۲۶ مهر ۱۳۹۶، ۷:۵۵
کد خبر: 82699816
T T
۰ نفر
مشاركت همگاني مهمترين عامل توسعه ورزش

تهران- ايرنا- ورزش به عنوان اكسيري حيات بخش، نقش موثري در ايجاد جامعه سالم دارد و بر اين پايه با سياست گذاري و طراحي برنامه هاي كارآمد مي توان اوقات فراغت جوانان را با ورزش غني ساخت و به منظور كاهش آسيب ها و ناهنجاري هاي اجتماعي از آن بهره برد و به جامعه اي توانمند و كارآمد دست يافت.

ورزش و فعاليت هاي جسماني منشا تندرستي و سلامت جسمي انسان به شمار مي روند، انجام دادن حركت هاي فيزيكي در رشته هاي مختلف ورزشي علاوه بر تقويت ماهيچه ها و بهبود تناسب اندام، اعتماد به نفس و نشاط روحي افراد ورزشكار را دنبال مي آورد.

ورزش همگاني آن دسته از فعاليت هاي ورزشي را دربرمي گيرد كه به صورت عمومي به وسيله مردم حتي در زماني كوتاه و با امكانات موجود مانند ورزش صبحگاهي اجرا مي شود و افزايش مدت زمان انجام دادن ورزش نشان دهنده، افزايش نشاط و شادابي در جامعه است.

ورزش قهرماني به عنوان يكي ديگر از ركن هاي مهم توسعه ورزش و پيش زمينه كسب موفقيت هر كشوري در رقابت هاي جهاني و المپيكي به شمار مي رود كه زمينه ساز تقويت اتحاد مردمي و غرور ملي است. بزرگداشت روز تربيت بدني مي تواند بهانه اي براي رسانه هاي جمعي باشد تا با بررسي عملكرد حوزه هاي مختلف ورزشي، چشم اندازي روشن از برنامه ها و هدف هاي اين حوزه را ترسيم كنند.

پژوهشگر گروه اطلاع رساني ايرنا به مناسبت «روز تربيت بدني و ورزش» با «غلامرضا شعباني بهار» رييس ستاد بزرگداشت هفته تربيت بدني و معاون ورزش همگاني وزارت ورزش وجوانان به گفت وگو پرداخته است.

- متن كامل گفت وگوي ايرنا را در ادامه مي خوانيم:

*** ايرنا: برپايه تقويم كشور، 26 مهر به عنوان روز تربيت بدني و ورزش نامگذاري شده است، وزرات ورزش براي بزرگداشت اين روز چه برنامه هاي دارد؟
*** شعباني بهار: به منظور پاسداشت روز تربيت بدني و استفاده بهينه از اين ظرفيت به جاي يك روز به مدت يك هفته از 26 مهر تا دوم آبان با عنوان ها و محورهاي چون «ورزش، ولايت، اخلاق، فرهنگ و رسانه»، «ورزش، فرهنگ ايثار و شهادت، جانبازان و معلولان»، «ورزش همگاني، بانوان و خانواده»، «ورزش، دانش آموزان، دانشجويان، طلاب و جوانان»، «ورزش، روستاييان، عشاير و اقوام»، «ورزش، باشگاه ها، پيشكسوتان، قهرمانان و خيرين ورزشيار» و «ورزش، كارمندان، كارگران و نيروهاي مسلح» برگزار مي شود و شعار اصلي روز تربيت بدني و ورزش «ورزش، سلامت، فرهنگ و اميد» نامگذاري شده است.

*** ايرنا: به چه دليلي 26 مهر به عنوان روز تربيت بدني و ورزش نامگذاري شده است؟
** شعباني بهار: اين نامگذاري از سال هاي پيش صورت گرفته و شايد به اين دليل بوده است كه پس از تعطيلات تابستاني و گذشت هياهوي آغاز سال تحصيلي، شمار قابل توجهي از دانش آموزان، دانشجويان و طلاب در مدرسه ها، دانشگاه ها و حوزه هاي علميه گرد هم مي آيند. همچنين وزارت ورزش و فدراسيون كشتي در تلاش هستند تا سالروز تولد جهان پهلوان تختي را به عنوان روز ملي كشتي در سالنامه جمهوري اسلامي ثبت كنند كه براي اين رشته ورزشي مناسب تر محسوب مي شود و شايد به همين دليل 26 مهر به ورزش خاصي تعلق نيافته است تا تصور تبعيضي براي رشته هاي مختلف ورزشي به وجود نيايد.

