به گزارش روز يكشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از مديكال ساينس، برخي مواد غذايي حاوي برچسب فاقد گلوتن هستند كه به بيماران مبتلا به سلياك كمك ميكند انتخاب بهتري داشته باشند؛ ولي برچسب فاقد گلوتن در مواد آرايشي بهداشتي ديده نميشود و مصرف اين مواد بيماران مبتلا به سلياك را آزار ميدهد.
سلياك يك بيماري گوارشي است كه سبب مي شود سيستم ايمني بدن بر اثر مصرف يك پروتئين به نام گلوتن، به پرزهاي روده كوچك حمله كند و باعث اختلال در جذب مواد غذايي شود. گندم و جو حاوي پروتئين گلوتن هستند. در ادامه هفت محصول حاوي گلوتن معرفي شده كه بيماران مبتلا به سلياك بايد از آنان اجتناب كنند.
-دارو
برخي داروها از جمله Tekturna HCT (داروي ضد فشار خون)، Sanctura (داروي مثانه بيشفعال) و داروي Doryx (يك نوع آنتي بيوتيك) حاوي گلوتن هستند. اكثر داروها گلوتن ندارند، با اين حال قبل از خريد دارو بايد با داروساز در اين زمينه مشورت كرد.
-مكملهاي ويتامين
دربرخي مكملهاي ويتامين از گلوتن براي تركيب مواد استفاده ميشود. در واقع اين ماده ارزان نقش چسب را ايفا مي كند. برخي محصولات نيز از مواد چسبنده ديگر استفاده ميكنند. تنها راه بررسي مواد تشكيلدهنده مكمل هاست كه در برچسب شيشه نوشته شده است.
-قالب ارتودنسي
معمولا قالب ارتودنسي و ساير محصولات پليمري قابل استفاده در دهان و دندان حاول گلوتن هستند. محققان معتقدند قالبهاي ارتودنسي كه سيمها را در دهان ثابت نگه ميدارند، حاوي متيل متاكريلات هستند. اين تركيب براي ساخت پليمر ضروري است و همين تركيب براي بيماران مبتلا به سلياك مضر است.
-كرم ضد آفتاب
برخي از كرمهاي ضد آفتاب، به ويژه كرمهاي حاوي عصاره گندم و ويتامين E حاوي گلوتن هستند كه به عنوان تثبيتكننده در محصولات استفاده ميشود. گلوتن در برخي محصولات آرايشي بهداشتي از رژ لب گرفته تا لوسيونهاي بدن وجود دارد و قبل از خريد بايد به تركيبات محصولات توجه كرد.
-غذاي حيوانات
برخي مواد غذايي حيوانات حاوي گلوتن هستند و بايد پس از تماس با دست به سرعت شسته شوند.
-خمير بازي
خمير بازي حاوي گلوتن است و از طريق تماس با دست به راحتي وارد سيسيتم گوارشي ميشود. از طرفي بعضي كودكان عادت دارند اشيا را داخل دهان ببرند و از اين طريق ميزان آسيب آن افزايش مييابد. بهتر است اين محصولات در دسترس كودكان مبتلا به سلياك نباشد.
تشخيص بيماري سلياك معمولا دشوار است؛ ولي شايع ترين علايم آن در كودكان، اسهال، استفراغ، نفخ شكم، درد و كاهش وزن و در بزرگسالان، خستگي، استخوان درد، درد و ورم مفاصل است.
محققان احتمال مي دهند كه بيماري سلياك در صورت عدم درمان، احتمال ابتلا به بيماري هاي مرتبط با سيستم اعصاب از جمله ام اس را نيز افزايش دهد.
بر اساس آمار سازمان پيشگيري و كنترل بيماري ها، حدود يك درصد از جمعيت آمريكا به بيماري سلياك مبتلا هستند كه بيماري حدود 83 درصد از اين افراد هنوز تشخيص داده نشده يا اشتباه تشخيص داده شده است.
در ايران نيز به گفته معاون تحقيقات و فناوري وزير بهداشت درمان و آموزش پزشكي،حدود 700 هزار نفر در ايران به بيماري سلياك مبتلا هستند اما فقط 70 هزار نفر از آنها علائم اين بيماري را دارند.
سلياك يك بيماري تازه است و بعد از جنگ جهاني دوم بود كه محققان متوجه شدند افرادي به نان حساسيت دارند و با مصرف آن تغييراتي در روده آنها به وجود مي آيد.
اين بيماري در سال 1380 در ايران تشخيص داده شد، پيش از انقلاب تصور اين بود كه اين بيماري در كشور وجود ندارد و بعد از انقلاب مشخص شد كه يك درصد مردم ايران به اين بيماري مبتلا هستند، تشخيص اين بيماري با انجام يك آزمايش ساده خون امكان پذير است.
علمي (6) ** 9259**1440
مترجم: سپيده كاشاني** انتشار: گلشن
تهران – ايرنا – مطالعات نشان ميدهد علاوه بر مواد غذايي، برخي محصولات دارويي، آرايشي و بهداشتي نيز حاوي گلوتن هستند كه ميتوانند بيماران مبتلا به سلياك را با مشكل مواجه كنند.