۲۴ مرداد ۱۳۹۶، ۹:۲۲
کد خبر: 82632041
T T
۰ نفر
احتمال تقابل ايران و آمريكا در 'تنف'؟

تهران - ايرنا- پايگاه خبري فرارو در گزارشي نوشت: شهادت محسن حججي، بسيجي جوان ايراني در منطقه تنف در مرز عراق، سوريه و اردن توسط نيروهاي داعش بازتاب گسترده اي در رسانه هاي ايران و افكار عمومي داشته است. اما اين اتفاق توجه ها را به لايه هاي تازه جنگ در عراق و سوريه جلب كرده است، اتفاقاتي رخ داده كه'تنف' را در محور رخدادهاي جنگ در سوريه عراق قرار داده است.

اين نوشتار در ادامه مي افزايد: همين مسئله باعث ايجاد تقابل هايي ميان نيروهاي درگير در اين منطقه شده است. از سال گذشته نيروهاي آمريكايي در نزديكي تنف مستقر شده اند. آنها به بهانه حمايت از شورشيان مخالف اسد به اين منطقه آمده اند اما عملا يكي از كارهاي نيروهاي آمريكايي ممانعت از تسلط نيروها اسد و حاميانش بر گذرگاه تنف است.

احتمال تقابل ايران و آمريكا در
به گزارش فرارو، محسن حججي بسيجي 26 ساله ايراني و از اعضاي لشكر زرهي 8 نجف اشرف كه حدود يك ماه پيش در قالب نيروهاي مدافع حرم به سوريه اعزام شده بود، در جريان يك درگيري با نيروهاي داعش به اسارت درآمد.

انتشار تصاوير اسارت او بازتاب گسترده اي در رسانه هاي ايران و منطقه داشت. داعش پس از آن تصويري از جنازه شهيد حججي منتشر كرد در حالي كه سر از تن او جدا شده بود.

رسانه ها و افكار عمومي ايران توجه ويژه اي به اين اتفاق نشان دادند. فعالان رسانه اي و مردم به ابراز احساسات در اين باره پرداختند. مقامات سياسي و فرماندهان نظامي اين جنايت را به شدت محكوم كردند.

سرلشگر قاسم سليماني فرمانده نيروي قدس سپاه در اين باره بيانيه اي صادر كرد و گفت: «مردم دلاور و امت حزب الله خصوصاً خانواده شهيد محسن حججي مطمئن باشند كه فرزندان دلير شما انتقام اين اقدام ددمنشانه را با تصميمي قاطعانه كه همانا ريشه‌كن كردن شجره خبيثه وهابيت و تروريسم از جهان اسلام است خواهند گرفت.»

سردار پاكپور فرمانده نيروي زميني سپاه نيز دربيانيه اي اعلام كرد سپاه عاملان اين جنايت را به سزاي عملشان خواهد رساند.

اما جداي از واكنش ها ابعاد سياسي و امنيتي اتفاق نيز مورد توجه رسانه ها قرار گرفت. يكي از مهمترين آن ها مكان رخ دادن اين جنايت بود.

شهيد حججي در منطقه تنف، در منطقه مرزي سوريه، عراق و اردن اسير شد. روز دوشنبه هفته گذشته در اين منطقه درگيري‌هاي رخ داد كه در آن حداقل 36 نفر از نيروهاي حامي بشار اسد كشته شدند.

گردان‌هاي سيدالشهدا، بخشي از حشد شعبي (بسيج مردمي) عراق، آمريكا و متحدانش را عامل كشتن اين افراد معرفي كردند، اما آمريكا اين ادعا را رد كرد.

منطقه تنف پيش از اين صحنه رويارويي نيروهاي حامي بشار اسد و نيروهاي ائتلاف آمريكا عليه داعش بود.

اين منطقه پيچيدگي هاي ويژه اي دارد. يك گذرگاه مرزي بسيار مهم ميان مثلث سوريه - عراق و اردن است. تنف درست در سر مسيري قرار گرفته كه بغداد را به دمشق و سپس بيروت وصل مي‌كند.

تنف در عمق صحراي الباديه قرار دارد، منطقه اي صاف و بدون استحكامات طبيعي به حساب مي آيد.

گروه هاي مختلفي در پي كنترل اين گذرگاه مرزي هستند. از نيروهاي بشار اسد و حاميانش گرفته تا نيروهاي تروريستي داعش و شورشيان سوري تحت حمايت آمريكا.

همين مسئله باعث ايجاد تقابل هايي ميان نيروهاي درگير در اين منطقه شده است. از سال گذشته نيروهاي آمريكايي در نزديكي تنف مستقر شده اند. آنها به بهانه حمايت از شورشيان مخالف اسد به اين منطقه آمده اند اما عملا يكي از كارهاي نيروهاي آمريكايي ممانعت از تسلط نيروها اسد و حاميانش بر گذرگاه تنف است.

