به گزارش ایرنا، فقر یك چالش بین المللی است و براساس برخی گزارشها حدود 2 میلیارد نفر از جمیت هشت میلیاردی جهان از آن رنج میبرند.
ایران و به تبع آن استان كهگیلویه و بویراحمد نیز شاهد چنین مشكلاتی است اما گاهی وقت به جای فقر از كلمه محرومیت استفاده میشود كه تقریباً به معنای محرومیت از زیرساختهای توسعه است.
بیكاری یكی از مهمترین چالشهای زندگی در مناطق محروم است و بنابر این یكی از راهبردهای ثابت نهادهای مشغول در زمینه محرومیت زدایی، ایجاد اشتغال است.
كمیته امداد امام خمینی (ره)، بنیاد بركت و سازمان بسیج سازندگی از جمله نهادهایی است كه در زمینه رفع محرومیت مشغول به كار هستند و این نهادها در سالهای اخیر در كهگیلویه و بویراحمد دستاوردهایی داشتهاند.
به تازگی مدیركل كمیته امداد امام خمینی (ره) كهگیلویه و بویراحمد گفت كه تا 2 سال قبل 14 درصد جمعیت استان زیر پوشش كمیته امداد بوده در حالی كه این میزان با اجرای سیاستهای توانمندسازی و خودكفایی هم اینك به 10 درصد كاهش یافته است.
روش كار كمیته امداد به این صورت است كه افراد یا خانوادههای زیرپوشش را به سمت تولید هدایت میكند و با در اختیاردادن تسهیلات كم بهره و با شرایط آسان و گاهی وقت آموزشهای مورد نیاز شرایط اشتغال این افراد را فراهم میكند.
** جمعیت افراد زیر پوشش كمیته امداد
29 هزار و 719 خانوار با جمعیتی افزون بر 70 هزار نفر مستمری بگیر كمیته امداد كهگیلویه و بویراحمد هستند و به سه هزار و 600 خانوار با جمعیت 12 هزار و 600 نفر نیز خدمات تك یا چند موردی در طول سال ارائه میشود.
كهگیلویه و بویراحمد براساس سرشماری عمومی نفوس و مسكن 1395 بیش از 713 هزار نفر جمعیت دارد.
75 درصد افراد زیر پوشش كمیته امداد امام خمینی (ره) استان روستایی، 23 درصد شهری و 2 درصد نیز عشایر است.
شهرستان لنده با 21 درصد و شهرستان گچساران با سه درصد به ترتیب بیشترین و كمترین افراد زیر پوشش كمیته امداد امام خمینی (ره) كهگیلویه و بویراحمد را به خود اختصاص دادهاند.
ایتام پسر و دختر زیر 18 سال این استان سه هزار و 120 نفر است كه توسط 6 هزار و 500 حامی بومی و غیربومی حمایت میشوند.
هشت هزار و 400 دانش آموز و یك هزار و 900 دانشجو در مقاطع و رشتههای مختلف تحصیلی از خدمات كمیته امداد استان بهرهمند هستند.
** موفقیت كمیته امداد كهگیلویه و بویراحمد در جذب تسهیلات اشتغال
معاون اشتغال و خودكفایی كمیته امداد امام خمینی (ره) كهگیلویه وبویر احمد گفت: این نهاد حمایتی استان در جذب اعتبارات بانكی حوزه اشتغال در كشور مقام نخست را كسب كرد.
عنایت الله رحیمی نیا اظهار داشت: كمیته امداد كهگیلویه و بویراحمد سال گذشته 390 میلیارد ریال اعتبار اشتغالزایی پرداخت كرد.
وی ادامه داد: در این راستا 2 هزار و 862 طرح در حوزه اشتغال برای مددجویان اجرا شد.
رحیمی نیا افزود: كمیته امداد در چهار ماهه نخست سال جاری با اجرای 835 طرح در حوزه اشتغال مددجویان در استان 110 میلیارد ریال اعتبار جذب كرده است.
مدیركل كمیته امداد امام خمینی (ره) كهگیلویه و بویراحمد نیز با اشاره به نامگذاری سال جاری توسط رهبر معظم انقلاب به نام «اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال»، عنوان كرد كه در سفر 24 و 25 مرداد سال 1395 رئیس جمهوری و اعضای هیأت دولت به كهگیلویه و بویراحمد 150 میلیارد ریال اعتبار برای اجرای یك هزار و 24 طرح خودكفایی ویژه مددجویان كمیته امداد استان در نظر گرفته شد.
فرید محبی ابراز داشت: تاكنون 30 میلیارد و 690 میلیون ریال از این میزان تسهیلات برای اجرای 223 طرح خودكفایی توسط بانكهای عامل كهگیلویه و بویراحمد به مددجویان كمیته امداد امام خمینی (ره) استان پرداخت شده است.
محبی افزود: 60 میلیارد ریال در سفر سوم و چهارم مرداد سال جاری سید پرویز فتاح رئیس كمیته امداد كشور به این استان اختصاص داده شد.
محبی اظهار داشت: این میزان اعتبار در بخشهای جهیزیه، مسكن و پرداخت تسهیلات موردی بوده كه در حال هزینه شدن است.
مدیركل كمیته امداد امام خمینی (ره) كهگیلویه و بویراحمد بیان كرد: از سال گذشته تاكنون توجه خیران و مؤسسههای خیریه استانی و كشوری به مناطق محروم استان با ضرایب محرومیت هفت، هشت و 9 بهطور چشمگیری افزایش یافته و اولویت كاری كمیته امداد نیز خدمات رسانی به این نقاط و ساكنان آنهاست.
