۲ مرداد ۱۳۹۶، ۸:۵۵
کد خبر: 82607870
T T
۰ نفر

كدام وزراء رفتني شدند كدام وزراء ماندني

۲ مرداد ۱۳۹۶، ۸:۵۵
کد خبر: 82607870
كدام وزراء رفتني شدند كدام وزراء ماندني

تهران- ايرنا- روزنامه آفتاب يزد در گزارشي از آخرين اخبار كابينه دوازدهم، نوشت: ديگر تا 14 مردادماه چيزي نمانده. زماني كه تركيب هيئت دولت پيشنهادي حسن روحاني مشخص خواهد شد.

در ادامه اين گزارش مي خوانيم: رئيس جمهور در ميان همه ديدارهايش با جريان چپ يا راست، در ميان سهم خواهي هاي گروه هاي مختلف و در ميان همه خبرهايي كه از تحميل برخي افراد در كابينه از سوي از ما بهتران شنيده مي‌شود. از همين روست كه اكنون گمانه زني هاي زيادي درباره بودن يا نبودن وزراي فعلي در دولت دوازدهم شنيده مي شود. اسامي كه برخي از آنها بودنشان قطعي شده و برخي نبودنشان. برخي هم هنوز از سرنوشتشان اطلاعي در دست نيست(!)

**محمد جواد ظريف
شايد بيش از همه وزير كاردان حسن روحاني و مرد شماره يك توافق هسته اي، يعني وزير خارجه ايران محمد جواد ظريف مطرح باشد.
كسي كه زماني به دليل فشارهاي روز افزون بر دولت، وزير شدن و انجام كار در اين پست را مناسب نمي‌دانست و به همين دليل ژنرال مردد لقب گرفت. اما ظاهرا حسن روحاني، به اين راحتي‌ها‌ دست از سر ظريف برنمي‌دارد و حضور او در كابينه قطعي است. هرچند زماني اين شائبه كه جهانگيري معاون اولي دولت را رها خواهد كرد تا شهردار تهران شود، باعث شده بود موضوع معاون اولي ظريف در دولت دوازدهم نيز قوت بگيرد.

حتي برخي مي‌گفتند محمود واعظي وزير ارتباطات فعلي، وزير خارجه آتي خواهد شد تا ظريف معاون شود. اما شهردار نشدن جهانگيري و تكذيبيه واعظي دليلي بر آن است كه ظريف همچنان وزير خارجه خواهد بود؛ نشان به آن نشان كه روحاني در بخشي از تبليغات انتخاباتي سال 96، سعي كرد از محبوبيت ظريف و حضور او در كابينه به سود خود بهره جويد. اين يعني ظريف وزير خارجه نباشد حتما در كابينه است.

**زنگنه
بيژن نامدار زنگنه وزير نفت روحاني يكي ديگر از ژنرال‌ها‌ي مردد بود. حتي همين روز گذشته نيز بار ديگر موضوع عدم تمايل او براي باقي ماندن در وزارت نفت نقل محافل شد. او هم بخصوص بعد از فشارهاي توامان پس از قرارداد توتال در تيررس دلواپسان قراردارد. اما از مجالس دولتي خبر مي‌رسد كه حضور اين وزير نيز در كابينه قطعي شده است.

**وزير بهداشت
قاضي زاده‌ها‌شمي وزير بهداشت، سومين ژنرال مرددي است كه خودش چندي پيش درباره روند فشارها بر دولت گفته بود با اين وضعيت نمي توان وزارت را ادامه دهد. ناگفته نماند وزير بهداشت گهگداري با از كوره در رفتنش در مقابل دوربين‌ها‌ و رسانه‌ها‌ سوژه نامناسبي براي مردم هم شد، مشاجره و توهين وي به يكي از فرمانداران ايلام و توهين به خبرنگار يك روزنامه، كافي بود تا نام وي علي رغم تمام زحماتي كه دراين 4 سال كشيده بود به بدي در اذهان تداعي شود. هرچند حسن روحاني قرار نيست به خاطر يكي دو مشاجره رسانه‌اي وزير خوب 4 ساله اش را در ليست كابينه نگذارد.

**وزير ورزش و جوانان تا وزير دفاع
مسعود سلطاني فر وزير ورزش و جوانان كه چند ماهي بيشتر نيست به جاي محمود گودرزي بر اين جايگاه قرار گرفته است، ظاهرا از جمله كساني است كه حسن روحاني مي‌خواهد فرصت بيشتري در پست وزارت به او دهد تا واقعا بتواند عيار سلطاني فر را در اين وزارت بسنجد، سياست‌مدار اصلاح طلب، و رئيس سابق سازمان ميراث فرهنگي، از قرار معلوم جايش در كابينه دولت دوازدهم گرم است.

