حزب 'مسلم لیگ نواز' شانس اول پیروزی انتخابات 2018 پاكستان

اسلام آباد - ایرنا - بیشتر تحلیل گران پاكستانی بر این باورند با وجود بركناری نواز شریف از نخست وزیری و تحولات سیاسی كه اخیرا در این كشور و در فاصله كمتر از یك سال به برگزاری انتخابات سال 2018 رخ داده، حزب تحت رهبری نواز شریف(مسلم لیگ نواز) به عنوان حزب حاكم، همچنان بیشترین اقبال را برای پیروزی در انتخابات آتی دارد.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، نواز شریف در روزهای اخیر با به راه انداختن كاروان بزرگی از حامیانش از اسلام آباد تا لاهور، بار دیگر مجبوبیت و جایگاه مردمی خود و حزب تحت رهبری اش را به رخ كشید تا احزاب و چهره های مخالف وی بار دیگر نگران وضعیت خود در انتخابات آتی شوند.
تعداد از تحلیل گران و كارشناسان مسائل سیاسی پاكستان در گفت و گو با ایرنا در خصوص انتخابات آتی پاكستان و اینكه كدام حزب شانس بیشتری در این انتخابات خواهد داشت، جمعا معتقد بودند كه حزب مسلم لیگ نواز همچنان پیشتاز عرصه سیاسی پاكستان است مگر آنكه تا زمان برگزاری انتخابات آتی در تابستان سال آینده، اتفاق خاصی در فضای سیاسی كشور رخ دهد و باعث برگزاری انتخابات زودهنگام شود.
ژنرال 'طلعت مسعود' از تحلیل گران شناخته شده پاكستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت حزب تحریك انصاف به رهبری عمران خان در حال انجام تمام تلاش خود برای بیرون راندن حزب مسلم لیگ نواز از گردونه قدرت است اما واقعیت چیزی دیگری است و حتی در شرایط كنونی كه نواز شریف از نخست وزیری بركنار شده، حزب نواز شریف شانس بهتری نسبت به رقبا برای پیروزی در انتخابات 2018 دارد.
وی معتقد است كه اگرچه حزب مسلم لیگ نواز در ماه ها و هفته های اخیر با شرایط سختی روبرو شد اما نباید فراموش كرد كه این حزب به ویژه در ایالت پنجاب به عنوان كلیدی ترین ایالت و تعیین كننده ترین ایالت در انتخابات، طرفداران فراوان دارد و به دلیل برخورداری از چنین ظرفیتی، نتیجه انتخابات سال 2018 را به احتمال قوی از آن خود خواهد ساخت.
طلعت مسعود گفت كه حزب تحریك انصاف پاكستان اگر چه در انتخابات آتی نسبت به دور گذشته وضعیت نسبتا بهتری خواهد داشت و احتمالا كرسی های بیشتری را در پارلمان كسب خواهد كرد، اما نمی توان پیروزی آن را بر حزب مسلم لیگ نواز تصور كرد.
این تحلیل گر همچنین احتمال هرگونه ائتلاف میان احزاب مخالف نواز شریف از جمله حزب مردم و حزب تحریك انصاف را مردود دانست و گفت كه حزب تحریك انصاف می خواهد قدرت را در انحصار خود داشته باشد و كسی را با خود شریك و همراه نخواهد كرد.
وی افزود: این دو حزب همچنان رقیب یكدیگر باقی خواهند ماند و تنها در برخی موارد ممكن است همكاری هایی داشته باشند.
'محمد صالح ظفر' از روزنامه نگاران پیشكسوت و از كارشناسان این كشور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوص آینده وضعیت حزب حاكم گفت: اگرچه با توجه به شرایط فعلی، پیش بینی اینكه كدام حزب پیروز انتخابات پارلمانی سال 2018 خواهد شد و دولت آینده پاكستان را تشكیل خواهد داد، كار دشواری است اما درصورت حفظ شرایط و فضای سیاسی كنونی كشور تا زمان برگزاری انتخابات، حزب مسلم لیگ نواز باز هم بیشترین شانس را برای پیروزی خواهد داشت.
محمد صالح ظفر گفت كه بعد از حزب مسلم لیگ نواز، حزب مردم پاكستان به رهبری آصف علی زرداری رئیس جمهوری سابق و فرزند جوانش بلاول بوتو زرداری، و پس از آن نیز حزب تحریك انصاف به رهبری عمران خان، به ترتیب شانس های دوم و سوم پیروزی در انتخابات هستند.
وی تاكید كرد كه اگر انتخابات آتی پاكستان، در زمان مقرر خود برگزار شود و تا آن زمان اتفاق خاصی در فضای سیاسی كشور رخ ندهد، وضعیت كنونی احزاب سیاسی نیز چندان تغییری نخواهد داشت و حزب تحت رهبری نواز شریف، حتی با وجود بركنار شدن وی از نخست وزیری و نیز با توجه به اینكه قرار است از رهبری حزب نیز كنار برود، همچنان پیشتاز انتخابات خواهد بود و دولت آینده پاكستان را همین حزب تشكیل خواهد داد.
