به گزارش روز سه شنبه ايرنا، اين روزنامه در گزارش خود نوشت: بحران قطر تاكنون تلاش هاي ديپلماتيك آمريكا را به چالش كشيده و ثبات شكننده در منطقه را تهديد مي كند.
اين روزنامه افزود: قطر درگير رويارويي با گروهي از كشورهاي عربي به سركردگي عربستان بر سر روابط اين شيخ نشين كوچك و غني از گاز با ايران و دوستي احتمالي با اعضاي گروه هاي شبه نظامي است. همه اين كشورها متحدان مهمي براي آمريكا محسوب مي شوند و اين مساله نزاع بين قطر و همسايگان عربش را به موضوع حساسي براي كاخ سفيد، كه طرف ائتلاف تحت امر عربستان را گرفته، بدل كرده است.
قطر، ميزبان بزرگترين پايگاه نظامي آمريكا در خاورميانه با حضور تقريبا 11 هزار سرباز آمريكايي است. تيلرسون گفته است كه اختلافات طولاني مي تواند به عمليات مبارزه با تروريسم آمريكا در خارج از قطر لطمه بزند.
اين روزنامه افزود: تيلرسون به شكل غيرمنتظره اي سفر به خليج (فارس) را به دنبال شركت در نشست گروه 20 در شهر هامبورگ آلمان و ديدار از كي يف، پايتخت اوكراين و استانبول تركيه در دستور كار قرار داد.
وي در اين ديدار به دنبال بيش از يك ماه نشست هاي واشنگتن، تماس هاي تلفني و ضرب الاجل هاي تعيين شده و بي نتيجه بودن پيام هاي ضد و نقيض كاخ سفيد درباره تلاش براي متقاعد كردن دو طرف براي مذاكره، به ديپلماسي رفت و برگشت بين كشورهاي خليج (فارس) از جمله عربستان و قطر متوسل شده است.
تيلرسون تصديق كرد كه اين بحران به بن بست رسيده است.
شيخ «صباح احمد الجابر الصباح» امير كويت دوشنبه شب در مراسم استقبال از تيلرسون گفت: ما تلاش مي كنيم اين مساله را كه نه تنها ما، بلكه كل جهان را نگران كرده است، حل كنيم.
همراهي «مارك سدويل/ Mark Sedwill» مشاور امنيت ملي ارشد انگليس با تيلرسون در اين سفر نشانه ديگري از تشديد تلاش هاي ميانجي گران براي خروج از بحران قطر است. وزيران خارجه آلمان و انگليس هفته گذشته به عربستان و قطر سفر كردند.
عربستان، بحرين، امارات متحده عربي و مصر روابط ديپلماتيك با قطر را به حالت تعليق در آورده و مسيرهاي آبي و مرز خشكي و پرواز از حريم هوايي اين كشور را مسدود كرده اند. تيلرسون خواستار رفع چنين محاصره اي شده است اما «دونالد ترامپ» رئيس جمهوري آمريكا ظاهرا مخالف وي است و در موقعيت هاي مختلفي قطر را به عنوان حامي مالي اصلي تروريسم متهم و از عربستان تمجيد كرده است.
نيويورك تايمز افزود، چهار كشور عربي ضرب الاجلي 13 ماده اي را عليه قطر صادر كردند كه با مخالفت امير قطر مواجه شد. مطالبات اين كشورها در اين ضرب الاجل شامل تعطيلي شبكه خبري الجزيره قطر به عنوان منتقد حكومت هاي خودكامه در منطقه و نيز كاهش روابط با ايران، رقيب شيعه بيشتر كشورهاي سني نشين منطقه خليج فارس بوده است.
سعودي ها و متحدان آنها تهديد كرده اند كه اقدامات تنبيهي بيشتري را عليه قطر بكار خواهند بست.
ديپلمات هاي آمريكايي درباره تشديد اين بحران هشدار داده و از تيلرسون خواسته اند فشار بيشتري وارد كند؛ موضوعي كه وي تاكنون درمقابل آن مقاومت كرده است.
بر اساس گزارش دو روزنامه نگاري كه تيلرسون را طي مسير پرواز وي همراهي كرده اند، «ار سي هاموند» مشاور تيلرسون گفته است: «اين سفر اكنون به منظور بررسي گزينه هاي احتمالي براي يافتن يك راه حل است.
وي با اين حال تصديق كرد كه تلاش هاي تيلرسون و طرف هاي كويتي كه نقش ميانجي را دارند تاكنون نتيجه اي نداشته است.