البته پيشتر نيز، اين انتظار مي‌رفت كه وزير دفاع دولت نيز حاشيه امني در كابينه داشته باشد. از اين رو حسين دهقان را هم بايد به عنوان گزينه‌ها‌ي قطعي در كابينه آتي برشمريم.

**وزير جهاد كشاورزي
در ميان همه اين وزرا محمد حجتي وزير كشاورزي دولت كه زماني گفته مي‌شد ممكن است در آستانه انتخابات شهرداري تهران، دولت را رها و كانديداي شهر تهران شود از همه جايش امن تراست.

به تازگي يك مقام ارشد در وزارت جهاد كشاورزي در اين باره به ايسنا گفته: با درخواست تشكل‌هاي مختلف بخش خصوصي و تاكيد رئيس جمهور، معاون اول رئيس جمهور و برخي از بزرگان نظام، محمود حجتي در وزارت جهاد كشاورزي مي‌ماند.

**آخوندي
ناگفته نماند سرنوشت برخي از وزراهم با اما و اگرهاي زيادي همراه است. كساني كه يا ماندنشان 50 -50 است، يا به طور قطع ديگر در آن وزارتخانه جايي ندارند هرچند ممكن باشد كه در كابينه و يا جزو يكي از معاونين و روساي دفاتر رئيس جمهور باقي بمانند. آخوندي وزيرراه و شهرسازي كابينه روحاني يكي از اين افراد است. وزيري كه تا به حال از دو استيضاح مجلس جان سالم به در برده (!) آخوندي در مجلس دهم هم به مجلس فراخوانده شد. موضوع خريد هواپيماهاي ايرباس و بوئينگ، هنوز كه هنوز است بحث اختلاف اصولگرايان و دولتي‌ها‌ست.

آخوندي هم البته به مانند وزير بهداشت، زود عصباني مي‌شود آن هم جلو رسانه‌ها‌ و خبرنگاران. عصبانيت او در مقابل پرسش يكي از خبرنگاران تا روزها پتكي بر سردولت دوازدهم شد. زماني كه آخوندي خود را به شوراي شهر پنجم معرفي مي‌كرد تا نامش را به عنوان يكي از گزينه‌هاي شهرداري تهران در ليست بگذارد، معلوم بود كه او خود نيز به بقاي در دولت اميدوار نيست، هر چند وزارتخانه و سازمان‌هاي تحت پوشش وزارتخانه او رانت‌هايي را به برخي رسانه‌هاي دلواپس مي‌دهند تا در حاشيه امن مخالفين قرار گيرند.

**وزير كشور
رحماني فضلي وزير كشور دولت روحاني كه اصلاح‌طلبان از همان روز اول تا به امروز بر مديريت او در وزارت كشور مخالف بودند، جزو يكي از گزينه‌ها‌ي دو به شك حسن روحاني به‌شمار مي‌آيد. بخصوص كه روحاني بعد از انتخابات، انتقاداتي به وزارت كشور كرد. انتقاداتي از جنس همان هشدارهايي كه زماني به علي جنتي وزير سابقش در فرهنگ و ارشاد داده بود و چون موثر نيفتاد وزير از كار بركنار شد.

**وزير قبلي نيست! ولي وزير هست
يكي از معدود وزرايي كه با قطعيت گفته ديگر همان وزارتخانه سابق را ندارد اما از طرفي در كابينه خواهد بود. محمود واعظي است. او در نمايشگاه الكامپ اعلام كرد كه در دولت جديد قطعاً در كابينه خواهم بود اما در وزارت ارتباطات نيستم.

**وزراي كم پيدا با سرنوشتي نامعلوم
از آنجايي كه روحاني درباره وزارت اطلاعات تصميم نمي‌گيرد، سرنوشت محمود علوي هم معلوم نيست، هرچند اين اواخر انتقادهايي به علوي هم مطرح بود، (!) مصطفي پورمحمدي هم همين وضعيت را دارد. در اين ميان كمتر نام‌ها‌ي حميد چيت چيان وزير نيرو، كار مي‌شود آنها هم كمتر جزو گزينه‌ها‌ي كم‌فروغ آينده وزارتند. به اين ترتيب مي‌توان گفت كه ممكن است هريك از اين اسامي براي دوره بعد كابينه حذف شوند. وزير علوم بودن محمد فرهادي نيز يكي از گزينه‌ها‌ي احتمالي حذف در كابينه آتي دولت روحاني است.

