۱۱ شهریور ۱۳۹۶، ۹:۲۸
کد خبر: 82651898
T T
۰ نفر

حكیمی پور: پدیده حزب فروشی در كشور شكل گرفته است

۱۱ شهریور ۱۳۹۶، ۹:۲۸
کد خبر: 82651898
حكیمی پور: پدیده حزب فروشی در كشور شكل گرفته است

تهران - ایرنا - دبیر كل حزب اراده ملت گفت: به عنوان كسی كه 25 سال فعالیت سیاسی و تشكیلاتی و اجرایی در سطوح مختلف داشته ام، باید بگویم كه متاسفانه در كشور پدیده «حزب فروشی» شكل گرفته است.

احمد حكیمی پور در گفت و گو با ایرنا در خصوص اقدامات دولت یازدهم در ارتباط با احزاب گفت: برای اداره كم هزینه امور كشور، مخصوصا در بحث انتخابات و بالا بردن سطح مشاركت مردم حتما حضور و فعالیت احزاب ضروری است
وی با بیان اینكه احزاب موثرین و اصلی ترین نهاد توسعه سیاسی در جامعه مدنی هستند، گفت: در دولت یازدهم توجه ویژه ای به احزاب شد و بازگشایی خانه احزاب برای حضور، همفكری و تشریك مساعی پس از هشت سال تعطیلی در دولت های نهم و دهم، یكی از گام های بزرگ دولت یازدهم بود.
دبیر كل حزب اراده ملت تاكید كرد: در دولت یازدهم جلسه های كمیسیون ماده 10 احزاب به خوبی برگزار شد، از طرفی طبق گزارش عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر كشور در دولت یازدهم شاهد رونق فعالیت احزاب بودیم و صدور مجوز برای فعالیت تشكل های سیاسی نیز افزایش یافت.
حكیمی پور با اشاره به برگزاری كنگره های احزاب در چهار سال گذشته، گفت: این كنگره ها رونق خوبی داشتند و تشكل های سیاسی اكثرا موفق شدند كنگره های دوره ای خود را برگزار كردند.
وی خاطرنشان كرد: حزب ما (اراده ملت ایران) در چهار سال گذشته 4 كنگره برگزار كرد در حالی كه در هشت سال قبل از آن عملا فقط یك كنگره برگزار كرده بود. در دولت های نهم و دهم مجوزهای برگزاری كنگره نمی دادند و به روش های مختلف كارشكنی می كردند.
دبیر كل حزب اراده ملت یادآور شد: در دولت یازدهم قانون احزاب اصلاح شد اگر چه برخی از مواردی كه مد نظر تشكل های سیاسی در این قانون به دلیل آنكه در مجلس نهم تصویب شد، لحاظ نشد، اما انتظار داریم این موارد و اصلاحات دیگر در قانون احزاب در تعامل بین دولت دوازدهم و مجلس دهم انجام شود.
حكمی پور ادامه داد: در دولت یازدهم ثبات و آرامش نسبی كه برای فعالیت احزاب و تشكل های سیاسی مورد نیاز بود فراهم شد كه امیدواریم این روند در دولت دوازهم نیز ادامه داشته و تقویت شود.
وی افزود: در دولت یازدهم علاوه بر اینكه عزم جدی برای تقویت احزاب و نهاد مدنی را شاهد بودیم و تعامل خوبی بین دولت و تشكل های سیاسی وجود داشت، برگزاری نشست سالانه احزاب و رئیس جمهوری برای شنیدن حرف های فعالان سیاسی هم یك غنیمت بود.
دبیر كل حزب اراده ملت به رابطه خوب و منطقی وزیر كشور با احزاب اشاره و تصریح كرد: جلسات متعددی با شخص وزیر كشور و معاونان و مدیران مجموعه وزارت كشور در طول چهار سال گذشته داشتیم. وزارت كشور در بازگشایی خانه احزاب ایران بسیار فعال بود و خوب عمل كرد.
حكیمی پور یادآور شد: سایر دستگاه های دیگر از جمله وزارت اطلاعات در دولت یازدهم مانند دوره اصلاحات تعامل خوبی با احزاب و فعالیت های تشكل های سیاسی داشتند؛ به طور كلی فعالیت و رویكرد دولت یازدهم در جهت تقویت فعالیت كار حزبی بود.