*** ايرنا: ميزان هماهنگي ورزش همگاني ايران در مقايسه با استانداردهاي بين المللي و معيارهاي جهاني چگونه است؟
**شعباني بهار: هنوز براي رسيدن به سطح ايده آل فاصله زيادي وجود دارد اما آنچه مهم به نظر مي رسد آغاز نهضتي به شمار مي رود كه براي دستيابي به شرايط استاندارد شكل گرفته و اقدام ها، فعاليت ها و حمايت هاي خوبي نيز براي آن انجام شده و سرعت نيل به اين هدف ها در دولت يازدهم و دوازدهم شتاب بيشتري نيز يافته است. ميزان مشاركت مردم در ورزش همگاني در ابتداي دولت يازدهم حدود 10 درصد بود و برپايه اندازه گيري انجام شده در انتهاي 1394 خورشيدي از سراسر كشور اين مشاركت به 29 درصد رسيد، حتي بنابر اعلام مركز ملي آمار ايران ميزان سرانه مشاركت مردمي در فعاليت هاي ورزشي همگاني، روزانه از 12 دقيقه در 1394 خورشيدي به 16 دقيقه در 1395 خورشيدي افزايش يافت.

*** ايرنا: وزارت ورزش براي توسعه ورزش همگاني در كشور چه امكاناتي را در اختيار مردم و فدراسيون هاي قرار داده است؟
** شعباني بهار: تمامي سالن هاي ورزشي تحت پوشش وزارت ورزش و جوانان و حتي مكان هاي ورزشي كه در اختيار بخش خصوصي هستند، از ساعت 6 و 30 دقيقه تا هشت صبح به صورت رايگان براي انجام دادن ورزش همگاني در اختيار مردم قرار گرفته است. دولت دوازدهم از ابتدا بودجه مناسبي به توسعه ورزش همگاني اختصاص داد و به همين منظور وزارت ورزش با همكاري دستگاه هاي اجرايي و با حمايت مالي مستقيم از استان ها و فدراسيون ها تلاش هايي فراواني براي جذب مردم به ورزش كرده است. همچنين اين وزارتخانه در صورت مشاهده فعاليت هاي قابل توجه به وسيله فدراسيون ها در يك رشته خاص ورزشي و ارايه برنامه هاي متنوع، جامع و فراگير به ميزان 10 درصد مازاد بر بودجه دريافتي به آنها كمك هاي مالي پرداخت مي كند. وزارت ورزش و جوانان معتقد است كه توسعه تمام رشته هاي ورزشي در فدراسيون ها به توسعه يافتگي ورزش در كشور مي انجامد.

*** ايرنا: يكي از وظايف مشترك وزارت ورزش و شهرداري ها تامين امكانات و فضاي ورزش براي شهروندان محسوب مي شود، براي رسيدن به اين منظور چه اقدام هايي تاكنون انجام شده است؟
** شعباني بهار: «شوراي ورزش همگاني» يكي از شوراهاي اصلي در وزارت ورزش به شمار مي رود كه رياست آن را وزير ورزش و جوانان بر عهده دارد و تركيبي از نمايندگان تام الاختيار دستگاه هاي اجرايي، شهرداري ها، نيروهاي مسلح، حوزه هاي علميه، صدا وسيما و فدراسيون هاي ورزش همگاني، روستايي و عشايري است. اين نهاد مسووليت هماهنگي، توسعه ورزش همگاني و نهادينه كردن فرهنگ ورزش در ميان جامعه را برعهده دارد. يكي از بازوهاي اساسي اين شورا شهرداري ها هستند و موظفند تا امكانات ورزشي مورد نياز شهروندان را تامين كنند. به اين منظور فراهم ساختن زيرساخت ها، مناسب سازي فضا و اجراي برنامه هاي ورزشي كه عمده ترين آنها يعني ورزش صبحگاهي و عصرگاهي، برگزاري مسابقه هاي ورزشي با معيار ورزش محله محور در دستور كار قرار دارد. ايجاد زيرساخت هايي مانند نصب دستگاه هاي ورزشي، جاده هاي تندرستي، مسير پياده روي، مناسب سازي مسيرها از اين جمله هستند. اينك اين امكانات و تجهيزات ورزشي نسبت به گذشته مناسب تر شده اما هنوز به شرايط آرماني نرسيده اند.

