گونه مهاجم ماهي تيلاپيا فعاليت هاي صيادي و روند تكثير گونه هاي بومي را مختل كرده است

اهواز-ايرنا- مديركل شيلات خوزستان گفت: ماهي زيلا به يكي از گونه هاي غالب در پهنه هاي آبي استان به ويژه در تالاب شادگان تبديل شده كه به فرآيند تكثير آبزيان بومي و فعاليت هاي صيادي ضربه وارد كرده است.

نبي الله خون ميرزايي يكشنبه در گفت و گو با ايرنا با اشاره به اينكه تيلاپيا دسته اي از ماهي ها با ويژگي هاي رفتاري خاص هستند، اظهار كرد: يك گونه بسيار مهاجم از اين نوع ماهي با نام زيلي به عنوان آفتي براي رودخانه كارون، تالاب شادگان و تالاب هورالعظيم شناخته مي شود.
وي اين گونه از ماهي تيلاپيا را تهديدي عليه ماهي هاي بومي استان دانست و افزود: اين گونه سرعت تكثير بالايي دارد و در برابر تغييرات دماي آب نيز مقاوم است بنابراين لازم است برنامه جامعي براي مهار و كنترل جمعيت آن صورت گيرد.
مديركل شيلات خوزستان تصريح كرد: گونه هاي ديگري از اين نوع ماهي هم وجود دارد كه در 144 كشور دنيا به عنوان گونه هاي پرورشي در سبد آبزي پروري قرار دارند.
وي با اشاره به اينكه اين گونه از ماهي تيلاپيا به نسبت درشت تر هستند، يادآور شد: انواع غيرمهاجم ماهي تيلاپيا به دليل ارزش غذايي بالا براي پرورش و سرمايه گذاري مناسب هستند.
خون ميرزايي مديريت پهنه هاي آبي و تالاب ها را در حيطه وظايف اداره كل حفاظت محيط زيست دانست و ادامه داد: سازمان حفاظت محيط زيست تاكنون مجوزهاي لازم براي پرورش گونه هاي ماهي تيلاپيا را به اداره كل شيلات نداده است.
وي درخصوص ميزان خسارت وارده به ماهي هاي بومي استان در نتيجه تكثير گونه مهاجم تيلاپيا گفت: ارزيابي دقيق خسارت بر عهده سازمان حفاظت محيط زيست است اما واضح است كه ماهي زيلا به يكي از گونه هاي غالب در پهنه هاي آبي استان به ويژه در تالاب شادگان تبديل شده كه به فرآيند تكثير آبزيان بومي و فعاليت هاي صيادي ضربه وارد كرده است.
بنابراين گزارش ماهي تيلاپيا زيلي و تيلاپيا آبي در تالاب ها و رودخانه هاي استان خوزستان رشد گسترده اي داشته كه صنعت برداشت و صيد ماهي را در آن منطقه مختل كرده و مشكلات اقتصادي - اجتماعي بسيار زيادي را ايجاد كرده‌ است.
همه چيزخواري، سرعت تكثير بالا، تطابق پذيري با شرايط آب و هوايي مختلف و قابليت رشد در فاضلاب ها از ويژگي اين نوع ماهي است.
تكثير اين ماهي در كشورهايي همچون پاكستان، هند و چين باعث بروز مشكلات بسيار براي گونه هاي بومي شده و پرورش آن در كشورهاي استراليا و آمريكا ممنوع شده است.
6002 خبرنگار: ندا رضاپور**انتشار: كبري آقازري