ورزش چوگان یكی از بازی های كهن ایرانی است كه امروزه به ورزشی جهانی تبدیل شده و علاقمندان فراوانی در بسیاری از كشورها از جمله آمریكای لاتین دارد. این رشته در گذشته به دلیل رواج در میان پادشاهان و بزرگان به بازی شاهان معروف بوده كه البته یكی از تلاش های فدراسیون از بین بردن این ذهنیت و ترویج عمومی آن است.
نام چوگان از چوبی كه در آن استفاده میشود برگرفته شده است كه در این ورزش مفرح سواركار همراه با اسب خود باید بوسیله چوبی كه در دست دارد، گوی یا همان توپ مخصوص بازی را وارد دروازه حریف كند. این بازی در ابتدا عنوانی نظامی و جنگی داشت و سواركاران ایرانی در آن استعداد اسبهای خود را با انجام این بازی به نمایش میگذاشتند. اما امروزه بیش از 77 كشور جهان مسابقات و برنامههای ویژهٔ چوگان را در رقابت های داخلی و بین المللی برگزار میكنند.
چوگان ابتدا در سال 1900 تا 1939 میلادی به عنوان رشته ای در بازی های المپیك بازی می شده است و هم اكنون نیز از سوی كمیته بینالمللی المپیك به عنوان یكی از ورزشهای جهانی شناخته می شود.
هر چند كه مهد و خاستگاه چوگان ایران است و قدمتی چند صد ساله دارد. اما متاسفانه امروزه در كشور ایران هنوز جایگاه واقعی خود را پیدا نكرده و آنطور كه باید مورد توجه قرار نمی گیرد،این درحالی است كه كشورهایی مانند آذربایجان درصدد هستند این تاریخ و ریشه این رشته ورزشی ملی را در سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد(یونسكو) به نام خود ثبت جهانی كنند.
بر همین اساس نیاز است مسولان سازمان میراث فرهنگی كشور و وزارت ورزش و جوانان برای تحقق ثبت جهانی این رشته به نام ایران تلاش ها و رایزنی های خود را بیشتر كنند تا با توسعه این رشته در كشور به منویات مقام معظم رهبری درخصوص این رشته ورزشی،جامعه عمل پوشانده شود.
مقام معظم رهبری بارها در سخنان خود بر اهمیت و تقویت ورزش باستانی چوگان تاكید كردهاند. ایشان در برخی از این سخنرانیها به مسئولان كشوری توصیه كردند كه بر احیاء و حفظ این بازی سنتی ایرانیان بكوشند و آن را گسترش دهند.
ایشان در تاریخ 08/10/75، در دیدار با رئیس و معاونین وقت سازمان تربیت بدنی گفتهاند: «دنبال ورزشهایی بگردید كه بومی ماست و مردم از آنها خبر ندارند. مثلا ورزش چوگان كه یك ورزش ایرانی است، الان هم در دنیا معمول است و چوگان بازی میكنند، ولی ما اصلا بازی چوگان را بلند نیستیم، اصلا نمیدانیم چوگان چیست. بیائید اینها را احیا و زنده كنید و چون جزء فرهنگ شما و اصلا جزء ملیت شماست.»
«گلنار وكیل گیلانی» رئیس فدراسیون چوگان با حضور در خبرگزاری جمهوری اسلامی و دیدار و گفت و گو با معاون خبر ایرنا و سردبیر و خبرنگاران گروه ورزشی این رسانه،ضمن تشریح آخرین وضعیت چوگان در ایران و اهداف و برنامه های خود در طول دوران مدیریت بر این فدراسیون، خواستار حمایت رسانه ها از ورزش های بومی و ملی شد كه به گفته او بخشی از تاریخ كشورمان هستند.
مهری رفعتی معاون خبر ایرنا نیز در این دیدار از نگاه پررنگ خبرگزاری جمهوری اسلامی به ورزش و اهمیت دادن به اصول اخلاقی و فرهنگی در ورزش سخن گفت و افزود: نگاه خبرگزاری در كنار خبرهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به ورزش هم پرنگ است و رویكرد ما در حوزه ورزش بیشتر توجه علمی و چالشی برای بر طرف كردن موانع و مشكلات رشته های مختلف ورزشی و كمك به رشد و توسعه ورزش است.
