به گزارش ايرنا، حادثه خبر نمي كند، اما مي توان با اقدامات پيشگيرانه ميزان خسارت و تلفات جاني و مالي آن را به حداقل رساند و در اين زمينه مسئولان و متوليان حوزه مديريت بحران مسئوليت و تكاليف سنگيني بر عهده دارند.
خبرگزاري جمهوري اسلامي مركز زنجان براي بررسي اين موضوع اقدام به برگزاري ميزگردي با موضوع چالش هاي پيش روي مديريت بحران اين استان با حضور صفي الله كرامتي مديركل مديريت بحران استان، شهرام ميرزايي مديرعامل جمعيت هلال احمر و علي محمدي سرپرست شهرداري زنجان كرد كه تمامي مسئولان حاضر در اين ميزگرد به اتفاق بر لزوم آموزش پذيري مردم و فرهنگ سازي در ميان آنان تاكيد داشتند.
براي اين ميزگرد جواد رحمتي معاون هماهنگي امور عمراني استاندار زنجان و دكتر عليرضا زراعتچي رئيس مركز مديريت حوادث و فوريت هاي پزشكي استان دعوت بودند كه هيچ يك حضور نيافتند.
** آموزش مردم براي آمادگي در روز حادثه ركن اساسي است
مديركل مديريت بحران استان زنجان با بيان اينكه از هم اكنون بايد براي مواجهه با حوادث آماده بود، گفت: اگر تمام دستگاه هاي اجرايي در اتفاق ناگواري كه همه مردم را درگير كرده، مشاركت كنند، به يقين جوابگوي نيازها نخواهد بود، از اين جهت آموزش مردم براي ايفاي نقش خود، ركن اساسي است.
صفي الله كرامتي افزود: 42 هزار نفر سال گذشته در استان زنجان آموزش هاي لازم را در مواجهه با حوادث سپري كرده اند و بايد تلاش كنيم تا تمام مردم استان اين موارد مهم را آموزش ببينند.
وي تاكيد كرد: رسانه ها و شبكه هاي اجتماعي در آگاه و فرهنگ سازي مردم براي مواجهه با بحران و حوادث نقش موثر و مهمي دارند.
كرامتي با اشاره به اينكه براي كل دستگاه هاي اجرايي استان برنامه آموزشي داريم، گفت: قصد داريم هر سال تا 100 هزار نفر آموزش عمومي داشته باشيم.
مديركل مديريت بحران استان زنجان تصريح كرد: مردم استان حداقل بايد هشت ساعت آموزش در زمينه كمك هاي اوليه، اطفاي حريق و مسائل توجيهي مرتبط را سپري كنند.
** فعاليت 29 آتش نشاني در21 نقطه استان زنجان
كرامتي با اشاره به اينكه براي مقابله با حادثه هايي همچون آتش سوزي در شهر آمادگي داريم، گفت: هم اكنون 29 آتش نشاني در 21 نقطه استان مشغول خدمات رساني به هم استاني ها هستند.
مديركل مديريت بحران استان زنجان تاكيد كرد: ارگان هاي نظامي هم براي مقابله با حوادث تجهيزات خوبي دارند و ظرفيت بالايي در مقابله با بحران براي استان محسوب مي شوند.
وي اظهار كرد: براي پشتيباني از مردم حادثه ديده 11 پايگاه ثابت اورژانس به دانشگاه علوم پزشكي اضافه و سالن هاي چند منظوره براي مواقع بحراني براي استفاده هاي مختلف پشتيباني پيش بيني شده است.
كرامتي تصريح كرد: هم اكنون چهار كارگروه اصلي در مديريت بحران استان فعاليت و همكاري مي كنند.
وي ادامه داد: براي جلوگيري از بروز مشكل جديد براي مردم، به مراجع ذيربط ابلاغ كرده ايم كه روي گسل هاي استان بلند مرتبه سازي انجام نشود.
**40 درصد از منازل روستايي بيمه نيستند
كرامتي با اشاره به اهميت موضوع بيمه براي جبران خسارت بعد از بروز حادثه، گفت: هم اكنون بيش از 40 درصد از منازل روستاهاي استان زنجان بيمه نيستند و اگر حادثه اي رخ دهد صاحبان اين ساختمان ها با مشكل مواجه خواهند شد.
مديركل مديريت بحران استان زنجان افزود: بايد براي مردم اهميت و ضرورت بيمه ساختمان هاي مسكوني در مقابل حوادثي همچون آتش سوزي، سيل و زلزله توسط اهالي هنر، رسانه، مسئولان، روحانيت و محيط هاي آموزشي تبيين شود.
وي تاكيد كرد: نقش مردم در اين موضوع و پيشگيري از بروز مشكلات جدي براي خود و جامعه، بسيار مهم و حياتي است، چرا كه با استانداردسازي ساختمان در زمان ساخت و بيمه آن جلوي بسياري از مشكلات در آينده گرفته مي شود.