این كارشناس در هر صورت احتمال ائتلاف احزاب مخالف و رقیب مسلم لیگ نواز را برای كنار زدن این حزب از صحنه رقابت انتخابات بعید ندانست و گفت كه در تاریخ سیاسی پاكستان، چنین ائتلاف هایی سابقه داشته است.
محمد صالح ظفر گفت كه در انتخابات آتی پاكستان، احتمال ائتلاف حزب مردم و حزب تحریك انصاف را نمی توان رد كرد اما با توجه به راهی كه حزب تحریك انصاف در پیش گرفته، به نظر می رسد علاقه به ائتلاف با حزب مردم مردم ندارد.
وی حتی احتمال ائتلاف حزب مردم به رهبری زرداری را با حزب مسلم لیگ نواز برای انتخابات آینده بعید ندانست و گفت این دو حزب اگرچه اختلافاتی دارند، اما شانس شكل گرفتن تفاهم هایی میان دوحزب بزرگ و قدرتمند در آستانه انتخابات آتی وجود دارد.
'مبشر زیدی' یكی دیگر از تحلیل گران و صاحب نظران مسائل سیاسی پاكستان نیز در گفت و گو با ایرنا گفت: تا شش ماه آینده باید منتظر رویدادهای سیاسی زیادی در پاكستان باشیم و مجموعه این رویدادها، سرنوشت حزب مسلم لیگ نواز را در انتخابات آینده رقم خواهد زد.
وی گفت كه اگر ماجرای پرونده سازی های فساد مالی علیه نواز شریف و برادرش شهباز شریف ادامه یابد و بعد از ماجرای حكم دادگاه عالی پاكستان كه موجب بركناری نواز شریف از نخست وزیری شد، پرونده های موجود در سازمان حسابرسی پاكستان نیز علیه آنها تمام شود، در این صورت حزب مسلم لیگ نواز با شرایط سختی مواجه خواهد شد.
مبشر زیدی معتقد است با توجه به اینكه فضای سیاسی كشور در شرایط كنونی غبار آلود است، انجام هرگونه پیش بینی در خصوص انتخابات سال 2018 در چنین فضای غبارآلودی، كار ساده ای نیست.
این كارشناس با بیان اینكه پیش از انتخابات سراسری تابستان 2018، انتخابات مجلس سنا برگزار خواهد شد، گفت: اگر حزب مسلم لیگ نواز بتواند حضور خوبی در انتخابات سنا داشته باشد، می تواند زمینه های لازم برای حضور قدرتمند خود در انتخابات سراسری را نیز فراهم كند.
وی احتمال ائتلاف حزب مردم و حزب تحریك انصاف را برای رقابت با حزب مسلم لیگ نواز ضعیف دانست و گفت رفتارهای حزب تحریك انصاف و انتقادهای صریح آن در تجمعات مختلف از حزب مردم نشان می دهد كه چنین ائتلافی دور از دسترس است.
مبشر زیدی معتقد است كه اختلافات میان حزب مردم و حزب تحریك انصاف، به سود حزب نواز شریف تمام خواهد شد.
'سلمانی غنی' یكی دیگر از پیشكسوتان حوزه رسانه و افراد مطلع نسبت به فضای سیاسی پاكستان نیز به خبرنگار ایرنا گفت كه به رغم شرایط كنونی كه نواز شریف از نخست وزیری بركنار شده، اما حزب او همچنان حزب پیشتاز است و دولت آینده نیز در اختیار این حزب خواهد بود.
وی معتقد است كه دو حزب بزرگ دیگر پاكستان یعنی حزب مردم و حزب تحریك انصاف در جایگاه دوم و سوم پس از مسلم لیگ نواز قرار دارند با این تفاوت كه به احتمال زیاد، حزب تحریك انصاف نسبت به حزب مردم پیشی خواهد گرفت و ردیف دوم جدول احزاب قدرتمند پاكستان را از آن خود خواهد كرد.
این كارشناس مسائل سیاست داخلی پاكستان افزود: به هرحال احتمال برگزاری انتخابات زودهنگام در پاكستان وجود دارد زیرا كسانی كه مخالف سیاست های حزب حاكم فعلی هستند، دست از اعمال فشار علیه نواز شریف و حزب حاكم برنداشته اند و در صورتی كه به هر دلیلی انتخابات زودهنگام در پاكستان برگزار شود، چنین رویدادی به معنای تغییر اساسی در ساختار سیاسی كشور است و حزب مسلم لیگ نواز شانس پیروزی را از دست خواهد داد.
انتخابات پارلمانی پاكستان طبق قانون اساسی این كشور هر پنج سال یكبار برگزار می شود و درصورتی كه انتخابات آتی در موعد قانونی و مقرر انجام شود، مردم پاكستان تابستان سال آینده برای انتخاب نمایندگان جدید پارلمان پای صندوق های رای خواهند رفت و حزبی كه اكثریت كرسی های مجلس ملی را تصاحب كند، دولت آینده پاكستان را تشكیل خواهد داد.
آساق** 1723 - انتشار دهنده: محمدرضا منافی