۲۶ مهر ۱۳۹۶، ۱۲:۳۱
کد خبر: 82700233
T T
۰ نفر
مقام مسئول:اجرای طرح رجیستری از زیان 625 میلیون دلاری قاچاق تلفن همراه به كشور جلوگیری می كند

تهران- ایرنا- مدیركل فناوری اطلاعات ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا و ارز گفت: سال گذشته دولت از محل قاچاق تلفن همراه به كشور متحمل زیان دستكم 625 میلیون دلاری شد كه اجرای طرح رجیستری از چنین ضرری جلوگیری خوهد كرد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «حمیدرضا دهقانی نیا» امروز (چهارشنبه) در نشست خبری آغاز اجرای طرح ملی «ثبت گوشی در شبكه و یا احراز اصالت تلفن همراه» موسوم به «رجیستری» در محل ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا و ارز افزود: نیاز سالیانه كشور به گوشی های تلفن همراه نو بین 10 تا 12 میلیون دستگاه است؛ از این تعداد یك میلیون دستگاه در داخل تولید می شود.
به گفته این مقام مسئول، مطابق آمارها ظرفیت تولید داخل گوشی های تلفن همراه بین یك میلیون و 200 هزار تا 2 میلیون دستگاه در سال است و به این ترتیب می توان گفت بیش از 9 میلیون دستگاه نیاز بازار از طریق واردات تامین می شود كه 90 درصد آن قاچاق است.
وی بیان داشت: حدود 15 درصد حقوق دولتی واردات مشتمل بر پنج درصد كف تعرفه ورودی تلفن همراه، 9 درصد ارزش افزوده و یك تا 2 درصد سایر هزینه ها، با واردات قاچاق از دست می رود كه برآوردها در سال 95 مبلغی نزدیك به 625 میلیون دلار (بیش از 20 هزار میلیارد ریال) بود.
دهقانی نیا ادامه داد: اگر به این ارقام، قاچاق تبلت، مودم و سایر تجهیزات را بیافزاییم، زیان حاكمیت از این محل به مراتب بیشتر خواهد شد.
وی سایر مشكلات قاچاق را علاوه بر پرداخت نكردن حقوق گمركی و مالیات، ضربه شدید به تولید ملی، عدم رقابت پذیری تولیدكنندگان و برخوردار نبودن این گوشی ها از استاندارد تشعشعات مضر (SAR) برشمرد كه در مورد آخر، حتی گوشی هایی با SAR 14 برابر حد استاندارد نیز كف شده است.
استاندارد تشعشعات مضر (SAR) گوشی های تلفن همراه بین 1.4 تا 1.6 وات در هر كیلوگرم است.

** مزایای طرح رجیستری
مدیركل فناوری اطلاعات ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا و ارز خاطرنشان كرد: حفظ سلامت كاربران، كسب حقوق ورودی برای دولت، جلوگیری از فروش گوشی های سرقتی و برخورداری از گارانتی و خدمات پس از فروش، از جمله مزایای این طرح است كه بتدریج حاصل خواهد شد.
وی ادامه داد: مطابق آمارها حدود 15 شركت مجوز تولید گوشی تلفن همراه در كشور دارند كه اجرای طرح رجیستری می تواند بستری برای سرمایه گذاری و افزایش تولید داخل این محصولات باششد.
دهقانی نیا، تلفن همراه را به مثابه انگشت ششم افراد توصیف كرد كه حاوی اطلاعات مختلف فردی، خانوادگی و هویتی اشخاص است، اما هر آن امكان لو رفتن (درز) این اطلاعات وجود دارد؛ در صورتی كه با اجرای طرح رجستری این اثر انگشت به صورت عینی تحقق می یابد.
وی خاطرنشان كرد: چنین طرحی در كشورهای جمهوری آذربایجان، كلمبیا، مصر، تركیه، هند، سری لانكا و اوگاندا نیز اجرایی شده و در كشورهای اروپایی به شكل دیگری به اجرا در آمده است.

** اجرای گام به گام طرح رجیستری
مدیركل فناوری اطلاعات ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا و ارز در ادامه با اشاره به آغاز عملیات اجرایی كردن طرح رجیستری از حدود 2 سال پیش با دعودت از انجمن ها و اتحادیه های مربوط و ارائه آموزش های لازم به آنها، یادآوری كرد: یكی از دغدغه های مطرح شده از سوی اصناف، احتمال كمیابی گوشی تلفن همراه در بازار بود.
وی توضیح داد: اگر همه تجهیزات مرتبط با این صنعت به یكباره زیر بار این طرح می رفتند، احتمال متاثر شدن افرادی كه رزق و روزی شان از این طریق حاصل می شد، وجود داشت، اما با هماهنگی های به عمل آمده این طرح به صورت گام به گام اجرایی خواهد شد تا افراد و فعالان این صنف خود را با آن تطبیق دهند.
دهقانی نیا تصریح كرد: هر كس كه با این طرح همراه باشد، منفعت بیشتری عایدش خواهد شد.
وی اظهار داشت: وقتی این طرح با همراهی فعالان این عرصه بویژه انجمن واردكنندگان گوشی تلفن همراه و تبلت اجرایی شود، به هیچ عنوان نظم بازار بهم نخواهد خورد و مشكلی در عرضه و تقاضا پیش نمی آید.
این مقام مسئول با اشاره به طرحی مشابه در سال 85 كه فقط بر اساس شناسه IMEI اجرایی شده بود، یادآوری كرد: این شناسه به راحتی قابل جعل بود، اما در طرح رجیستری چند «كلید كد» وجود دارد كه هر یك از آنها بر عهده دستگاهی خاص قرار داده شده كه هر گونه جعل را بسیار دشوار می سازد.

