سيدمحمد حسيني روز سه شنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: 25 ميليارد ريال اعتبار در سال جاري براي مرمت، تعمير و بازسازي مجموعه تاريخي بازار اراك تخصيص شد شده كه كافي نيست.
وي اظهار كرد: بازسازي بازار تاريخي اراك به عنوان يكي از آثار منحصر به فرد استان و كشور نياز به همكاري شهرداري، اوقاف و امور خيريه، راه و شهرسازي و كسبه بازار دارد.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي گفت: 40 ميليارد ريال نيز امسال از محل اعتبارات شركت توسعه و عمران راه و شهرسازي براي مرمت بازار اراك در نظر گرفته شده اما تاكنون محقق نشده است.
حسيني افزود: از ابتداي تابستان امسال مرمت بازار اراك از چهار جبهه شامل سراي كاشاني، سراي مسگرها، سراي حاجباشي و راسته اصلي آغاز شده كه با توجه به نزديك شدن فصل بارندگي، درحال حاضر محوريت ترميم و بازسازي به بام هدايت شده و پيمانكاران در سه شيفت كاري مشغول مرمت مجموعه تاريخي بازار اراك هستند.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي گفت: طبق طرح جامع بازار اراك، سه دستگاه موظف به همكاري در مرمت بازار تعريف شده اند اما اداره كل ميراث فرهنگي بدون همكاري شهرداري اراك و اداره كل اوقاف و راه وشهرسازي درحال مرمت اين اثر ارزشمند است.
حسيني افزود: مجموعه تاريخي بازار اراك با 14 هكتاري وسعت از آثار منحصر به فرد دوره قاجاريه و نمونه هاي ارزشي معماري ايراني و اسلامي است كه براي مرمت و احيا به همكاري بين دستگاهي نياز دارد از اين رو تمام دستگاه هاي دولتي و غيردولتي بايد در اين زمينه احساس تكليف كنند.
وي با اشاره به همكاري كسبه و بازاريان در مرمت بازاراراك، گفت: كسبه اي كه رزق خود را از اين مجموعه تامين مي كنند بايد احساس وظيفه بيشتري در اين خصوص داشته باشند.
حسيني اظهار كرد: هرچند تعدادي از كسبه بازار همكاري مطلوبي با اداره كل ميراث فرهنگي دارند اما انتظار است تمام كسبه اداي دين خود را به بازار ايفا كنند چرا كه در صورت تخريب تنها يك قسمت از بازار، امنيت تمام آنان به خطر مي افتد.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي گفت: اداره كل اوقاف استان به عنوان مالك بخش عمده اي از بازار، شهرداري اراك به عنوان مديريت شهري و كسبه به عنوان بهره برداران از اين مجموعه هستند اما تنها اداره كل ميراث فرهنگي به وظيفه خود عمل مي كند.
حسيني افزود:احيا و مرمت بازار تاريخي اراك مهمترين پروژه مرمتي اداره كل ميراث فرهنگي در شهرستان اراك است و اولويت برنامه ريزي ها بر اين مسئله استوار است زيرا با ريشه هويتي و تاريخي اين شهر گره خورده است.
بناي كنوني بازار تاريخي اراك مشتمل بر يك راسته اصلي شمالي جنوبي به طول 880 متر و يك راسته شرقي غربي به طول 600 متر است كه محل تقاطع آن، چهارسوق زيبايي را در وسط مجموعه ايجاد كرده است.
راسته شمالي جنوبي بازار به صورت مستقيم از دروازه قبله در جنوب تا دروازه راهزان در شمال امتداد مي يابد.
عرض بازار از ابتدا تا انتها پنج متر است و راسته شمالي و جنوبي به هشت قسمت 100 متري، هر قسمت داراي 50 باب مغازه، تقسيم مي شود كه به هر كدام آن ها گذر مي گويند.
در دوره اخير 2 گذر قسمت شمالي اين راسته تخريب شده و گذر جنوبي يا يك صد متر از جنوب راسته اصلي ، به صورت دو طبقه ساخته شده كه ارتفاع آن به هشت متر مي رسد.
علاوه بر 2 راسته اصلي در مجموعه بازار اراك حدود 20 سرا و تيمچه در آن وجود دارد كه فعاليت هاي مختلفي در آن ها در جريان است، 18 واحد از اين بناها در قسمت جنوبي بازار قرار گرفته كه از مهمترين آن سراي نوذري، سراي كتاب فروش ها و سراي كاشاني است.
سراي نوذري كه زيباترين سراي بازار اراك به شمار مي آيد به فرش فروشان اختصاص دارد و بناي آن در 2 طبقه و سراي كتابفروش ها نيز از وسعت و معماري جالب توجهي برخوردار است از يك تيمچه و سراي 2 طبقه تشكيل شده است.
بيش از 2 هزار جاذبه گردشگري در استان مركزي شناسايي شده كه 850 اثر تاكنون در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
6991/6013/خبرنگار: معصومه ابراهيمي***انتشاردهنده:مژگان حيدري
اراك - ايرنا - مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي گفت: مرمت و بازسازي مجموعه تاريخي بازار اراك به 225 ميليارد ريال اعتبار نياز دارد.