۳۰ تیر ۱۳۹۶، ۱۲:۴۶
کد خبر: 82604981
T T
۰ نفر
دليل اين همه گرايش ايزدي ها به الحشد الشعبي چيست؟

غرب موصل- ايرنا- اسامي يگان هاي مختلف ايزدي كه به تشكيلات الحشد الشعبي پيوسته اند بر روي در و ديوار روستاي 'تل القصب' در غربي ترين بخش استان نينوا در جوار مرزهاي عراق با سوريه، خودنمايي مي كند و اين سوال شكل مي گيرد كه دليل اين همه گرايش ايزدي ها به الحشدالشعبي چيست؟

برخي ها اعتقاد دارند كه اين گرايش روزافزون در ميان ايزدي ها و حتي ساير اقوام شمال عراق ، نشان از اعتماد بالاي مردان جنگجوي منطقه شمال عراق به نيروهاي مردمي الحشد الشعبي در مبارزه با گروه تروريستي داعش دارد، اما در عين حال دلايل ديگري هم هست كه در شكل گيري اين گرايش سهم بسزايي دارد.
به گزارش خبرنگار ايرنا، نام يگان هاي مختلف ايزدي از جمله 'تيپ لالش'، 'گردان هاي ايزيدي خان' و 'قوات الايزيديه' بر روي ديوارهاي روستاهاي 'تل القصب'، 'تل البنات' و 'كوجو' در مسير حركت به سمت محور الحشد الشعبي در جوار مرزهاي عراق با سوريه، به وفور ديده مي شود كه اكنون تبديل به بخشي از نيروهاي زير مجموعه الحشد الشعبي در جنگ با داعش شده اند.
يكي از مسوولان امنيتي در الحشد الشعبي در روستاي تل القصب كه اينك تبديل به مقر فرماندهي الحشد الشعبي در غرب استان نينوا شده است، گفت كه تعداد زيادي از جوانان و مردان ايزدي به نيروهاي مردمي الحشد الشعبي در جنگ با داعش پيوسته اند.
اين مسوول كه نخواست نامش برده شود، به خبرنگار ايرنا افزود كه نيروهاي ايزدي تحت فرماندهي الحشد الشعبي در عمليات آزادسازي 'قيروان' و روستاهاي ايزدي در جنوب شهر سنجار مشاركت داشتند و اكنون امنيت و كنترل اين روستاها به خود آنها واگذار شده است.
مقرهاي مختلف يگان هاي ايزدي در مركز فرماندهي الحشد الشعبي در روستاي تل القصب ايجاد شده كه تعدادي از جوانان ايزدي در آن حضور دارند و هر از چندي تعدادي از فرماندهان ميداني ايزدي ها براي انجام پاره اي هماهنگي هاي نظامي و امنيتي به مركز فرماندهي الحشد الشعبي وارد مي شوند.
شهر سنجار يا آنگونه كه ايزدي ها آن را تلفظ مي كنند، 'شنگال'، واقع در 120 كيلومتري غرب شهر موصل و روستاهاي حومه آن، مركز اصلي سكناي اقليت ديني ايزدي ها به شمار مي رود كه جمعيت اين اقليت ديني براساس گزارش هاي نهادهاي وابسته آنها، در سراسر جهان 800 هزار نفر و در عراق 550 هزار نفر (قبل از ورود داعش) است.
گرچه بر سر كنترل شهر سنجار كه خارج از تصرف الحشد الشعبي است، بين نيروهاي پيشمرگ وابسته به مسعود بارزاني (حزب دمكرات كردستان عراق)، حزب اتحاديه ميهني كردستان عراق و حزب كارگران كرد تركيه و ديگر احزاب كرد رقابت شديد وجود دارد، اما در محورهاي الحشد الشعبي، كنترل تمامي روستاهاي ايزدي به خود ايزدي ها واگذار شده است.
تعدادي از سربازان اين اقليت ديني در خصوص علت پيوستن به صفوف الحشد الشعبي مي گويند كه نيروهاي پيشمرگ وابسته به بارزاني در 2014 ما را به گروه تروريستي داعش فروختند و به همين دليل ترجيح مي دهند با الحشدي ها همكاري كنند.
