۲۰ مهر ۱۳۹۶، ۱۲:۲۸
کد خبر: 82693537
T T
۰ نفر

يائسگي و افزايش خطر ابتلا به آلزايمر

۲۰ مهر ۱۳۹۶، ۱۲:۲۸
کد خبر: 82693537
يائسگي و افزايش خطر ابتلا به آلزايمر

تهران - ايرنا - مطالعات اخير نشان مي‌دهد كه يائسگي باعث تغييرات متابوليكي مغز مي‌شود و مي‌تواند خطر بروز آلزايمر را افزايش دهد.

به گزارش روز پنجشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از مديكال ساينس، مطالعات محققان پزشكي ويل كرنل و دانشگاه علوم پزشكي آريزونا نشان مي‌دهد، يائسگي با متابوليسم مغز و احتمال ابتلا به آلزايمر مرتبط است.
محققان با استفاده از روش تصويربرداري PET ميزان مصرف گلوكز در مغز 43 زن سالم 40 تا 60 ساله را بررسي كردند.
از ميان شركت كنندگان 15 نفر قبل از يائسگي، 14 نفر در حال يائسگي يا در دوره يائسگي و 14 نفر يائسه بودند.
نتايج اسكن نشان مي‌دهد ميزان سوخت و ساز گلوكز در زناني كه در حال يائسگي يا كاملا يائسه بودند، نسبت به زناني كه يائسه نبودند بسيار كمتر است.
سطح پايين سوخت و ساز مغز اولين مراحل پيشرفت بيماري آلزايمر است.
اين يافته نشان مي‌دهد از دست دادن استروژن در روند يائسگي نه تنها باروري را كاهش مي دهد؛ بلكه به معناي از دست دادن يك عنصر اصلي در مغز و آسيب پذيري بالاتر نسبت به بيماري هاي مرتبط با پيري و آلزايمر است. افسردگي، اضطراب، بي‌خوابي و نقص شناختي از جمله مهمترين عوارض يائسگي است.
استفاده از آنتي اكسيدان‌ها براي محافظت از عملكرد مغز و ميتوكندري براي كاهش سرعت زوال عقل در زنان يائسه ضروري است.‌
اين مطالعه در شناسايي علايم متابوليك مغز زنان 40 سال به بالا و اتخاذ راهكارهايي براي پيشگيري از آلزايمر و زوال عقل موثر است.
بيماري پيشرونده آلزايمر شايع ترين نوع زوال عقل است كه باعث اختلال در حافظه، تفكر و رفتار فرد مي شود. اين بيماري از ديدگاه علمي بر اثر كاهش ماده شيميايي سروتونين در مغز بروز مي كند و به اين ترتيب انتقال پيام هاي عصبي مختل مي شود. دليل اين بيماري هميشه كهولت سن نيست و عوامل ژنتيكي، سكته مغزي و شوك عاطفي نيز مي توانند منجر به اين بيماري شوند.
بر اساس آمار مركز بين المللي آلزايمر، در حال حاضر 46.8 ميليون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند و اين تعداد تا سال 2050 ميلادي، به 131.5 ميليون نفر به ويژه در كشورهاي در حال توسعه مي رسد.
محققان دانشگاه كاليفرنيا در سان فرانسيسكو، چاقي، باريك شدن شريان كاروتيد، افسردگي، سطح پايين تحصيلات، افسردگي، فشار خون بالا، عدم تحرك، استعمال دخانيات، سطح بالاي اسيد آمينه و ديابت نوع 2 را به عنوان مهمترين عوامل خطر آلزايمر برشمرده اند.
مطالعات محققان دانشگاه راش نشان مي دهد احتمال ابتلا به آلزايمر در افرادي كه رژيم غذايي زير را دنبال مي كنند، 53 درصد كمتر است:
- هر روز از ميوه و سبزيجات، به ويژه سبزيجاتي كه برگ سبز پهن دارند استفاده كنيد.
- آجيل را در برنامه غذايي خود بگنجانيد و سعي كنيد به جاي تنقلات ناسالم فقط از آجيل استفاده كنيد.
- در هفته چند بار لوبيا مصرف كنيد.
- حداقل دو بار در هفته از گوشت ماكيان استفاده كنيد.
- حداقل يك بار در هفته ماهي بخوريد.
- حداقل دو بار در هفته از يكي از محصولات خانواده توت (خشك يا تازه) استفاده كنيد
- مصرف گوشت قرمز، كره و مارگارين، شيريني، پنير پرچرب (مانند پنير پيتزا) فست فود و غذاي سرخ كرده را محدود كنيد.
نتايج اين مطالعه در نشريه Plos One منتشر شده است.
علمي (6) ** 9259 ** مترجم:سپيده علي‌كاشاني * انتشار: اميد غياثوند
۰ نفر