورزشی**9129** 1701
خبرنگار: مهدی رهبر* انتشار: حمید قدیمی
۰ نفر