۸ مرداد ۱۳۹۶، ۷:۴۶
کد خبر: 82614343
T T
۰ نفر

داروهاي نيروزا / دوپينگ زيبايي يا مرگ

۸ مرداد ۱۳۹۶، ۷:۴۶
کد خبر: 82614343
داروهاي نيروزا / دوپينگ زيبايي يا مرگ

مشهد- ايرنا- گرايش به زيبايي ظاهري و داشتن اندام متناسب با عضلاتي ورزيده و حجيم موجب شده بسياري از نوجوانان و جوانان به اشكال مختلف هنگام ورزش و به ويژه بدنسازي گاهي با مصرف داروهاي نيروزا براي پرورش اندام خود اقدام كنند.

به گزارش ايرنا، ورزشكاران هميشه در تكاپوي يافتن راهي هستند كه بتوانند برتري در رقابت هاي ورزشي به دست آورند، اما عده اي از آنان به دليل وجود برخي محدوديت هاي جسمي و زماني به اشتباه در مسيري نادرست قرار مي گيرند و فرآورده هاي دارويي را براي كسب موفقيت بر مي گزينند.
مسيري كه با تبليغات سودجويان و به خاطر توجه زياد ورزشكاران به بهبود شكل ظاهري بدن خود، نتيجه اي جز شيوع اختلالات تغذيه اي و عادت به مصرف داروهاي نيروزا، دستاورد ديگري به ارمغان ندارد.
اين ورزشكاران كه برخي بي اطلاع از عوارض ناشي از داروهاي نيروزا هستند، بي اختيار در نتيجه تبليغات زياد به مصرف مواد نيروزا روي مي آورند كه علاوه بر تباه آينده ورزشي و سلامت جسمي و رواني خود، سطح عملكرد فعاليت ورزشي خود نيز كاهش مي دهند.
به گفته بسياري از متخصصان، استفاده خودسرانه از فرآورده هاي قاچاق و بدون مجوز داروهاي نيروزا در رشته هاي ورزشي ميان جوانان افزايش يافته و موجب ابتلا به انواع اختلالات جسمي و رواني براي مصرف كننده آن شده است.
علاوه بر آن در موارد متعدد نيز گزارش هايي از مرگ هاي ناگهاني ورزشكاران در اثر مصرف اين داروها منتشر شده است.

* صرف فروش داروهاي نيروزا در داروخانه ها دليل بر مفيد بودن استفاده از آنها نيست
رئيس هيات پزشكي ورزشي خراسان رضوي در اين زمينه به خبرنگار ايرنا گفت: داروهاي نيروزاي موجود در داروخانه ها مخصوص بيماري هاي سخت درمان است و صرف فروش آنها دليلي براي مفيد بودن استفاده از آنها توسط ورزشكاران نيست.
دكتر سيدرضا گلدوزيان افزود: بيماران سخت درمان با تزريق مواد نيروزا كه زير نظر پزشك صورت مي گيرد عضلات خود را تقويت مي كنند و حتي براي بهبود خود برخي عوارض دارو را به جان مي خرند لذا استفاده انسان سالم از اين مواد توجيهي ندارد.
وي با بيان اينكه در يك سال اخير 35 نفر از ورزشكاران به دليل مصرف اين دارو ها آسيب شديد ديده اند اظهار كرد: البته تعداد آسيب ديدگان بسيار فراتر از اين تعداد است چرا كه بسياري از عوارض مصرف اين داروها در سنين بالاتر نمايان مي شود.
وي با اشاره به عوارض مصرف برخي داروهاي هورموني كه با هدف بدنسازي بين جوانان و ورزشكاران رواج دارد گفت: اين دارو ها مي توانند سبب بروز عوارض وخيم مانند عقيمي، نارسايي قلبي و كبدي، كوتاهي قد، بزرگ شدن سينه در مردان و پرمويي و خشونت صدا در زنان شود.
دكتر گلدوزيان افزود: 99 درصد داروهاي غيرمجاز در باشگاههايي توزيع مي شوند كه مجوز ندارند چرا كه باشگاه هاي داراي پروانه براي ادامه فعاليت خود دست به چنين تخلفي نمي زنند.
وي با بيان اينكه هر بدني مي تواند با روش درست ورزش و تغذيه كامل به شرايط ايده آل برسد اظهار كرد: حتي ورزشكاران حرفه اي نياز به داروهاي نيروزا ندارند فقط برخي از آنها براي تامين ويتامين هاي مورد نياز خود در كنار ورزش هاي انجام شده مكمل هايي را مصرف مي كنند.

