به گزارش ایرنا، چند ماه پس از پایان عملیات سپر فرات كه ارتش تركیه با پشتیبانی گروه های مسلح و شماری از گروه های تروریستی توانست بخش هایی ازمناطق شمالی سوریه را از چنگ داعش خارج كند و به دیگر گروه های مخالف سوریه بسپارد، بار دیگر نشانه هایی درباره احتمال آغاز عملیات جدید ارتش سوریه درشمال سوریه مشاهده می شود.
این عملیات براساس اعلام غیررسمی ازسوی تركیه بیش از 11 روستا و شهرك از جمله تل رفعت، عفرین و منغ را شامل می شود كه باید از دست كردهای سوریه خارج و به دیگر گروه های مخالف ازجمله ارتش آزاد سپرده شود.
برغم اینكه حكومت تركیه تاكنون درباره ماهیت و خصوصیات عملیات جدید به طور رسمی اظهارنظری نكرده است ولی نشانه های غیررسمی آن درحال افزایش است و این احتمال با اظهارات برخی از مسئولان تركیه، اعزام نیرو و تجهیزات به مرزهای سوریه و استقرار هفت هزار نیروی یگان های ویژه ارتش تركیه در مرزها، آماده باش گروه های مخالف سوری زیر مجموعه اتاق عملیات سپر فرات و تبلیغات كه در رسانه های تركیه می شود بیشتر شده است.
آمادگی تركیه برای انجام این عملیات كه 'شمشیر فرات' نامیده شده است درحالی است كه تركیه با اوضاع پیچیده ای در منطقه روبروست، سردی روابط با آمریكا و اروپا، بحران میان كشورهای عربی خلیج فارس، توسعه نفوذ كردها با پشتیبانی و حمایت تجهیزاتی كردها بویژه در نبرد رقه و افزایش نفوذ روسیه در شمال سوریه از مواردی است كه صحنه میدانی را برای انجام عملیاتی جدید از سوی تركیه در شمال سوریه دشوارتر می كند.
تركیه باید با درنظر گرفتن و سنجش همه این موارد تصمیمی بگیرد كه كم ترین پیامدهای داخلی، منطقه ای و بین المللی را برای این كشور درپی داشته باشد بویژه اینكه برخی مقاطع عملیات سپر فرات به جای اینكه عاملی برای نمایش قدرت تركیه باشد به صحنه ای برای نمایش ضعف این كشور و ارتش آن تبدیل شد.
تركیه درعملیات سپر فرات تلاش كرد به بهانه مبارزه با گروه تروریستی داعش، كردهای سوریه را از مرزهای خود دور كند و ارتباط دو بخش كردی در شمال و شمال سوریه را قطع و راه ارتباط این دو را مسدود كند.
تركیه با احساس اینكه به تمام اهداف خود درعملیات سپر فرات دست نیافته است، تلاش می كند بار دیگر شانس خود را در این باره امتحان كند هرچند كه خود یكی از طرف های ضامن عملیات سیاسی درسوریه است و باید شرایط را برای دست یابی به حل و فصل سیاسی این بحران فراهم كند.
ناكامی تركیه در دستیابی به اهداف اولیه حمایت از گروه های مسلح سوری كه مهمترین آن ها سرنگونی نظام كنونی سوریه بود، این كشور را در سال های گذشته وادار به درپیش گرفتن سیاست های عجولانه و ناموفق مختلفی كرد كه در برخی موارد با مخالفت هم پیمان های خود درمنطقه و خارج از آن روبرو شد.
پیوستن به سیاست های عربستان و قطر و غرق شدن درباتلاقی كه یكی از بهترین همسایگان تركیه از نظر سیاسی و اقتصادی كه هرساله سود سرشاری نصیب این كشور می كرد را به ویرانی كشاند تاكنون سود و موفقیتی برای تركیه نداشته است.
درعملیات جدید كه از مدت ها پیش نام آن 'شمشیرفرات' اعلام شده است تركیه اهداف مختلفی را دنبال می كند از مهمترین آن ها، دور كردن نیروهای كرد از مناطقی مانند، منغ، تل رفعت، دیرجمال، حربل و شیخ عیسی است.
تلاش برای وصل كردن استان حلب به ادلب و برداشتن فاصله ای كه كردهای سوریه دراین مسیر ایجاد كرده اند و زمینه سازی برای عملیاتی دیگر به منظور تسلط براستان ادلب به بهانه مبارزه با جبهه النصره در مرحله بعدی از دیگر اهداف تركیه در این منطقه است.
یافتن نقش فعال در روند سیاسی درباره آینده سوریه، پیش دستی برای جلوگیری از تشكیل هرگونه منطقه خودمختار كردی و سركوب خواست كردهای سوریه برای دستیابی به دریای مدیترانه ازعفرین و به بهانه مبارزه با جبهه النصره پس از عملیات رقه و بازگرداندن آوارگان سوری و اسكان آن ها در شمال این كشور از دیگر اهداف عملیات آینده تركیه در شمال سوریه است.
عوامل دیگری نیز برای این اصرار تركیه و عملیات جدید در شمال سوریه مطرح است كه می توان به طرد تركیه از عملیات رقه و به حاشیه راندن این كشور در مبارزه با داعش، مبهم بودن سیاست آمریكا درقبال كردهای سوریه پس از داعش و نگرانی تركیه دراین باره، تنش در روابط كشورهای عربی خلیج فارس و ایستادگی تركیه دركنار قطر و افزایش نگرانی تركیه از بكارگیری كردها و موضوع كردی از سوی عرب ها برای فشار براین كشور اشاره كرد.
واكنش كردها به آغاز چنین عملیاتی از سوی تركیه دچار یك دوگانگی در بخش نظامی و سیاسی است درحالی كه فرماندهان نظامی حزب اتحاد دمكراتیك از آمادگی برای مقابله جدی با ارتش تركیه برخوردارند.
ناصر حاج منصور از فرماندهان نیروهای دمكراتیك سوریه در گفت و گو با رویترز گفت : اگر تركیه به مناطق تحت كنترل ما در شمال غرب سوریه حمله كند، درگیری های شدیدی در این مناطق روی خواهد داد.
وی افزود: این درگیری ها بر مبارزه با گروه تروریستی داعش در شهر رقه تاثیر خواهد گذاشت.
حاج منصور اظهارداشت: نیروهای دمكراتیك سوریه تصمیم گرفته اند، اگر تركیه از خطوط مشخص شده در منطقه حلب تجاوز كند با ارتش این كشور وارد جنگ شوند.
وی اضافه كرد: نیروهای كرد دراین منطقه آماده هرگونه درگیری و مقابله هستند.
در بخش سیاسی، این تهدیدها از عقب نشینی از نبرد با داعش در رقه تا احتمال تسلیم عفرین و مناطق اطراف آن به ارتش سوریه متفاوت است به طوری كه جانشین فرمانده گروه مسلح 'جیش الثوار' از زیرمجموعه های نیروهای دمكراتیك اعلام كرده در صورتی كه منطقه عفرین با خطر روبه رو شود از نبرد رقه عقب نشینی می كنیم.
احمد السلطان افزود: جیش الثوار در رقه باقی می ماند و به نبرد با گروه تروریستی داعش ادامه می دهد.
وی توضیح داد: اگر منطقه عفرین در شمال استان حلب مورد هجوم ارتش تركیه و تروریست های ارتش آزاد قرار گیرد، از نبرد رقه خارج می شویم.
احتمال اینكه عملیات ارتش تركیه هر لحظه با همكاری گروه های مسلح و حتی تروریستی در شمال سوریه آغاز شود وجود دارد و در چند روز گذشته اظهارنظرهایی از سوی فرماندهان ارتش آزاد از مخالفان سوری مورد حمایت تركیه بر نزدیك بودن این عملیات دامن زده است.
رسانه های مخالفان به نقل از فرمانده نظامی گروه 'انقلابیون جزیره سوریه' وابسته به ارتش آزاد دراین باره اعلام كردند كه تجهیزات مورد نیاز عملیات 'شمشیرفرات' تكمیل شده است و این عملیات بدون تردید آغاز خواهد شد.
محمد الجوعانی افزود: این عملیات با همكاری یگان های زیرمجموعه ارتش آزاد و نیروهای ویژه ارتش تركیه با هدف سركوب یگان های مدافع خلق انجام می شود.
وی اضافه كرد: نیروهای شركت كننده ارتش آزاد در این عملیات هفت هزار نفر خواهد بود و انتظار می رود این عملیات مناطق تل رفعت، منغ، عین دفنه، عفرین و اطراف ان را در بر گیرد.
شاید عملیات ارتش آزاد در روز دوشنبه 26 تیرماه، اقدامی برای سنجش میزان آمادگی كردها برای مقابله با حمله گسترده تر بود.
گروه های تروریستی زیرمجموعه ارتش آزاد مورد حمایت تركیه روز دوشنبه به روستای 'عین دقنه' در شمال استان حلب یورش بردند.
این روستا در كنترل نیروهای حزب اتحاد دمكراتیك (كردها) است و این نیروها به خوبی درمقابل هجوم گسترده تروریست های مورد حمایت تركیه مقاومت كردند.
تروریست ها پس از تلاش فراوان و پشتیبانی توپخانه ای، توانستند به بخش هایی از این روستا نفوذ كنند ولی با رسیدن نیروهای مردمی از دو شهر شعیه نشین نبل و الزهرا، تروریست های ارتش آزاد با خسارت فراوان عقب نشینی كردند.
دراین عملیات یك تروریست نیز به دست كردها اسیر شد كه برخی رسانه ها وی را تبعه تركیه معرفی كردند.
عملیات بیرون راندن تروریست ها از روستای عین دقنه با مشاركت كمیته های مردمی شهرهای نبل و الزهرا فقط دوساعت به طول انجامید.
تجربه نشان داده است كه كردهای سوریه بارها با اعتماد بیش از حد به آمریكا منافع خود را در دوران بحران از دست داده اند.
چنانكه پیداست تركیه نیز تصمیم خود را برای انجام عملیات جدید گرفته است و در این مسیر دو احتمال وجود دارد كه یكی از آن ها یورش تركیه و گروه های مسلح به مناطق تل رفعت، منغ و عین دقنه در شمال حلب و سپس حركت به سوی استان ادلب است.
احتمال دیگر عقب نشینی كردها از برخی مناطق مانند عفرین و سپردن كنترل آن به ارتش سوریه است ولی كردها تاكنون به دلیل مشوق های موقتی آمریكا از تفاهمی پایدار با ارتش سوریه در این مناطق خودداری كرده اند.
هجوم ارتش آزاد به عین دقنه همزمان با پشتیبانی توپخانه ای ارتش سوریه نشان داد كه كردها باید بار دیگر در تعامل با ارتش سوریه و همسایگان عرب خود در شمال این كشور تجدید نظر كنند بویژه اینكه آمریكایی ها در این موضوع حتی از نظر كلامی نیز موضع خود را آشكار نكردند.
درهمین حال یك نماینده كرد مجلس سوریه به كردهای این كشور و یگان های مدافع خلق توصیه كرد كه به آمریكا اعتماد نكنند و تخم مرغ هایشان را در سبد واشنگتن قرار ندهند.
' عمر اوسی' در گفت و گو با ایرنا افزود: آمریكا نمی تواند خود را هم پیمان كردهای سوریه معرفی كند زیرا برنامه ای برای تامین حقوق آنها ندارد بلكه درصدد یافتن شركایی برای اشغال بخش هایی از خاك سوریه به ویژه در شمال شرق و الرقه است.
وی تاكید كرد: آمریكا كه در سوریه از كردها وهیچ گروه دیگری حمایت نمی كند و تنها درصدد تحقق اهداف خود است٬ باید بداند سوری ها ابزار دست واشنگتن نیستند و به آمریكا٬ رژیم صهیونیستی وغرب اعتماد نمی كنند.
اوسی با بیان اینكه ما به یكپارچگی سوریه و دفاع از آن پایبندیم٬ اضافه كرد: آمریكا درنهایت تركیه را بر كردها ترجیح می دهد.
نماینده كرد مجلس سوریه خاطرنشان كرد:تركیه از سال 1952 عضو ناتو و خنجر امپریالیسم صهیونیستی در پهلوی ملت های منطقه است.
وی با اشاره به بمباران اخیر مناطقی از سوریه و عراق توسط جنگنده های تركیه تصریح كرد كه این بمباران ها گروهی خاص را هدف قرار نمی دهد بلكه نقض حاكمیت سرزمین سوریه و عراق است.
اوسی گفت: در برهه اخیر كه آمریكا و تركیه به یكدیگر نزدیك شده و برخی از اختلاف های خود را تا حدودی حل و فصل كرده اند٬ تركیه به تجاوزهای نظامی خود شدت بخشیده است.
نماینده پارلمان سوریه افزود:اطمینان دارم٬ تجاوز تركیه به حاكمیت سوریه و عراق برعكس آنچه آمریكا در رسانه های خود اعلام می كنند با چراغ سبز واشنگتن صورت می گیرد.
وی اضافه كرد: اوضاع در شمال سوریه به شدت خطرناك است و این نگرانی وجود دارد كه به تجاوز گسترده زمینی تركیه به خاك سوریه منجر شود.
اوسی خاطرنشان كرد: تركیه از ابتدای بحران سوریه به دنبال ایجاد مناطق امن در شمال سوریه به منظور هدف قرار دادن ارتش و نظام سوریه و گسترش نفوذ خود در مناطقی مانند الباب و قطع ارتباط مناطق كردنشین سوریه در عین العرب و عفرین بوده است.
نماینده كرد مجلس سوریه اظهارداشت: آمریكا هم درصدد استفاده از این مناطق به منظور تحت تاثیر قراردادن نقش دوستان ایرانی و روسی در خاك سوریه است.
وی تصریح كرد: برنامه تركیه در شمال سوریه توطئه ای خطرناك است كه باید همه فرزندان منطقه اعم از كرد، عرب و مسیحی با آن مقابله كنند.
اوسی گفت: اگر تركیه بخواهد وارد مناطق كردنشین سوریه شود با مقاومت شدید یگان های مدافع خلق روبه رو خواهد شد و همه كردهای سوریه در این منطقه پشت سر ارتش سوریه و یگان های مدافع خلق در دفاع از خاك كشورشان می ایستند.
نماینده مجلس سوریه افزود:آمریكا كه در چارچوب یك حركت نمایشی در چند روز گذشته شماری از نیروها و تجهیزات نظامی خود را در مرزهای تركیه با سوریه مستقر كرده است٬ تلاش می كند با فشار بر یگان های مدافع خلق، آن ها را به عقب نشینی و كوتاه آمدن از خواسته های خود وادار كند.
به نظر می رسد نزدیك تر شدن به دولت و ارتش سوریه تنها راه باقیمانده برای كردها به منظور جلوگیری از به حاشیه راندن این گروه در دوران پس از تروریسم در این كشور و تضمین حقوق كردهای سوریه مانند دیگر گروه ها وجریان های موجود در سوریه است.
دور ماندن از دولت سوریه و نزدیك شدن به طرف های خارجی كه منافع مشتركی با تمام طرف های درگیردارند به هیچ وجه نمی تواند تضمین كننده آینده ای روشن برای كردهای سوری باشد.
تركیه از سوم شهریور 1395 (24 آگوست 2016) عملیاتی را تحت عنوان سپر فرات در شمال سوریه شروع و اعلام كرد كه در نظردارد منطقه ای امن به وسعت پنج هزار كیلومتر مربع در شمال سوریه به عرض نزدیك به 100 كیلومتر و عمق 50 كیلومتر ایجاد كند.
تركیه در جریان این عملیات ده ها نظامی خود را از دست داد و دهها نظامی این كشور نیز زخمی شدند.
خاورم**6116 ** 1064
دمشق - ایرنا - در حالی كه تركیه با همكاری گروه های مسلح مخالف دولت سوریه، برای انجام عملیاتی دیگر در مناطق شمالی سوریه آماده می شود، كردهای سوریه همچنان از نبود یك راهبرد قاطع به منظور مقابله با این یورش احتمالی رنج می برند.