نيويورك تايمز افزود: مديريت اين بحران از سوي واشنگتن كه مي تواند باعث افزايش خصومت هاي آشكار در باثبات ترين مناطق خاورميانه شود، بازتاب ناهماهنگي در دولت ترامپ و ناتواني وزارت امور خارجه اين كشور به رياست تيلرسون براي پر كردن پست هاي اصلي با استفاده از ديپلمات هاي مجرب است كه مي توانند به ايجاد سياستي موثرتر و منسجم تر كمك كنند.
اما شايد مساله اي كه بيش از همه دست تيلرسون را بسته، تلاش ترامپ براي تضعيف وي بوده است. با اين حال گزارش هاي جديد محافل ديپلماتيك آمريكا نشان مي دهد كه ترامپ ممكن است از چنين تلاش هايي دست برداشته و به وي اجازه دهد به وظيفه خود عمل كند.
هاموند تاكيد كرده كه نقش فعال تر تيلرسون به معناي ميانجي گري نيست. وي گفت: رئيس جمهوري (آمريكا) گفته است يافتن راه حل يك دستور كار جديد نيست. وظيفه ما حفظ ارتباطات و گفت وگو با يكديگر است.
اين گزارش هدف از تلاش ترامپ را ايجاد اتحاد بين كشورهاي عربي براي مبارزه با تروريسم عنوان كرد و افزود: ترامپ و كشورهاي عربي در جريان نشست رياض در مه گذشته در اين زمينه توافق كردند اما چند روز بعد با حمله لفظي عربستان به قطر چنين اتحادي تضعيف شد. برخي از ديپلمات ها بر اين باورند كه عربستان احساس كرده كه با تمجيدهاي ترامپ و ناديده گرفتن وضعيت اسفناك حقوق بشر در اين كشور چراغ سبز رئيس جمهوري آمريكا را دريافت كرده است.
هاموند گفت: وزير امور خارجه آمريكا براي يافتن راه حلي به اين سفر اعزام شده زيرا لازم است به آنچه كه در رياض انجام داديم، برگرديم.
نيويورك تايمز در پايان گزارش خود آورده است: ترامپ و سعودي ها، قطر را به تامين مالي سازمان هايي همچون اخوان المسلمين كه در مصر غيرقانوني است و نزديكي بيش از حد به ايران، متهم مي كنند.
قطر در عين حال گفته است كه به دليل ميادين گسترده گازي مشترك بين دو كشور با ايران رابطه دارد و با جنبش هاي اصلاح طلبانه عليه حكومت هاي مستبد در منطقه همچون مصر و عربستان كه منشا واقعي اختلاف هستند، ابراز همدردي مي كند.
منتقدان تصميم ترامپ در حمايت مشتاقانه از سعودي ها مي گويند كه وي گذشته عربستان در تحمل گروه هاي تروريستي را ناديده مي گيرد.
هاموند تصديق كرده كه 13 درخواست ائتلاف تحت امر عربستان از قطر به عنوان يك بسته «قابل قبول» نيست اما برخي از اجزاي آن مي تواند «اجرايي شود.»
وي از تشريح بيشتر اين موضوع خودداري كرد اما گفت كه مخالفان قطر هم بايد برخي شروط را بپذيرند.
به گفته هاموند، اين يك خيابان دو طرفه است و همه طرف ها مقصر هستند.
به گزارش ايرنا، آمريكا، انگليس و كويت در آستانه سفر تيلرسون در يك بيانيه مشترك از همه طرف هاي درگير در بحران كشورهاي عرب خليج فارس خواستند هرچه سريعتر از طريق گفت وگو اختلافاتشان را برطرف كنند.
عربستان، امارات، بحرين و مصر از پنجم ژوئن گذشته (15 خرداد 96) با متهم كردن قطر به حمايت از سازمان هاي تروريستي، روابط ديپلماتيك خود را با دوحه قطع كردند.
وزارت خارجه قطر با رد همه اين اتهامات تاكيد كرد كه اين سه كشور با همكاري مصر، به دنبال تحميل قيموميت خود بر تصميمات ملي قطر هستند.
اروپام**9158
مترجم: بهجت عباسي **انتشار دهنده: فريبا مدني
تهران- ايرنا- روزنامه آمريكايي لس آنجلس تايمز گزارش داد: «ركس تيلرسون» وزير امور خارجه آمريكا روز دوشنبه ماموريتي جدي را با سفر به كويت براي كاستن از بحران بين قطر و همسايگانش در خليج فارس آغاز كرد.