** پدیده «حزب فروشی» در كشور شكل گرفته است
دبیر كل حزب اراده ملت ایران در ارتباط با قانون احزاب نیز گفت: به عنوان كسی كه 25 سال فعالیت سیاسی و تشكیلاتی و اجرایی در سطوح مختلف داشته ام، باید بگویم كه متاسفانه در كشور پدیده «حزب فروشی» شكل گرفته است. مثلا فردی یك شبه بر اساس توافق با پرداخت پول عضو حزب شده تا در شورای شهر رای بیاورد كه چنین زد و بندهایی خطرناك است و مربوط به احزاب استاندارد و شفاف نیست. باید جلوی این كار گرفته شود.
حكیمی پور افزود: در چنین وضعیتی برخی پس از انتخابات و بعد از آن كه وارد عرصه سیاست می شوند، اعلام می كنند به هیچ گروهی و جریان سیاسی تعلق ندارند. در صورتی كه در یك حزب استاندارد، پاسخگو و شفاف چنین مواردی وجود ندارد. معتقدم باید كاری كنیم كه كنشگران سیاسی بدانند فقط از مسیر احزاب سیاسی می توانند وارد عرصه سیاسی و قدرت شوند.
وی اضافه كرد: عرصه سیاسی، عرصه كار فردی نیست، بلكه عرصه كار جمعی است؛ افرادی كه می خواهند وارد عرصه سیاست بشوند باید در یك فرایند صحیح عضو حزب بشوند و مسیرهای رشد و ترقی در حزب در بگذرانند، البته «عضو حزب بودن» و «كادر یك حزب بودن» معنای خاص خود را دارد. فعالیت حزبی سلسله مراتب دارد؛ به این سادگی نیست كه یك نفر نامزد حزبی شود، بلكه باید ابتدا در داخل حزب، صلاحیت او احراز شود.
دبیر كل حزب اراده ملت ایران ادامه داد: در ابتدای دهه 60 كمی كارها و فعالیت های احزاب خراب شد و بعد هم مساله جنگ پیش آمد. اگر چه كمی دیراست، اما جمهوری اسلامی ایران پس از 4 دهه به این نتیجه رسیده است كه باید احزاب را جدی بگیرد.
حكیمی پور نظام جمهوری اسلامی ایران را مبتنی بر رای مردم دانست و گفت: این رای مردم است كه در هر انتخاباتی تاثیرگذار است و از طرفی حزب مهم ترین نهاد در انتخابات سیاسی است؛ اما باید توجه داشته باشیم كه كثرت احزاب الزما ارزش نیست؛ باید ساختار و فعالیت احزاب سیاسی در كشور هایی كه از نظر فرهنگی تاریخی و اجتماعی به ما نزدیك هستند، بررسی شوند.
وی یادآور شد: امروزه در جهان حكومت هایی هستند كه تك حزبی، دو حزبی و یا چند حزبی می باشند كه در عرصه سیاست داخلی هم موفق و یا ناموفق هستند و حتی كشورهایی مانند هند وجود دارند كه دارای احزاب فراوان هستند كه همه این ها باید بررسی شود. می توانیم این تجارب حوزه انسانی را با قانون اساسی كشورمان تطبیق دهیم و ببینیم كدام مدل با ما سازگاری دارد و به ما برای رسیدن به اهداف نظام و تعالی جامعه ما كمك می كند.
این فعال سیاسی اضافه كرد: معتقدم باید نمایندگان خانه احزاب در كمیسیون ماده 10 احزاب، مانند نمایندگان مطبوعات در هیات نظارت بر فعالیت رسانه ها و مطبوعات دارای حق رای باشند و مجلس شورای اسلامی باید قانون مربوط به آن را اصلاح كند.
حكیمی پور ادامه داد: اگر فردی بیاید در یك حزب و تشكل عضو شود و فعالیت كند، بزهكار نمی شود. حزب یك روال و سلسله مراتب، آیین نامه انضباطی و منشور اخلاقی دارد و آدم حزبی، آدم با هویت و با پرستیژ می شود. هر چقدر افراد وارد تشكل ها بشوند و در چارچوب حزب فعالیت كنند، از ناهنجاری های جامعه كم می شود.
وی خاطرنشان كرد: در اوایل انقلاب افرادی بودند كه پس از وارد شدن به یك حزب به لحاظ اخلاقی و رفتاری نسبت به قبل از انقلاب تغییر كردند، روزنامه خوان، كتاب خوان و اهل مطالعه شدند و این از جمله كاركردهای تشكل ها در جامعه است.
دبیر كل حزب اراده ملت ایران به قانون احزاب اشاره كرد وگفت: قانون فعلی احزاب چند گام رو به جلو است و باید یارانه های احزاب جدی گرفته شود و استانداردهای كار حزبی از سوی كمیسیون ماده 10 احزاب بدون ملاحظه دنبال شود.
این فعال سیاسی اظهار كرد: حزب كشوری و سراسری معنی خاص خود را دارد، حزب استانی هم تعریف های خاص خود را دارد. كمیت ها در این تعاریف تعیین شده و مشخص شده است كه احزاب ملی و سراسری چه تعداد عضو باید داشته باشند و شعبه های آن در سطح استان ها و شهرستان ها چگونه باید باشند.
حكیمی پور اظهار كرد: متاسفانه در كشور ما احزاب یا شراكتی و یا كارتلی هستند و برخی افراد حزب را با اداره اشتباه گرفته اند ؛ ما احزاب جدی و پای كار می خواهیم، احزابی كه با بدنه و متن جامعه ارتباط و پیوند داشته باشند. احزاب باید برای هر مساله سیاسی و اجتماعی برنامه و راه حل عملی داشته باشند.
وی تصریح كرد: دوره «احزاب بعدازظهری» و «احزاب انتخاباتی» باید تمام شود. احزاب نمی گوییم حرفه ای باشند اما انتظارمان این است نیمه حرفه ای باشند. احزاب باید هر روز فعال باشند، شعبه های آنها فعالیت كنند و نشست ها كارشناسی و كنگره های منظم سراسری داشته باشند؛ كاركردها و عملكرد آنها مشخص شود اگر چنین احزابی شكل بگیرد و قانون احزاب را جدی بگیرند، مطمئنم كه سال آینده از 240 حزب به 60 حزب خواهیم رسید و تكلیف احزاب غیرفعال مشخص می شود و خیلی از آنها با هم ادغام می شوند.