كرامتي با تشريح حوادث اتفاق افتاده در استان، گفت: تا كنون 18 نوع حادثه از جمله زلزله، آتش سوزي، توفان، كولاك و سيل در زنجان رخ داده است.
** مهمترين چالش دولت در زنجان نبود آموزش مردم است نه كمبود تجهيزات
مديرعامل جمعيت هلال احمر استان زنجان گفت: استان زنجان متناسب با كشور تجهيزات براي مواجهه با بحران ها دارد، مشكل تامين تجهيزات بلافاصله بعد از حادثه با كمك ساير استان ها حل مي شود، اما مهمترين چالش دولت نبود آموزش مردم براي زمان بروز حادثه است.
شهرام ميرزايي افزود: مردم علاقه اي به اينگونه آموزش ها ندارند و براي گسترش آن بايد مسئله كامل تبيين شده و فرهنگ سازي شود.
وي با تشريح نقش مردم در پيشگيري، كنترل يا بروز مردم، اظهار كرد: براي نمونه همه آتش سوزي ها در منابع طبيعي استان انساني است، يا بستر رودخانه ها كه سيل خيز است، محلي براي ساخت و ساز مردم شده است.
ميرزايي افزود: اگر مردم در اين خصوص به خوبي توجيه شوند، حداقل خود آنها در بروز حادثه نقشي نخواهند داشت و تا حد زيادي پيشگيري مد نظر دولت اتفاق مي افتد، بنابراين مردم بايد ياد بگيرند كه اين مسائل را به خاطر خود و همشهري هايشان رعايت كنند.
مديرعامل جمعيت هلال احمر استان زنجان گفت: مردم بايد در برابر مخاطرت و تهديدها از آمادگي لازم برخوردار باشند تا ميزان آسيب هاي ناشي از حوادث به پايين ترين سطح برسد.
ميرزايي، آگاهي مردم در خصوص نحوه مواجهه و مقابله با حوادث را امري مهم دانست و افزود: اگر عموم مردم در خصوص چگونگي مواجهه و مقابله با حوادث احتمالي، آموزش هاي لازم را فرا گرفته باشند مي توان ميزان تلفات جاني را به حداقل رساند.
وي وجود جعبه كمك هاي اوليه در هر خانواده اي را ضروري خواند و با تاكيد براينكه جمعيت هلال احمر زنجان با توجه به نقش خود در هنگام حوادث همواره براي امدادرساني آماده است اظهار كرد: براي اينكه ميزان آمادگي نيروهاي امدادي اين جمعيت مورد سنجش قرار گيرد هرازگاهي مانور ساعت صفر اجرا مي شود.
مديرعامل جمعيت هلال احمر استان زنجان افزود: در واقع با اجراي اين مانور، مي توان نقاط ضعف و قوت را به شكل بهتري شناسايي و كارشناسي شده نسبت به برطرف كردن نقاط ضعف و تقويت نقاط قوت اقدام كرد.
وي تاكيد كرد: اگر كاركنان دستگاه هاي اجرايي، عضو داوطلب جمعيت هلال احمر شوند در اين صورت مي توان در مواقع بروز بحران از وجود آنان در ارايه خدمات و امدادرساني ها بهره گرفت.
ميرزايي به وجود دستورالعمل ابلاغي در اين خصوص اشاره كرد و افزود: اين دستورالمعل نشان مي دهد كه مسئولان ارشد كشور به مديريت بحران توجه ويژه اي دارند و بر همين اساس نيز مي توان بخشي از كاركنان علاقه مند را آموزش داد تا در ارايه خدمات و امدادرساني ها در هنگام حوادث احتمالي كمك كار اين جمعيت شوند.
مديرعامل جمعيت هلال احمر استان زنجان با اشاره به اينكه پرسنل و نيروهاي امدادگر و داوطلب اين جمعيت در صورت لزوم از آموزش هاي موردنياز برخوردار مي شوند گفت: اين جمعيت از وجود تيم واكنش سريع 15 نفره برخوردار است كه در مواقع بحران بلافاصله در صحنه حاضر مي شوند تا بر اساس آموزش هاي داده شده، حادثه ديدگان را ياري بهتري دهند.
** شهرداري آماده خدمت رساني در مواقع بحراني
سرپرست شهرداري زنجان گفت: ستاد مديريت بحران و كميته هاي تخصصي مربوطه در شهر زنجان شكل گرفته و در هر شرايط بحراني آماده خدمت رساني به مردم است.
علي محمدي افزود: از زمان شكل گيري اين ستاد، شهرداري در راستاي وظيفه خطيري كه در شهرها دارد براي آماده سازي، به عنوان يك موسسه خدماتي كه شبانه روزي در سطح شهر خدمات دهي مي كند و همان تجهيزات و نيروي انساني موجود براي خدمت دهي در مواقع بحراني هم آماده است.
وي يادآورشد: از سوي ديگر سازماني با عنوان آتش نشاني وجود دارد كه طي 2 سال گذشته در زمينه جذب پرسنل جوان اقدام كرده است.
