به گزارش روز سه شنبه گروه علمي ايرنا از ساينس ديلي، تنوع زيستي صرفا يك ظاهر زيبا نيست، بلكه محافظت از آن براي عملكرد صحيح اكوسيستمهاي موجود روي زمين كه غذاي مورد نياز ما را تامين ميكنند، ضايعات را در طبيعت از بين ميبرند و از خطوط ساحلي محافظت ميكنند، داراي اهميت زيادي است.
در گذشته زيست شناسان تاثير تنوع زيستي را در آزمايش هاي كنترل شده بررسي ميكردند. براي اين منظور يك يا چند گونه مختلف را در طرحهاي مختلف با شرايط كنترل شده مورد آزمايش قرار ميدادند و رشد آنها را مقايسه ميكردند؛ اما اين آزمايش ها از بسياري جهات شرايط واقعي محيط را شبيه سازي نميكرد.
به همين علت محققان براي كشف توان واقعي تنوع زيستي در طبيعت وحشي اطلاعات حاصل از 67 مطالعه ميداني در طبيعت را كه در محيطهاي مختلف مانند علفزارها، جنگلها، رودخانهها و درياها انجام شده بود، تجميع و مجددا اين اطلاعات را تجزيه و تحليل كردند. اطلاعات مورد استفاده در اين مطالعه از بيش از 600 هزار مورد نمونهگيري از سراسر جهان به دست آمده است.
محققان در اين مطالعه تاثير تنوع زيستي را در هر نوع اكوسيستم در ارتباط با ساير اكوسيستمهاي فعال در طبيعت مقايسه كردند. اكوسيستمهاي بزرگتر، توده زيستي بزرگتري داشتند و بيش از آنچه بر اساس مطالعات كنترل شده تصور ميشد، از تنوع گونهها تاثيرپذير بودند.
بر اساس اين تحقيقات معلوم شد در طبيعت تنوع زيستي بر اكوسيستم موثرترين عامل بر افزايش رشد جانداران است و در نيمي از مطالعات مورد بررسي، تاثير آن بر توليد توده زيستي، بيش از شرايط آب و هوايي است. همچنين در دو سوم از اين مطالعات تاثير تنوع زيستي بر تشكيل توده زيستي، بيش از تاثير مواد مغذي بوده است.
بر اساس اين تحقيقات، اكوسيستمهايي كه داراي تنوع بيشتري از گونههاي جانداران هستند، در مقايسه با اكوسيستمهايي با تنوع زيستي كمتر، كارآمدتر و پربارتر هستند و در نتيجه اگر بخواهيم باروري و كارآيي اكوسيستمهاي زمين را حفظ كنيم، حفظ تنوع گونههاي جانداران در اين اكوسيستمها از اولويت بسيار بالايي برخوردار است.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Nature منتشر شده است.
علمي (6)**9259**1834
مترجم: سپيده علي كاشاني ** انتشار: ناهيد شفيعي
تهران- ايرنا- محققان دانشگاه ميشيگان و مركز تحقيقات زيست محيطي اسميتسونين در آمريكا دريافتند كه تنوع زيستي به اندازه تغييرات آب و هوا در شكلگيري اكوسيستم ها، تاثيرگذار است.