** كمك مالی دولت به احزاب سرمایه گذاری در جهت توسعه سیاسی است
نماینده مردم در دوره چهارم مجلس شورای اسلامی در ارتباط با كمك مالی دولت به احزاب نیزگفت: باید پرداخت یارانه ها از سوی دولت به احزاب جدی گرفته شود، دولت برای همه نوع توسعه اعم از فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، صنعتی از خزانه ملت پول خرج می كند، برای توسعه سیاسی نیز باید پول خرج كند. توسعه سیاسی هم یك بخش از توسعه همه جانبه و متوازن است. این عدم توازن و عدم تعادل را باید چه كار كنیم ؟
حكیمی پور افزود: دولت برای انجام وظایف در كشور از طرف مردم انتخاب می شود و احزاب تنظیم كننده رابطه بین دولت و مردم هستند و ما به هیچ وجه احزاب دولت ساخته را قبول نداریم و حزب از بالا معنی ندارد زیرا با پایان و افول دولت حاكم، حزب دولت ساخته از بین می رود. دولت نباید برای تعمیم قدرت خود اقدام به ایجاد حزب كند.
وی ادامه داد: احزاب باید مانند درخت از بطن جامعه ریشه و رشد كنند. دولت باید تسهیل گر باشد و بستر را فراهم كند تا نهادهای مدنی از جمله احزاب، سندیكاها، اتحادیه ها، سمن ها برای اداره بهتر جامعه شكل بگیرند، غیر از این هزینه اداره كشور سنگین خواهد بود.
دبیر كل حزب اراده ملت ایران تصریح كرد: زمانی تراز اداره كشور مثبت خواهد شد كه به مردم و نهادهای مردمی اعتماد كنیم؛ احزاب عالی ترین نهاد مردمی در حوزه سیاسی هستند كه كنش ها را تنظیم می كنند و بازخوردهای اجرای سیاست ها و برنامه های دولت را به بهترین شكل ممكن می توانند از مردم بگیرند و به دولت منعكس كنند.
حكیمی پور افزود: در این ارتباط می توان به بازخوردهای یارانه و نتایج پروژه مسكن مهر و حتی طرح تحول سلامت كه از دولت یازدهم اجرا شد اشاره كرد. احزاب می توانند با توجه به میزان نفوذ در متن جامعه و پیوند با مردم به راحتی بازخوردها را بررسی و با كمترین هزینه به دولت منعكس كنند.
وی تصریح كرد: دولت باید به احزاب سیاسی میدان دهد و با كمك به احزاب در توسعه سیاسی كشور سرمایه گذاری كند تا از هدر رفت بسیاری از هزینه های توسعه در كشور جلوگیری شود. مهم ترین وظیفه احزاب كادرسازی و ساختن نیروی انسانی است كه در اداره كشور می توانند مفید و موثر باشند.
دبیر كل حزب اراده ملت ایران ادامه داد: از طرفی معتقدم یارانه باید بر اساس یك اصول و مكانیزم مشخص به احزاب پرداخت شود. ما در دوره اصلاحات در حال تدوین شاخص های لازم برای پرداخت یارانه بودیم كه متاسفانه با آمدن دولت نهم و دهم آن روند متوقف شد.
نماینده پیشین در مجلس شورای اسلامی با بیان اینكه احزاب نقش «دولت در سایه» دارند، ادامه داد: باید از امكانات استفاده كنند دولت را رصد كنند، نقد كارشناسانه كنند و برنامه بدهند، پرداخت یارانه و كمك باید ادامه داشته باشند و در چنین صورتی هر حزبی كه فعالیت اقتصادی انجام داد، پروانه اش باطل است.
حكیمی پور یادآور شد: ساختمان حزب مخالف دولت تركیه در آنكار از وزارت كشور ما بزرگ تر است مگر این ساختمان را از پول خودشان ساخته اند، دولت تركیه حمایت كرده است.
وی تاكید كرد: اگر بخواهیم لنگر سیاست كشور قدرتمند و با ثبات باشد و مشاركت سیاسی و اجتماعی مردم معنی دار و در توسعه ملی اثرگذار باشد، باید حزب قوی شفاف و با برنامه داشته باشیم. كه لازمه آن اصلاح قوانین موجود و حمایت از فعالیت احزاب است.