*** ايرنا: اولويت برنامه ريزي دولت در توسعه ورزش در كشور بيشتر متمايل به ورزش هاي همگاني براي عموم افراد جامعه است يا قهرمان پروري و ترويج ورزش هاي حرفه اي را شامل مي شود؟
** شعباني بهار: دولت به توسعه ورزش به صورت متوازن توجه دارد و اينطور نيست كه براي توسعه يك بخش، حوزه هاي ديگر فراموش شود و به هر كدام از اين موارد به صورت عادلانه، منطقي و متناسب با ظرفيت هايي كه دارد بايد توجه كرد اما ورزش همگاني، روستايي و ورزش عمومي براي مردم جزو وظايف حاكميتي به شمار مي رود در حالي كه براي ديگر فدراسيون هاي ورزشي جزو وظايف حمايتي و نظارتي محسوب مي شود.

***ايرنا: توسعه و نهادينه سازي ورزش در تحقق اقتصاد مقاومتي چه تاثيري دارد و در حوزه ورزش و گسترش ورزش هاي همگاني و قهرمان پروري چه اقداماتي تاكنون انجام شده است؟
** شعباني بهار: مهمترين عامل براي توسعه يك كشور نيروي انساني به شمار مي رود. امروزه نيروي انساني به عنوان منبع توسعه در كشور تلقي مي شود، حال اگر كشوري از نيروي انساني جوان و نيرومند، سالم و تندرست، بانشاط و با روحيه استفاده كند، مي تواند عهده دار هر گونه مسووليت اجرايي، علمي، اقتصادي؛ فرهنگي و اجتماعي در جامعه باشد. مهمترين ركن اقتصاد مقاومتي، توسعه منابع انساني است و ورزش مي تواند در توسعه آن نقش بي بديلي ايفا كند. آثار ورزش به صورت فراگير در روح و روان افراد تاثير مي گذارد، يعني نتيجه توسعه ورزش سلامت تندرستي و شادابي براي افراد جامعه خواهد بود. بنابراين توسعه ورزش نقش بسيار ضروري در تحقق مباني اقتصاد مقاومتي دارد.

*** ايرنا: وزارت ورزش و جوانان چه اقدام هاي عملياتي در مسير اجرا و رسيدن به هدف هاي برنامه‌هاي پنج ساله توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي و سند چشم انداز 20 ساله كشور انجام داده است؟
** شعباني بهار: برپايه برنامه اي كه مسعود سلطاني فر وزير ورزش و جوانان به مجلس ارايه كرد، مقرر شد تا پايان برنامه پنج ساله ششم، ميزان مشاركت مردم در ورزش هاي همگاني به 30 درصد برسد كه اكنون به ميزان 21 درصد رسيده يعني سالي 2.5 درصد رشد داشته و در برنامه سند چشم انداز 20 ساله نيز ميزان مشاركت مردمي در ورزش هاي همگاني 40 درصد پيش بيني شده است اما بررسي هاي انجام شده نشان مي دهد كه تا پايان برنامه ششم توسعه، مي توان به رشد 30 درصد دست يافت كه با احتساب رشد 25 درصدي تا پايان 1402 خورشيدي ميزان آن به 40 درصد خواهد رسيد.

*** ايرنا: در ارتباط با توسعه ورزش باستاني چه اقدام هايي صورت گرفته است؟
** شعباني بهار: ورزش باستاني با ديگر رشته هاي ورزشي تفاوت دارد زيرا اين رشته داراي بُعد همگاني، قهرماني و فرهنگي است. ورزش باستاني با ارزش پهلوان پروري مي تواند به معناي واقعي در برطرف ساختن بخشي از معضلات اجتماعي نقش آفرين باشد چرا كه اين ورزش ريشه دار با فرهنگ جوانمردي، فتوت و كمك به ضعيفان قادر خواهد بود تا بسياري از آسيب هاي اجتماعي را برطرف كند. وزارت ورزش و جوانان نيز در نيل به اين مقصود گام هايي براي حفظ، بسط و گسترش اين رشته برداشته است تا بتواند يك مسير خوب فرهنگي براي كشور طراحي كند. توسعه ورزش به طور عام و ورزش همگاني به طور خاص، حمايت رسانه ها و اصحاب رسانه را نياز دارد و بدون حمايت آنها، توسعه ورزش همگاني و نهادينه كردن آن در جامعه امكان پذير نيست و اينك نيز پيشرفت در اين عرصه مديون حمايت رسانه ها است.


*گروه اطلاع رساني
خبرنگار: كامبيز رضايي **انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**1699**2059**9131
ايرنا پژوهش، كانالي براي انعكاس تازه ترين تحليل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشي ايران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شويد.
۰ نفر