۲۳ مهر ۱۳۹۶، ۱۰:۳۲
کد خبر: 82696312
T T
۰ نفر
عصاي سفيد سمبل استقلال و عدالت اجتماعي نابينايان است

يزد - ايرنا - 23 مهر ماه در تقويم رسمي جمهوري اسلامي ايران روز« عصاي سفيد » نامگذاري شده است و سمبل استقلال افراد روشندل ، تكريم و عدالت اجتماعي براي نابينايان است.

نامگذاري روز ﻋﺼﺎي ﺳﻔﯿﺪ به سال 1921 ميلادي مربوط است كه عكاس اﻫﻞ ﺷﻬﺮ
« ﺑﺮﯾﺴﺘﻮل» اﻧﮕﻠﺴﺘﺎن ﺑه ﻧﺎم « ﺟﯿﻤﺰ ﺑﯿﮕﺰ» ﮐﻪ در اﺛﺮ ﺳﺎﻧﺤﻪ اي ﺑﯿﻨﺎﯾﯽ ﺧﻮد را از دﺳﺖ داده بود، ﺑﺮاي در اﻣﺎن ﺑﻮدن از ﺧﻄﺮ تصادف با وﺳﺎﺋﻞ ﻧﻘﻠﯿﻪ ﮐﻪ در ﺧﯿﺎﺑﺎن ﻫﺎي اﻃﺮاف از ﻋﺼﺎ ﺑﻪ رﻧﮓ ﺳﻔﯿﺪ استفاده كرد و دليل انتخاب اين رنگ مشاهده آسان آن براي همگان بود.
ﭘﺲ از آن 2 ﺗﻦ از ﺑﺮﺟﺴﺘﻪ ﺗﺮﯾﻦ محققان آﻣﺮﯾﮑﺎﯾﯽ ﺑﻪ ﻧﺎمهاي دﮐﺘﺮ« ﻧﺎول ﭘﺮي» ، رﯾﺎﺿﯿﺪان و دكتر « هاكوبس تنبروك»، ﺣﻘﻮﻗﺪان، ﺗﻮاﻧﺴﺘﻨﺪ ﻗﺎﻧﻮﻧﯽ را در ﭘﺎﻧﺰدﻫﻤﯿﻦ روز از ﻣﺎه اﮐﺘﺒﺮ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻗﺎﻧﻮن ﻋﺼﺎي ﺳﻔﯿﺪ ﺑﻪ ﺗﺼﻮﯾﺐ برﺳﺎﻧﻨﺪ و اﯾﻦ روز را ﺑﻪ ﻋﻨﻮان روز ﺟﻬﺎﻧﯽ ﻧﺎﺑﯿﻨﺎﯾﺎن، ﻧﺎﻣﮕﺬاري ﮐﻨﻨﺪ و در اين قانون تمام حقوق اجتماعي روشندلان ديده شده است.
اين بيانيه در سال 1938 ميلادي برابر با 1317 هجري شمسي از طرف فدراسيون جهاني نابينايان به رسميت شناخته شد.
هم اكنون بسياري از ملل مختلف مفاد اين قانون را پذيرفته اند و به صورت قانون، همه يا بخشي از آن را به اجرا گذاشته اند، اين قانون شامل 7 ماده و 9 تبصره است.
عصاي سفيد نماد ايمني و تردد افراد نابينا در محيط پيرامون خود است كه بتواند در اجتماع حضور پيدا كنند و از حقوق خود همانند ديگر افراد جامعه برخوردار شوند.
عصاي سفيد چشمان يك نابينا ست، همانطور كه ما داراي قدرت بينايي هستيم بايد همه از امكانات استفاده كنيم آنها هم به عنوان يك شهروند اين حق را دارند.
عصاي سفيد، پرچم استقلال يك نابيناست ،روز عصاي سفيد روز ترحم، دلسوزي نيست بلكه اين روز به رسميت شناختن استقلال و حقوق نابينايان است.
گرچه نابينايان از ديدن خيلي چيزهاي زيبا در دنيا محروم هستند اما آنها با دستان و گوش هايشان خيلي چيزها را مي بينند و مي شنوند.
روز عصاي سفيد به منظور پررنگ نشان دادن نيازها و رساندن صدا و پيغام افراد نابينا به همه آحاد جامعه ، سياست گذاران و بيداري سازي وجدان هاي پاك است.