وكیل گیلانی نیز در این دیدار فرهنگ سازی و توسعه این رشته در بین مردم را دغدغه اصلی خود عنوان كرد و گفت: امیداوارم با تاسیس مدارس چوگان و تبلیغات توسط ارگان های مربوط این هدف اجرایی شود.
**وزارت ورزش حامی چوگان است
رئیس فدراسیون چوگان در گفت و گو با خبرنگاران ایرنا در پاسخ به سوالی درخصوص حمایت وزارت ورزش از این رشته ورزشی،گفت: خوشبختانه «مسعودسلطانی فر» وزیر ورزش و جوانان به رشته چوگان نگاه ویژه ای دارد و با دفاع و حمایت از حضور زنان در عرصه های بالای مدیریتی ، پشتوانه و دلگرمی بسیاری خوبی برای ما در تلاش برای تحقق اهدافمان هستند.
وكیل گیلانی،گفت:مهم این است كه این حمایت همه جانبه فقط به صورت مادی نبوده و حمایت معنوی كه وزارت ورزش و جوانان از چوگان می كند، سبب دلگرمی و انگیزه برای تمام عوامل فدراسیون شده است تا انرژی بیشتری را صرف توسعه این رشته كنیم.
رئیس فدراسیون چوگان درباره برخی مشكلات و بعضی از سنگ اندازی ها در راه تحقق اهداف و برنامه هایش نیز گفت: متاسفانه عده ای در بدنه چوگان هستند كه علاقه ای به عمومی شدن این رشته ندارند. البته این وضعیت منحصر به چوگان نیست و در بیشتر فدراسیون های ورزشی افرادی كه مانع تراشی می كنند وجود دارد.
**مدارس چوگان در نقاط مختلف كشور ایجاد می شود
وكیل گیلانی گفت: آموزش چوگان را با همكاری مدارسی كه برای این موضوع علاقمند بودند برای نخستین بار با 50 متقاضی در تهران راه اندازی كردیم. البته اجرای این برنامه در سایر باشگاه های چوگان كشور نیز هدف گذاری شده است تا با همكاری آموزش و پرورش مناطق مختلف در توسعه آن گام برداریم.
وی با اشاره به اینكه در استان آذربایجان شرقی نیز مدرسه چوگان راه اندازی شده است، گفت: خوشبختانه محل این مدرسه آماده شده است و تا آخر این ماه با انتقال اسب های مخصوص آموزش این مدرسه فعالیت خود را آغاز خواهد كرد.
**پرورش اسب دغدغه فدراسیون چوگان
وكیل گیلانی گفت: ایجاد مركز پرورش اسب هدف گذاری فدراسیون است تا علاوه بر درآمدزایی در رقابت های داخلی و بین المللی بی نیاز از واسطه ها و حامیان مالی باشیم. بر همین اساس تعدادی مادیان ( اسب ماده ) خریداری شده است تا پس از طی مراحل مقدماتی، این مركز تولید و پرورش اسب شروع به فعالیت كند.
وی گفت: اگر پرورش اسب در ایران رشد پیدا كند نزدیك به 7 سال دیگر فدراسیون در تامین نیازهایش خودكفا می شود و دیگر نیازی به واسطه ها و ارگان های مختلف برای تامین اسب نخواهیم داشت.
**بیشتر استان ها صاحب هیات چوگان می شوند
رئیس فدراسیون چوگان با اشاره به اینكه استان های علاقمند و مشتاق ورزش چوگان را شناسایی كرده است، گفت: در ابتدای فعالیتم به عنوان رئیس فدراسیون چوگان تنها استان های تهران و البرز در این رشته ورزشی فعال بودند اما با پیگیری های زیاد امروز استان ها قزوین و اصفهان و آذربایجان نیز فعالیت خود را در این رشته آغاز كرده اند.
وی ادامه داد: امسال استان اصفهان جام رمضان و جام بانوان چوگان را برگزار كرد و با ساخت عروسك هایی به نام چوگی و توزیع آن بین علاقمندان برای فرهنگ سازی و معرفی این رشته تلاش نمود. همچنین با بازگشایی مدارس چوگان در استان های آذربایجان غربی و شرقی و همچنین تحویل مكانی به هیات استان چوگان استان قزوین كه پیش از این از آن بی بهره بودند در توسعه این رشته در استان ها گام های خوبی برداشته شده است.