** در نبود احزاب قدرتمند، گروه های فشار حرف اول را می زنند
دبیر كل حزب اراده ملت ایران در ارتباط با قدرتمندی احزاب و فواید آن برای دولت نیز گفت: مطمئن باشید كه در نبود احزاب، گروه های فشار و ذی نفوذ در معادلات سیاسی حرف اول را می زنند، كه این به ضرر كشور تمام خواهد شد و عدم شفافیت و انفعال را به وجود می آورد. در همین حال با وجود احزاب پاسخگو، قدرتمند و شفاف كادرهای مدیریتی در كشور تقویت می شوند.
این فعال سیاسی تصریح كرد: وقتی یك مقام مسئول حزبی در دولت باشد و در وقوع حوادث و نواقص در حوزه كاری او استعفاء می دهد صرفا بعد اخلاقی قضیه نیست، بلكه كنارگیری او به خاطر این است كه حزب او را تحت فشار می گذارد كه اعتبار چندین سال تشكیلات حزبی را خدشه دار كرده و یا مردم را نسبت به كاركرد حزب بی اعتماد و بدبین كرده است ، لذا او را وادار به استعفا می كند.
حكیمی پور ادامه داد: متاسفانه علی رغم تاكید قانون اساسی در عمل مسئولان ما در خصوص حمایت از احزاب خوب جلو نیامده اند و باید بعد از 4 دهه این ذهنیت بد را در مورد فعالیت احزاب در كشور از بین ببریم .
وی ادامه داد: اینكه مسئولی پس از رسیدن به مقام و یا قدرت با افتخار می گوید به هیچ یك از گروه ها و احزاب سیاسی وابسته نیستم، اصلا افتخار نیست، بلكه نشان دهنده آن است كه ما هنوز عقب هستیم.
حكیمی پور گفت: وقتی احزاب برای انتخابات و مسئولیت ها در دولت و مجلس نامزد معرفی كنند چون به اعتبار و آبروی تشكیلات خود فكر می كنند به طور دقیق صلاحیت های فردی و تخصصی او را بررسی می كنند، چون باید به جامعه و اعضای خود پاسخ گو باشد و هر كسی را معرفی نمی كند، پس دیگر نیاز نیست شورای نگهبان در این زمینه هزینه كند.
دبیر كل حزب اراده ملت ایران افزود: خوشبختانه این مباحث در حوزه فعالیت احزاب در حال حل شدن است و امیدوارم در دولت دوازدهم نیز این روند حمایت از احزاب و اصلاح قوانین مربوطه تداوم داشته باشد.
سیام**9314**
تنظیم: داود توسلی**انتشار: كتایون لامع زاده
۰ نفر