* ورزش براي سلامتي نياز به دارو ندارد
مربي و كارشناس پرورش اندام نيز در اين باره گفت: افرادي كه براي سلامتي ورزش مي كنند نياز به اينگونه داروها ندارند و تنها كساني كه پشتكار ندارند و به دنبال رسيدن به اندام ايده آل در كوتاه مدت هستند به مصرف اين دارو ها روي مي آورند.
علي امين با بيان اينكه فقط ورزشكاران حرفه اي براي آمادگي بيشتر به مقاديري مكمل نياز دارند افزود: مربيان غير حرفه اي و ناآشنا به اصول پزشكي، گاهي خودسرانه داروهايي را براي ورزشكاران تجويز مي كنند كه اين عمل آنها فقط با هدف سودجويانه انجام مي گيرد.
وي با بيان اينكه 100 درصد داروهاي هورموني و نيروزا به صورت قاچاق وارد مي شوند اظهار كرد: بسياري از اين داروها به دليل مضر بودن از ليست داروهاي پزشكي جهان خارج شده اند و از طرفي با توجه به اينكه قاچاق هستند هيچ نظارتي در مراحل توليد آنها وجود ندارد.
وي گفت: با وجود ممنوعيت عرضه داروهاي نيروزا، پوسترهاي تبليغاتي آنها در بازار وجود دارد و برخورد جدي نيز با عرضه كنندگان آن نمي شود.
امين، خستگي، افسردگي و كوتاه شدن عمر ورزشي ورزشكاران را از مهمترين عوارض مصرف اين دارو ها دانست و افزود: بعضي انواع اين داروها نه تنها فرد را گريبانگير عوارض جانبي تركيبات خود مي‌ كند بلكه سطح عملكرد فعلي فرد را نيز كاهش مي‌ دهد.

* ابزار قدرتمند براي برخورد با باشگاههاي متخلف نداريم
رئيس هيات بدنسازي و پرورش اندام خراسان رضوي نيز گفت: توزيع داروهاي نيروزا اغلب در باشگاههاي فاقد مجوز فعاليت انجام مي شود اما به دليل نبود ابزار قانوني قدرتمند توان مقابله با اين باشگاهها را نداريم.
مهدي بكائيان افزود: البته با همكاري دستگاه قضايي و مجموعه هاي مربوط در حال تدوين قوانيني هستيم كه دست اين هيات را براي برخورد با باشگاههاي متخلف بازتر كند.
وي اظهار كرد: مقابله با نفوذ داروهاي نيروزا به اماكن ورزشي اراده قوي مي خواهد كه نيازمند مشاركت مردم در اين زمينه است.
وي گفت: با توجه به گسترش مصرف داروهاي نيروزا، سن پايين مصرف و آگاهي كم مصرف كنندگان از عوارض شديد اين داروها، به نظر مي رسد بايد آموزش ورزشكاران و مربيان در اين زمينه در اولويت قرار گرفته و با وارد كنندگان اين داروها برخورد شديدتر صورت گيرد.
هم اكنون بيش از 420 هزار ورزشكار در استان خراسان رضوي در رشته پرورش اندام مشغول فعاليت هستند.
7495 / 6053 گزارشگر: حسين عباسي ** انتشار دهنده: محمد حسين علي مقدم