وكیل گیلانی گیلانی تصریح كرد: شهرهای تبریز و كرمان نیز صاحب دفتر هیات های چوگان اختصاصی شده و فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز كردند تشكیل هیات چوگان استان فارس نیز در برنامه فدراسیون قرار دارد.
**شهرداری ها و دیگر سازمان های مسئول به كمك چوگان بیایند
رئیس فدراسیون چوگان با اشاره به كمك های صدا و سیما و شهرداری تهران در حمایت و كمك به فرهنگسازی این رشته در بین مردم اظهار داشت: قطعا برای این كه این رشته اصیل ایرانی در بین مردم بیشتر شناخته شود و مردم برای یادگیری و انجام آن همت كنند، نیاز به كمك جمعی همه نهادهای فرهنگی ورزشی و رسانه ها هستیم.
وی گفت: در دوره مدیریت قبلی شهرداری تهران تعامل خوبی با این ارگان انجام شد تا با تشكیل باشگاه چوگان شهرداری، ورزشكاران بیشتری به این رشته مشغول شوند و امیدواریم نگاه مثبت شهرداری به چوگان در مدیریت جدید هم همچنان ادامه داشته باشد. البته هیات های استانی مانند گیلان، فارس و آذربایجان تعامل لازم را با شهرداری های استان خود برای گرفتن زمین و تامین نیازها دارند. همچنین در استان گیلان نیز با در اختیار گرفتن 6 هزار متر زمین برای چوگان، توسعه این رشته در دستور كار قرار دارد.
** بودجه كم مانع اصلی اعزام ملی پوشان به اردوهای برون مرزی
وكیل گیلانی برگزاری اردوهای برون مرزی و رقابت با تیم های صاحب سبك را لازمه پیشرفت تیم ملی چوگان عنوان كرد و گفت: هزینه های سنگینی كه برگزاری رقابت های مقدماتی برای صعود به جام جهانی به میزبانی ایران برای فدراسیون چوگان در بر داشت، سبب شد با محدودیت مالی برای اعزام ملی پوشان به اردوهای خارجی مواجه شویم اما امیدواریم در سال آینده این مهم را انجام دهیم.
وی درخصوص رقابت های چوگان مقدماتی برای صعود به جام جهانی كه تیرماه به میزبانی تهران برگزار شد، افزود: در زمان برگزاری این رقابت ها نزدیك به هزار و 500 تماشاگر در هر دیدار برای تماشای بازی چوگان به محل برگزاری رقابت ها می آمدند كه جای دلگرمی داشت. همچنین مصاف ملی پوشان با تیم های بزرگ این رشته مانند پاكستان، هند و آفریقای جنوبی در افزایش سطح بازیكنان و تاثیر میزبانی برای نگاه مثبت فدراسیون جهانی چوگان به ایران بسیار موثر بود.
**فعال شدن باشگاه های كشور راهی برای برگزاری لیگ
وی درخصوص اینكه چرا این رشته ورزشی همچنان از داشتن لیگ بی بهره است؟ گفت: تعداد باشگاه های چوگان كم و محدود است و تنها استان تهران باشگاه های استاندارد برای برگزاری رقابت های چوگان را دارد. از طرفی باشگاه های چوگان در شهرهایی مانند تبریز، قزوین و اصفهان به تازگی در حال شكل گیری هستند. البته استان البرز هم از چوگان بازان خوبی برخوردار است.
وكیل گیلانی تصریح كرد: امیدواریم در سال آینده شهرهای تبریز، اصفهان و قزوین با افزایش سطح بازی های خود بتوانند برای برگزاری رقابت های لیگ كمك كننده باشند.