**نعمت زاده، رفتنش قطعي است
اما در اين بين برخي وزرا نيز هستند كه رفتن‌شان قطعي است. در راس آنها محمد رضا نعمت زاده وزير 72 ساله روحاني است. زماني كه روحاني به جوانگرايي در كابينه اشاره كرد، خيلي‌ها مي‌گفتند او مقصودش از اين صحبت بيش از هر چيزي، حذف نعمت زاده در كابينه آينده است. نعمت زاده كه علاوه بر رفتار و گفتارش، در برابر كمپين «نه به خريد ايران خودرو» تا حدي نامحبوب شده بود، هميشه سن و سالش در كابينه سوژه حمله و هجمه به دولت بود و ظاهرا روحاني به فكر راهي براي رهايي از اين مخمصه، نعمت زاده را در دولت دوازدهم ديگر به كار نخواهد گرفت.

** اذعان دانش آشتياني به رفتن
يكي ديگر از وزرايي كه رفتنش قطعي شده، وزير نوپاي آموزش و پرورش، دانش آشتياني است. او كه موضوع تجارت دخترش، سوژه جنگ مناظره‌ها‌ي انتخاباتي شده بود و همين مسئله ضربه بزرگي به دولت و البته وي و خانواده اش بود، حالا از اين خبر مي‌دهد كه خود با حسن روحاني درباره عدم حضورش در كابينه حرف زده است. وزير آموزش و پرورش روز گذشته گفت: به دكتر روحاني دلايل عدم حضورم در كابينه دوازدهم را گفته‌ام. اين يعني اينكه بايد از الان به فكر جانشيني براي وزارت آموزش و پرورش دولت روحاني بود.

**رفتن تحميلي طيب نيا
طيب نيا وزير اقتصاد هم ظاهرا رفتني است. وزير اصلاح طلبي كه طي چهار سال توانست اقتصاد بي‌سرو سامان به جاي مانده از دولت احمدي‌نژاد را سامان بدهد، حالا بر طبق شنيده‌ها‌ بايد جاي خود را با نهاونديان رئيس دفتر فعلي رئيس جمهور عوض كند. اين تغيير اما ظاهرا از تغييراتي است كه بر حسن روحاني تحميل شده است وگرنه او خودش راضي به اين تغيير نيست.

**مولاوردي وزير آموزش و پرورش؟
دراين ميان اما وضعيت معاونان رئيس جمهور نيز قابل بحث است. همچنين نبايد به راحتي از سه زن در هيات دولت يعني مولاوردي معاون زنان رئيس جمهور، ابتكار رئيس سازمان محيط زيست و امين زاده دستيارويژه رئيس جمهور در حقوق شهروندي به سادگي گذشت. خيلي‌ها مي‌گويند كه ممكن است روحاني لااقل يك وزير زن در كابينه اش داشته باشد و حالا كه رفتن دانش آشتياني از وزارت آموزش و پروش قطعي شده، نام مولاوردي به عنوان وزير آينده آموزش و پرورش بر سر زبان‌ها افتاده است. به نظر مي‌آيد كه حضور هر سه اين زنان نيز در دستگاه دولت حتمي است. حالا با هر عنواني...

**امان از سن بالا
شايد بودن يا نبودن محمد باقر نوبخت سخنگوي 67 ساله دولت، جاي سوال دارد. از ميان مشاورين حسن روحاني هم بايد حسام الدين آشنا را تمام شده دانست، كسي كه با توئيت‌ها و بعضا عكس‌ها‌يي كه از او منتشر مي‌شود تبديل به پاشنه آشيل دولت و زنگ خطري براي حسن روحاني شده است. گل به خودي‌ها‌ي آشنا تمامي ندارد.

**اختيار تام اسحاق
در اين ميان اسحاق جهانگيري معاون اول رئيس جمهور هم فعلا ماندگار است؛ كسي كه تمام قد در انتخابات رياست جمهوري پشت روحاني ايستاد. حتي برخي مي‌گويند اوست كه در تعيين كابينه، اختيار تام از حسن روحاني گرفته و دليل تهديد به استعفاي چند روز پيشش نيز فشارهايي بوده كه بر او و دولت درباره كابينه دولت دوازدهم آورده مي‌شد.

با نگاهي به كابينه حسن روحاني مي‌توان چنين تصوركرد كه حداقل 50 درصد اعضاي هيئت دولت در آينده باقي خواهند ماند و البته تركيب جناحي حسن روحاني نيز تغييري پيدا نكرده است بلكه همچنان او سعي كرده هر دو گروه سياسي در هيئت دولت را حفظ كند.

*منبع: روزنامه آفتاب يزد؛1396،5،2
**گروه اطلاع رساني**1699**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصي