به گزارش دریافتی روز یكشنبه ایرنا از روابط عمومی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس، احمدعلی اسدی درباره شناسایی آبراهی جدید در تخت جمشید كه بهسمت جنوب و احتمالاً بهسمت كاخ موسوم به H امتداد دارد، گفت: بررسی این آبراه به درك بهتر وضعیت كاخ H در دوره هخامنشی كمك می كند.
این باستانشناس در توضیح فصل سوم كاوش آبراهههای تختجمشید گفت: در این فصل، 2 بخش از آبراههها شامل بخشی از آبراههها در زیر حیاط جنوبی كاخ تچر و بخشی نیز در شمال خاوری تختگاه و در حاشیه بنای موسوم به دروازه ناتمام درحال كاوش است.
وی با اشاره به كاوش در آبراه حیاط جنوبی كاخ تچر با جهتی خاوریباختری در آخرین روزهای فصل دوم در سال 1393، گفت: در آن زمان دریچه مسدودشدهای در سمت شمالشرق حیاط تچر شناسایی شد كه در دوره هخامنشی برای تخلیه آبهای سطحی حیاط كاربرد داشته است. در این فصل، كاوش از فاصله حدود نیممتری غربی دریچه مذكور آغاز شد و بهسمت غرب تختگاه ادامه یافت.
اسدی، با اشاره به مشخص شدن جزئیات و نكات جدیدی با ادامه كار در این آبراه، گفت: «این جزئیات، بهویژه در شناخت بهتر كاركرد و وضع ظاهری حیاط تچر در دوره هخامنشی و روند تحولاتی كه پس از دوره هخامنشی در این محل رخ میدهد، اهمیت زیادی دارد.»
بهگفته این باستانشناس، آبراه دیگری كه كاوش شده در شمال خاوری بنای موسوم به «دروازه ناتمام» قرار دارد.
او اظهار كرد: این آبراه از سمت جنوب به زیر كاخ صدستون امتداد دارد، ولی از سمت شمال امتداد آن مشخص نیست. ویژگی این آبراه ارتفاع زیاد نزدیك به هشتمتری آن است كه تماماً در صخرههای كوه حفر شده است.
او گفت: اگر امتداد شمالی این آبراه به شمال دیوار تختگاه برسد، اهمیت بسیار زیادی در شناسایی یك چرخش آب در زیر تختگاه تختجمشید خواهد داشت و در شناسایی منظر هخامنشی اطراف تختگاه تختجمشید دلایل مستندی بهدست خواهد داد.
سرپرست فصل سوم كاوش آبراهههای تختجمشید از یافتههای شاخص آبراه تچر به تعداد زیادی از قطعهسنگهای كوچك و بزرگ نقش برجستهدار شامل خدمههایی در پلكانهای كاخ تچر و هدیش اشاره كرد و گفت: نقش چهار خدمه در دو سوی یكی از قطعهسنگها دیده میشود.
آثار تاریخی تخت جمشید به یادگار مانده از دوران هخامنشیان در 55 كیلومتری شمال شیراز در محدوده شهرستان مرودشت واقع است.
3002/ 2027
دریافت خبر: فاطمه هاشمی نیك ** انتشاردهنده: سیداحمد نجفی
شیراز- ایرنا- سرپرست فصل سوم كاوش آبراهههای تختجمشید گفت: یك آبراه جدید و آثاری مانند دسته تزیینی شمشیر از جنس سنگ لاجورد، قطعههایی از آجرهای لعابدار، مهره سنگی عقیق و ... در كاوش های صورت گرفته از این اثر ثبت شده در میراث جهانی یونسكو كشف شد.