با اين حال نيروهاي اسد از يك طرف و نيروهاي عراقي حشد شعبي كه از حمايت ايران برخوردار است در تلاش هستند اين گذرگاه را كاملا در اختيار خود بگيرند. در همين راستا پيشروي هاي مهمي هم رخ داده است.

دولت سوريه 19 خرداد ماه اعلام كرد 'به مرزهاي عراق در شمال تنف رسيده است.' اهميت اين پيشروي در بهم رسيدن ارتش‌هاي سوريه و عراق در نقطه مرزي در تنف بود. باز شدن گذرگاه زميني كمك بزرگي براي رساندن سلاح به نيروهاي اسد به حساب مي آيد.

آمريكايي ها از اين اتصال راضي نيستند. روزنامه جوان وابسته به سپاه در اين باره نوشته است: «واشنگتن مي‌خواهد از طريق ايجاد شكاف در مرزهاي عراق و سوريه مانع از اتصال جغرافيايي اين دو كشور در يك گستره بزرگ‌تر يعني محور مقاومت شود تا از اين طريق امنيت اسرائيل را تأمين كند.»
احتمال تقابل ايران و آمريكا در
در روايت روزنامه جوان آماده است: «دولت آمريكا براي رسيدن به اين هدف دو عمليات موازي را در دستور كار خود قرار داد. در شمال شرقي سوريه امريكايي‌ها كردها را به عنوان نيروي زميني خود به كار گرفته‌اند و تلاش دارند شهر رقه، پايتخت خلافت‌خوانده داعش را به كنترل خود درآورند. در جنوب شرقي، امريكايي‌ها پس از اينكه داعش نيروهاي خود را از تنف خارج كرد بر اين گذرگاه مسلط شدند. مابين تنف در جنوب ‌و رقه در شمال، شهر ديرالزور قرار دارد، هدف امريكايي‌ها اين بود كه از طريق پيشروي همزمان از تنف (به سمت شمال) و رقه (به سمت جنوب) بر ديرالزور مسلط شوند تا عراق را از سوريه جدا كنند اما اين هدف امريكا با هوشياري و جسارت مقاومت به در بسته خورد.»

اين سناريو تاكنون شكست خورده است. نيروهاي ارتش اسد با آزادسازي حلب توانستند به سمت رقه حركت كنند و در جنوب نيز به گذرگاه مرزي با عراق نزديك شوند. از طرف ديگر نيروهاي حشد شعبي در عراق توانستند به سمت مرز سوريه پيش روي كنند.

اما آمريكا همچنين به تحركات خود در تنف ادامه مي دهد. وزارت دفاع روسيه، 26 خرداد ماه اعلام كرد كه آمريكا دو آتشبار راكت انداز چند لانچري با عنوان «سيستم راكت انداز توپخانه اي چند لانچري برد بلند» را كه پيش از اين در خاك اردن استقرار داشته، در پايگاه خود واقع در تنف سوريه مستقر كرده است.

در آن اطلاعيه امده بود: «نيروهاي ائتلاف ضد داعش كه توسط آمريكا رهبري مي شوند، تاكنون چندين نوبت نيروهاي حامي دولت سوريه را در مرز اردن مورد اصابت قرار داده اند، لذا دور از انتظار نيست كه اين ضربات عليه ارتش سوريه در آينده نيز، با به كار گيري اين سيستم جنگ افزاري جديد، ادامه يابد.»

در اين بين ماشين تبليغات ايران هراسي منطقه اي اي نيز فعاليت گسترده خود را آغاز كرده و از تلاش ايران براي ايجاد بزرگراه 'هلال شيعي' سخن مي گويند. بزرگراهي كه ايران، عراق، سوريه و لبنان را به هم مرتبط مي سازد. در تبليغات ايران هراسي نيز تنف نقطه استراتژيكي به حساب مي آيد كه اگر اين گذرگاه كاملا در اختيار نيروهاي اسد و حشد شعبي قرار گيرد مسير زميني هلال شيعي باز مي شود.

برخي تحليلگران مسائل بين الملل پس از اين تحركات در مرز مشترك عراق، سوريه و اردن هشدار داده اند كه ممكن است تقابل نظامي ميان نيروهاي تحت حمايت ايران و آمريكا ايجاد شود.

تاكنون روسيه سعي كرده است به عنوان رابط مانع تقابل شود. اما در اتفاقات اخير و درگيري هاي پراكنده ايجاد شده گفته مي شود روسيه در ايفاي اين نقش خود كم كاري كرده است و حتي به نوعي به سمت آمريكا چرخيده است.

اين ديدگاه پس از توافق پوتين و ترامپ در اجلاس هامبورگ در تيرماه تقويت شده است.
در آن زمان روساي جمهور آمريكا و روسيه بر سر ايجاد آتش بس در مناطق جنوب غربي سوريه به توافق رسيدند. توافقي كه اردن نيز در آن نقش مهمي ايفا كرد.
*منبع: پايگاه خبري فرارو/23 مرداد 96
** اول ** 1337- انتشار دهنده: خداوردي اسدي
۰ نفر