شعار روز عصاي سفيد ،اين قدرت است ، اين اعتماد به نفس است، اين استقلال است نامگذاري شده است كه در اين شعار خيلي چيزها نهفته است فقط چشمان بينا مي خواهد كه معني واژگان آن را بفهمد.
اوايل مهرماه رئيس پليس راهنمايي و رانندگي جمهوري اسلامي (راهور ناجا) گفت:ه قانونگذار براي رانندگاني كه قانون عصاي ‌سفيد را رعايت نمي‌كنند يك ميليون ريال جريمه در نظر گرفته است.
وي بيان كرد: قانون عصاي سفيد قانون بين المللي است كه به تازگي در هيات وزيران به پيشنهاد وزارت كشور و به استناد اصل 138 قانون اساسي جمهوري اسلامي به تصويب رسيده و اجرايي شد.
در اين قانون رانندگان موظف هستند در صورت نزديك شدن افراد استفاده كننده از صندلي چرخدار (ويلچر) يا عصاي سفيد از سرعت خود بكاهند و با سرعت مطمئن حركت كنند كه اين متن به عنوان تبصره به ماده 129 الحاق مي شود.
همچنين رانندگان موظف هستند در صورت نزديك شدن به فرد استفاده كننده از عصاي سفيد كه عصاي خود را به علامت توقف به صورت افقي به رانندگان نشان مي دهد توقف كنند و پس از عبور آن فرد به حركت خود ادامه دهند كه اين متن نيز به عنوان تبصره به ماده 140 الحاق مي شود.
اميدواريم كه اين قانون به نحو احسن اجرايي شود و بخشي از مشكلات روشندلان هم رفع شود .
هرگز افراد جامعه نبايد به اين فكر كنند كه فرد به دليل اينكه از حس بينايي محروم است در جامعه از هيچ حق و حقوقي برخوردار نباشد بلكه اين افراد داراي توانمندي هايي هستند كه بايد شرايط حضور در اجتماع براي آنها فراهم شود.
در جامعه روشندلان افراد موفق داريم كه با توجه به سختي ها و مشكلات فراوان بالاترين درجه علمي را گذرانده اند و به همگان نشان دادند كه معلوليت ، محدويت نيست.
آيا محيط شهر ها ، خيابان ها براي تردد معلولان و نابينايان مناسب سازي شده است؟ آيا امكان حضور فرد روشندل بدون كمك ديگران امكان پذير است؟
آيا سازمان ها و ارگان هاي دولتي براي حضور معلولان و به ويژه نابينان براي حضور آنها مناسب سازي شده است؟
به نظر مي رسد هنوز چنين امكاناتي براي آنها فراهم نشده است و هنوز از حقوق اوليه خود محروم هستند.
بنابراين به فردي كه چشماهايش نمي بيند يك عصاي سفيد بدهيد و به كساني كه با چشم قلبشان نمي بينند 100 عصاي سياه بايد داد.
روز عصاي سفيد برتمام روشندلان مبارك.
همچنين معاون امور توانبخشي اداره كل بهزيستي يزد تعداد معلولان اين استان را 49 هزار نفر بيان كرد و گفته بود: هفت هزار و 200 نفر از اين تعداد( 14.5 درصد) معلولان نابينا و كم بينا هستند.
محمدحسين غنيمت ديروز شنبه به مناسبت روز جهاني نابينايان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفته بود: اين رقم در كشور 12 درصد است و آمار افراد نابينا و كم بينا در استان بيشتر از ميانگين كشوري است.
وي علت بالا بودن تعداد نابينا استان را بيماريهاي ديابت ، فشارخون ، عفوني و ازدواج هاي فاميلي بيان كرد و افزود: همچنين عوامل ژنتيكي و ارثي هم در اين معلوليت دخيل هستند.
هم اكنون 25 هزار و 200 معلول در بهزيستي استان پرونده دارند و از خدمات آن بهره مند مي شوند.
40 درصد معلولان استان يزد، جسمي حركتي، 27 درصد ذهني و بقيه داراي معلوليت شنوايي، بينايي و ديگر معلوليت ها هستند.
استان يزد يك ميليون و 138هزار نفر جمعيت دارد.
2088*2047* گزارش از كبري دانشي دهج ** انتشار- عباسقلي اشكورجيري