**ثبت جهانی چوگان به نام ایران نیازمند وفاق ملی است
وكیل گیلانی درباره روند فعالیت ها برای ثبت جهانی چوگان به نام ایران بیان كرد: در آذرماه مجمعی كه در یونسكو فعال است درباره این موضوع تصمیم خواهد گرفت و ایران مستندات لازم را به سازمان میراث فرهنگی كشور ارائه داد تا آنها همراه با مداركی كه دارند به یونسكو ارسال كنند. البته برای اینكه این میراث ملی به نام ایران ثبت شود تنها ارائه مدارك كافی نیست. بلكه رایزنی ها اعم از ورزشی، فرهنگی، سیاسی و دیپلماتیك و پیگیری مسئولان ایران با یونسكو و سایر نهادها در ثبت جهانی چوگان به نام كشورمان بسیار موثر است.
**برنامه ریزی فدراسیون برای آموزش به مربیان ایرانی
رئیس فدراسیون چوگان برگزاری دوره های آموزشی برای مربیان داخلی را از دیگر اهداف فدراسیون در سال آینده بر شمرد و گفت: متاسفانه درایران از داشتن مربیان درجه یك بی بهره هستیم و برای ارتقاء سطح مربیان داخلی آموزش به آنان را با استفاده از مربیان مطرح بین المللی برای سال آینده برنامه ریزی كرده ایم.
وی ادامه داد: اعزام مربیان و داوران ایرانی رشته چوگان به كشور آرژانتین یا انگلیس برای شركت در كلاس های بین المللی از دیگر برنامه های فدراسیون است كه در سال آینده اجرا می شود. اما دلیل اینكه در سال جاری امكان انجام این برنامه میسر نشده است، همان مشكل اعتبارات محدود فدراسیون است كه باید منتظر بودجه سال بعد باشیم.
** برای برگزاری انتخابات مجمع هیات چوگان استان تهران با فدراسیون هماهنگ نشده بود
رئیس فدراسیون چوگان درخصوص علت لغو انتخابات مجمع هیات چوگان استان تهران ،گفت: تعدادی از نامزدها بدون هماهنگی با فدراسیون برای شركت درانتخابات هیات چوگان استان تهران فراخوان زده بودند و این انتخابات بدون هماهنگی با فدراسیون قرار بود برگزار شود. اما افراد دیگری نیز تمایل به شركت در انتخابات را داشتند. بر همین اساس برگزاری این انتخابات به زمان مناسب دیگری با انجام هماهنگی لازم موكول شد.
وی گفت: ثبت نام مجدد آغاز نشده است ولی چهار نفر دیگر نیز متقاظی برای شركت در انتخابات هستند كه به زودی ثبت نام از آنها انجام خواهد شد.
**ایران در فدراسیون جهانی صاحب دو كرسی است
وكیل گیلانی درباره كرسی های بین المللی چوگان ایران ،اظهار داشت: حمزه و سیامك ایلخانی زاده در فدراسیون جهانی نماینده ایران هستند.اما هنوز خودم برای گرفتن كرسی در فدراسیون جهانی چوگان اقدام نكرده ام.
وی درباره اینكه حضور نمایندگان ایران در فدراسیون جهانی چقدر موثر بوده است؟ بیان كرد: در رقابت های مقدماتی برای صعود به جام جهانی گرفتن میزبانی برای ایران با پیگیری های آقایان ایلخانی زاده انجام شد. البته هزینه های برگزاری و میزبانی به عهده فدراسیون بود و آقای حمزه ایلخانی زاده نیز 60 درصد اسب های مورد نیاز مسابقات را تامین كرد.
برای آگاهی از آخرین اخبار ورزش ایران و جهان با كانال ورزشی ایرنا در تلگرام irnavarzesh@ همراه شوید
ورزشی**9029** 1701
گزارش : محمد مهدی موذن** انتشار: حمید قدیمی
در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا مطرح شد؛
هدف گذاری فدراسیون برای توسعه چوگان در كشور
۲۷ شهریور ۱۳۹۶، ۱۳:۰۶
کد خبر:
82668622
تهران - ایرنا - رئیس فدراسیون چوگان،گفت: ایجاد مدارس چوگان و همكاری با آموزش و پرورش برای استعدادیابی، توسعه زمین های مخصوص این بازی و اعزام مربیان و داوران ایرانی برای آموزش به خارج از كشور از جمله هدف های فدراسیون در سال 96 و 97 برای توسعه این ورزش ملی است.