محمدي اظهار كرد: موضوع مديريت بحران از زمان وقوع حادثه است اما دستگاه هاي خدمات و امداد رساني بايد پيش از وقوع حادثه آمادگي كامل را داشته باشند تا بحران هاي مختلفي كه رخ مي دهد، خسارت كمتري بر جاي بگذارد.
سرپرست شهردار زنجان گفت: ايران از جمله 10 كشور بلا خيز جهان است و در قاره كهن آسيا جزء پنج كشور در معرض خطرات عديده محسوب مي شود و از 43 نوع حادثه طبيعي شناخته شده در جهان، بيش از 31 مورد در ايران و 18 مورد نيز در استان زنجان تجربه شده است.
وي خاطرنشان كرد: در حوزه پيشگيري سياست و رسالت ما ايجاد مي كند كه الآن دنبال در بحث پيشگيري باشيم و پيشگيري نياز به منابع و تجهيزات خاص خود را دارد.
محمدي ادامه داد: براي مديريت بحران در شهرداري، زنجان به دنبال عضويت در كمپين جهاني شهرهاي تاب آور، آموزش در راستاي تشكيل گروه هاي دوام، سيستم هشدار و اطلاع رساني، عضويت در ستاد مديريت بحران شهرداري زنجان در نشست هاي ادواري مديران بحران كلانشهرهاي كشور و ساماندهي آب هاي زير سطحي بوده است.
سرپرست شهرداري زنجان اجراي طرح پژوهشي سايت هاي اسكان اضطراري شهر در پارك هاي گلستان و ملت و پيگيري به منظور ساخت و اجراي ساختمان شماره 2 ستاد مديريت بحران در برگزاري مانورهاي دوره اي و ساخت سوله و انبار تجهيزات امداد و نجات ستاد مديريت بحران را از ديگر اقدامات انجام شده در همين در اين شهر اعلام كرد.
وي تاكيد كرد: علاوه بر آمادگي موجود، بايد تجهيزات به روز مورد نياز هم براي افزايش توان عملياتي نيروها در اختيار قرار گيرد.
** بافت فرسوده زنجان مهمترين دغدغه مديران شهري
محمدي تصريح كرد: يكي از نقاط حادثه خيز شهر زنجان همان بافت فرسوده مركزي شهر است كه بالغ بر 500 هكتار مساحت دارد.
سرپرست شهرداري زنجان گفت: مساله بافت فرسوده و تاريخي به گونه اي نيست كه بتوان در يك برهه زماني خاص طرح هايي را در آن به پايان رساند، شهر از سابقه تاريخي برخوردار است و نمي توان در كوتاه مدت اقدام خاصي در اين بافت انجام داد.
وي افزود: آنچه كه مد نظر مسئولان شهري به خصوص در بافت فرسوده است، اعطاي تسهيلات لازم به اجراي طرح هاي اولويت دار به ويژه در زمينه معبر گشايي است.
محمدي يادآورشد: بحث معبر گشايي در سال هاي اخير يك روند رو به رشدي را دارد اما واقعيت اين است كه مسئولان استان و شهرداري فقط مي تواند سياست هاي تشويقي را انجام دهد تا بافت فرسوده احيا شود حتي اين اقدام هم مشمول زمان است.
سرپرست شهرداري زنجان با بيان اينكه لازمه اجراي پروژه هاي عمراني در بافت فرسوده ايجاد انگيزه و سياست هاي تشويقي در ميان مردم است، گفت: هم اكنون با ساخت و سازها و اجراي پروژه هايي همچون طرح تفصيلي شهر، موضوع ساماندهي بافت فرسوده پيش مي رود.
محمدي اظهار كرد: بيش از يك دهه از آغاز بحث نظارت بر ساخت و سازهاي شهري از بعد ايمني در شهر زنجان سپري مي شود و دستور العمل هاي خاصي در زمينه پروژه هاي عمراني به ويژه از بعد ايمني مد نظر قرار گرفته است.
وي توجه و تاكيد بر موضوع ايمني را مستلزم مشاركت و همكاري مردم خواند و خاطرنشان كرد: براي اجراي موفقيت آميز هر پروژه و طرحي، در بخشي از آن مردم بايد مشاركت لازم را داشته باشند.
سرپرست شهرداري زنجان گفت: آنچه كه براي ما مهم است، تامين ايمني و حفظ جان مردم است و اين در اولويت تمام اقدامات به طور مستمر قرار دارد.
3001/3216/6084/6085
خبرنگاران: مينا افشاري/ سجاد كريمي/ پرويز غفاري** انتشار: رويا رفيعي
زنجان – ايرنا – نبود امكانات به روز، پرداخت نشدن مستمر اعتبار مربوط به مديريت بحران و از همه مهمتر، همكاري و مشاركت مردم در دريافت آموزش ها و نهادينه سازي فرهنگ رفتار درست در مواقع بحراني، از مهمترين مباحثي بود كه در ميزگرد ايرناي مركز زنجان با موضوع چالش هاي مديريت بحران مطرح شد.