محبی عنوان كرد: نمایی از تعداد و مشخصات كامل مناطق محروم كهگیلویه و بویراحمد با ضرایب محرومیت هفت، هشت و 9 نیز ترسیم و در اختیار خیران بومی و غیربومی برای ارائه خدمات لازم به آنها گذاشته شده است.
وی ابراز داشت: حدود 80 درصد خیران كهگیلویه و بویراحمد غیربومی هستند كه در حوزه مشاركتهای مردمی كمكهای قابل توجهی را در طول سال به كمیته امداد امام خمینی (ره) استان ارائه میدهند.
وی افزود: افزایش مستمری مددجویان زیر پوشش كمیته امداد امام خمینی (ره) كشور و كهگیلویه و بویراحمد در دولت یازدهم اقدامی ارزشمند بوده اما تبعات منفی از جمله افزایش تقاضا برای زیر پوشش قرار گرفتن را در استان به دنبال داشته است.
** بسیج سازندگی و ایجاد شغل در روستاها
رئیس سازمان بسیج سازندگی كهگیلویه و بویراحمد گفت: بسیج سازندگی این استان یك هزار و 137 شغل از ابتدای سال 1395 تا ابتدای تیرماه امسال ایجاد كرده است.
سرهنگ رضا رنجبر اظهار داشت: این تعداد فرصت شغلی با پرداخت تسهیلات بانكی اشتغالزایی ارزان قیمت در بخشهای گیاهان دارویی، ریسندگی، بافندگی، پرورش شتر مرغ، قارچ، زنبور عسل و زعفران به متقاضیان ایجاد شده است.
وی بیان كرد: برای هر یك از طرحهای اشتغالزایی تا سقف 300 میلیون ریال و برای طرحهای تعاونی و كارگاههای تولیدی راكد تا سقف سه میلیارد ریال از محل طرحهای اقتصاد مقاومتی پرداخت شده است.
رنجبر بیان كرد: از ابتدای سال گذشته تا پایان خرداد امسال در مجموع یك هزار و 331 فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم ایجاد شده است.
وی افزود: در این مدت 922 كارگاه اشتغالزایی با 128 میلیارد ریال اعتبار بهره برداری شده است.
رئیس سازمان بسیج سازندگی كهگیلویه و بویراحمد اضافه كرد: رویكرد امسال بسیج سازندگی برای پرداخت تسهیلات و ایجاد شغل توسعه صنایع تبدیلی است.
رنجبر تصریح كرد: براساس برنامه ریزی و بنا استعدادهای مختلف هر منطقه امسال صنایع تبدیلی سركه سیب در بویراحمد، لیمو در باشت، كشك و لبنیات طعم دار در گچساران، لیمو امانی در كهگیلویه، زیتون در بهمئی و كشمش در دنا حمایت خواهد شد.
در حالی كه در كهگیلویه و بویراحمد سالانه 800 هزار تن محصولات كشاورزی تولید میشود این میزان محصول كشاورزی در سبد صادراتی این استان قرار نگرفته است كه به گفته كارشناسان، دلیل عمده آن كمبود صنایع تبدیلی در استان است.
وی ابراز داشت: این طرح با هدف افزایش درآمد بهره برداران بخش كشاورزی محصولات درجه 2 با ایجاد زیرساختهای صنایع تبدیلی اجرا میشود.
** بهره گیری از ظرفیت بنیاد بركت برای كاهش بیكاری
استاندار كهگیلویه و بویراحمد گفت: بنیاد بركت برای كاهش پنج درصدی نرخ بیكاری در این استان اعلام آمادگی كرده است و بر اساس برنامه ریزیها، بخش عمده این طرح بر عهده این نهاد خواهد بود.
سید موسی خادمی افزود: نرخ بیكاری كنونی استان 13،3 درصد است و در صورت اجرای این طرح نرخ بیكاری استان به هفت درصد خواهد رسید.
وی اظهار داشت: برنامه ریزی این طرح بر عهده دستگاههای اجرایی استان است و دستگاههای مختلف باید برنامههای خود را در این زمینه تدوین كنند.
خادمی بیان كرد: بنیاد بركت اعلام آمادگی كرده است كه پشتیبان طرحهای اشتغال استان خواهد بود و تا دستیابی به نتیجه با مدیریت استان هماهنگ باشد.
وی عنوان كرد: پشتیبانی این نهاد به روشهای مختلفی از جمله ایجاد واحدهای تولیدی بهصورت مستقیم، پرداخت تسهیلات و یا كمكهای مالی این طرح را اجرا خواهد كرد.
كهگیلویه و بویراحمد بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسكن 1395 بیش از 713 هزار نفر جمعیت دارد.
بر اساس گزارشها نرخ بیكاری در كهگیلویه و بویراحمد از 17،7 درصد در سال 94 با 4،4 درصد كاهش به حدود 13،3 درصد در سال 95 رسید.
كهگیلویه و بویراحمد از سال 92 تا 94 بالاترین نرخ بیكاری را در كشور داشت و از برنامه سوم به این طرف مقام اول یا دوم بیكاری مربوط به این استان بود.
محرومیت زدایی در ابعاد مختلف مانند خلق فرصت های شغلی و ایجاد زیرساخت های زندگی خشت نخست تحقق اقتصاد مقاومتی و توسعه مناطق مختلف كشور است.
خبرنگار: فرزانه شریفی**انتشاردهنده: سید ولی موسوی نژاد
8143/6110
یاسوج - ایرنا – برخی خانوادهها، افراد و جوامع ممكن است در فقر به سر ببرند یا به صورت ساختاری و تاریخی محروم باشند اما تجربههای پس از انقلاب اسلامی توسط نهادهای حمایتی مانند كمیته امداد و بنیاد بركت نشان میدهد هرگاه فرصتهای كافی در اختیار این افراد قرار داده شود میتوانند شرایط زندگی خود را تغییر دهند.