** مردم نگران گوشی های در دست خود نباشند
وی خاطرنشان كرد: مردم نگران گوشی های در دست خود نباشند، زیرا خدمات این گوشی ها به روال سابق دریافت خواهد شد.
دهقانی نیا هشدار داد: افراد به هیچ عنوان نباید هزینه ای بابت طرح رجستری پرداخت كنند و اگر برخی هزینه ای بابت این موضوع مطاله كردند، پرداخت نكنند.
وی تاكید كرد: گوشی های موجود در بازار حتی گوشی های قاچاق، پس از اجرای طرح رجیستری باید خود را با آن هماهنگ كنند.
مدیركل فناوری اطلاعات ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا و ارز خاطرنشان كرد: این طرح به صورت گام به گام، مدل به مدل و برند به برند برای گوشی های مختلف اجرایی می شود تا كسی كه در حلقه آخر قرار دارد، زیر پای قاچاقچی له نشود.
به گفته وی، وقتی افراد با طرح همراه شوند، فقط می توانند مدل هایی از تلفن همراه كه مشمول طرح رجیستری می شود را به فروش برسانند.
*مدیركل فناوری اطلاعات ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا و ارز تاكید كرد: افرادی كه از روز شنبه ۲۹ مهرماه آینده برای خرید گوشی تلفن همراه به بازار مراجعه می كنند، باید از ثبت آن در سامانه طراحی شده اطمینان یابند.
به گفته این مسئول، بر اساس مدل‌هایی كه بتدریج اعلام می‌شود هر خریدار باید كد IMEI را كه در داخل گوشی و پشت باطری آن قرار دارد را با كد درج شده بر روی جعبه تطبیق داده و سپس اصالت آن را با سامانه مربوطه تطبیق دهد.
وی تاكید كرد: خریداران باید از اصالت كالا مطمئن شوند تا از خرید كالاهایی كه در فهرست خاكستری قرار داشته یا فروش آنها ممنوع است، جلوگیری شود.
دهقانی نیا ادامه داد: گوشی‌های تلفن همراهی كه به صورت مسافری یا انفرادی وارد كشور می‌شوند یك ماه برای رجیستر شدن در سامانه مهلت دارند، اما افراد عادی كه برای خرید كالا به فروشگاه‌ها مراجعه می ‌كنند باید از اصالت كالا مطمئن و اجازه ندهند حتی آن گوشی در فهرست خاكستری كه یك ماه برای انطباق با شرایط جدید مهلت دارد، قرار گیرد.

** گوشی های آیفون و اپل
وی خاطرنشان كرد: از آنجایی كه گوشی های آیفون فاقد نمایندگی رسمی از مبدا تولید در ایران هستند، سازمان حمایت از حقوق تولید كننده و مصرف كننده با ورود به این موضوع، مجوزهای مربوطه را به یك سری شركت ها و واردكنندگان داد كه بر همین اساس به عنوان واردكننده رسمی شناخته خواهند شد.
دهقانی نیا یادآور شد: اكنون بیش از 30 شركت، نمایندگی رسمی واردات تلفن همراه به كشور را بر عهده دارند كه اسامی آنها در سایت اطلاع رسانی مركز اصناف ایران موجود است.
وی اظهار داشت: برند اپل نیز به دلیل تحریم ها، در ایران نمایندگی ندارد، اما به برخی شركت ها كه توانایی ارائه خدمات پس از فروش دارند اجازه واردات این نوع از گوشی ها داده می شود.
این مقام مسئول در خاتمه تصریح كرد: با اجرای طرح رجیستری، پارادایم اقتصاد كشور در خصوص تلفن همراه در زمینه واردات، خرید، فروش و استفاده از آنها، همچنین واردات این كالاها به صورت مسافری دستخوش تحول خواهد شد و با شفاف شدن فرآیندها، سهم هر كس از تامین بازار به روشنی مشخص خواهد شد.

به گزارش ایرنا، طرح ملی ثبت گوشی‌های تلفن همراه موسوم به رجیستری به منظور مقابله با قاچاق این كالا از برنامه‌های مصوب ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا و ارز است.
این طرح از 28 مهرماه اجرا می شود.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام* 3065* 6075*خبرنگار: محمد ملك دار * انتشار: زهرا هجینی نژاد
۰ نفر