بعد از عقب نشيني ابهام آلود نيروهاي پيشمرگ (مسعود بارزاني) در نيمه شب سوم اوت 2014 از سنجار، اين شهر به صحنه تاخت و تاز داعشي ها تبديل شد و گروه تروريستي داعش مرتكب فجيع ترين جنايت ها عليه اقليت ايزدي شد به نحوي كه مردان را قتل عام كرد و زنان و دختران را به اسارت گرفت و بعدها در بازارهاي برده فروشي خود، آنها را خريد و فروش كرد.
هنوز دليل قانع كننده اي درباره عقب نشيني صورت گرفته از سنجار آن هم بدون كمترين مقاومتي به دست نيامده است، از همين رو موضوع خيانت به ايزدي ها و خالي كردن پشت آنان در هنگامه يورش داعش ، شايد اصلي ترين دليلي باشد كه گرايش جوانان اين اقليت را به الحشدالشعبي باعث شده است؛ چه آنكه در طول سه سال نبرد با داعش صداقت اين نيروها را در جنگ عليه تروريسم ديده اند.
ايزدي هاي شمال عراق ، برغم گذشت سه سال از تراژدي سنجار در ماه هاي ژوئن و ژولاي 2014 ، هنوز آن خاطرات رافراموش نكرده اند و بسياري از جوانان اين اقليت به دنبال تحقيق و افشاي حقايق درباره آن فاجعه هستند.
'قاسم شفان' از معدود فرماندهان برجسته ايزدي در همان زمان بود كه بعد از عقب نشيني سوال برانگيز نيروهاي پيشمرگ (بارزاني) از سنجار، ترجيح داد به مقاومت در برابر داعشي ها ادامه دهد و اكنون او در قالب كتائب ايزيدي خان به صفوف الحشدي ها پيوسته و همراه با او، صدها جنگجوي جوان ايزدي به نيروهاي الحشد الشعبي پيوسته اند.
علاوه بر آن يكي از مهمترين گروه هاي مبارز ايزدي معروف به 'نيروهاي حفاظت از سنجار' به رهبري 'حيدر ششو' كه از اعضاي حزب اتحاديه ميهني كردستان عراق است، نيز روابط خوبي با الحشدي ها دارد.
حزب دمكرات كردستان عراق به رهبري مسعود بارزاني، در 5 آوريل 2016 حيدر ششو را به اتهام اينكه تهديدي براي امنيت ملي كردستان عراق است، دستگير كرد اما در 13 همان ماه او را آزاد كرد تا اكنون يكي از نيروهاي مهم نزديك به الحشد الشعبي در جنگ با داعش درسنجار و حومه آن باشد.
برخلاف تصوري كه در اذهان عمومي پيرامون انزواي اين اقليت ديني از ديگر اقشار مردم عراق وجود دارد، در جريان بازديد ايرنا از محور عملياتي الحشد الشعبي (در هفته گذشته) در جوار مرزهاي عراق با سوريه، همه جوانان رزمنده اين اقليت ديني با چهره هاي بشاش و نور اميدي كه در چشمانشان ظاهر بود، با خبرنگاران ما روبه رو شدند ، بطوري كه هيچ فاصله اي ميان آنان و ساير نيروهاي الحشدالشعبي احساس نمي شد.
گرچه روستاهاي ايزدي ها در جنوب منطقه جبال سنجار، در حال حاضر متروكه و بيشتر آنها تبديل به مقرهاي نظامي نيروهاي الحشد الشعبي شده است، اما ايزدي ها اصرار دارند كه بعد از نابودي و پايان تهديد داعش، دوباره به خانه هاي خود بازگردند و زندگي را از سر بگيرند.
هنوز آمار و ارقام رسمي در خصوص تعداد كشته هاي اين اقليت ديني به دست داعش وجود ندارد، اما براساس گزارش هاي غير مستند، داعش در طول مدت تصرف سنجار و روستاهاي حومه آن، پنج هزار نفر از مردان ايزدي را كشتار كرده است و طبق گزارش سازمان ملل در ژوئن 2016 سه هزار زن و دختر و كودك همچنان در قبضه داعش هستند.
كميته حقوق بشر سازمان ملل در همان تاريخ اعلام كرد كه جنايت گروه تروريستي داعش در حق ايزدي ها در حد يك نسل كشي است.
خاورم *4*353*1770*