۱۲ آبان ۱۳۹۶، ۲۳:۲۹
کد خبر: 82718467
T T
۰ نفر

ارتقاء روابط ایران وروسیه در سفر پوتین به تهران

۱۲ آبان ۱۳۹۶، ۲۳:۲۹
کد خبر: 82718467
ارتقاء روابط ایران وروسیه در سفر پوتین به تهران

تهران - ایرنا - شاید تصور براین بودكه باتمركزدولت روحانی برحل وفصل مسأله هسته ای و بازسازی روابط با جهان،روابط ایران وروسیه درحاشیه قرار گیرد، اما حجم تعاملات سیاسی، اقتصادی ودفاعی تهران ومسكو ازدولت یازدهم به این سو حكایت از اراده سیاسی رهبران دوكشور برای ارتقای روابط دارد.

به گزارش روزجمعه ایرنا، دیدارهای مقامات دوكشورآن هم درعالی ترین سطح در طول چهار سال ونیم گذشته می تواند گواهی روشن بر اهتمام تهران و مسكو نسبت به ارتقای مناسبات دوجانبه شان باشد. مناسباتی كه با شدت گرفتن بحران سوریه وارد فاز جدید و وسیعی شد و تعمیق روابط میان حاكمیت دو كشور را به دنبال داشت.
تعمیقی كه فراتر ازمناسبات سیاسی و یا حتی اقتصادی درهمكاری های نظامی و استراتژیك ایران و روسیه درسوریه به خوبی خود را نشان داد و در حوزه اقتصادی، علاوه بر امضاء دهها پروژه در بخش های مختلف، توسعه راه ارتباطی یا كریدور شمال جنوب را در اولویت كاری دو كشور با حضور جمهوری آذربایجان بازیگر سوم این پروژه بازرگانی – اقتصادی قرار داد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نوین 10 آبان ماه امسال برای شركت در اجلاس سه جانبه سران روسیه، ایران و جمهوری آذربایجان به تهران سفر كرد، وی نخستین بار 24 مهرماه 1386 برای شركت در نشست سران كشورهای ساحلی دریای خزر وارد تهران شده بود و با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار كرد.
پوتین برای دومین باربعد از گذشت هشت سال، برای شركت در نشست كشورهای صادركننده گاز سال 1394، به تهران سفر و برای دومین بار با رهبر انقلاب اسلامی دیدار و گفت وگو كرد؛ حسن روحانی رئیس جمهوری كشورمان نیز هشتم فروردین ماه امسال در كاخ كرملین با همتای روس خود دیدار كرد.
مهمترین دستاوردهای دیدارهای دو رئیس جمهور در چهار سال و نیم گذشته رفع گره 10 ساله اس 300، افزایش مبادلات بازرگانی، تسریع روادید گردشگری تهران- مسكو و احتمالا لغو آن در آینده نزدیك و امضای بیش از 10 سند مهم و پایه‌ای در حوزه‌های حقوقی و قضایی، راه و شهرسازی، فناوری و ارتباطات، نیرو و انرژی، استاندارد و ورزش است.

**اجلاس سه جانبه ایران، روسیه و آذربایجان
روسای جمهوری ایران، روسیه وآذربایجان پارسال در قالب نخستین اجلاس سه جانبه در باكو در دو محور عمده از جمله اجرای پروژه های اقتصادی در حوزه های انرژی، حمل و نقل و نیز همكاری در مسایل امنیتی، مبارزه با تروریسم و مبادله اطلاعات با هم دیدار و گفت وگو كردند.
موضوع تكمیل دالان حمل ونقل شمال – جنوب و نیز اتصال خطوط ریلی سه كشور، بررسی وضعیت توافقات صورت گرفته در حوزه های مختلف و میزان پیشرفت آنها از جمله اهداف مشترك روسای جمهوری سه كشور در هفته گذشته بود كه چهارشنبه در تهران به تحقق پیوست.
پوتین با حضور در تهران ، ایران را همسایه و شریك راهبردی دانست و به حفظ توافق هسته ای ایران (برجام) كه این روزها با اظهارات جنجال برانگیز دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا، در شرایط حساسی قرار گرفته است، تاكید كرد و با اشاره به گزارش های آژانس، در حمایت از این توافق اعلام كرد كه تنها مرجع اعلام پایبندی ایران به برجام، این نهاد بین المللی است.
پوتین درادامه گفت كه عدم پذیرش تعهدات بین‌المللی از سوی برخی از كشورها به هیچ وجه مورد قبول نیست و برجام ارتباطی با مسایل دفاعی و موشكی ایران ندارد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در نشست خبری پس از نشست سه جانبه روسای جمهوری ایران، روسیه و آذربایجان به خبرنگاران گفت: مسائل اقتصادی در راس مذاكرات ما قرار داشت، كریدور شمال و جنوب كه تست آن سال گذشته انجام شده است به لحاظ اقتصادی بسیار مقرون به صرفه است و ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان قصد دارند در این كریدور با یكدیگر همكاری خوبی داشته باشند.
وی ادامه داد: علاقه مند به همكاری در خصوص مسائل فرهنگی، آموزشی و پزشكی در میان استان های كشورهای خود هستیم و با آقای روحانی در خصوص مسائل دوجانبه از جمله انرژی و مسائل مورد علاقه مذاكرات خوبی داشتیم.
رئیس جمهوری روسیه به دیدار خود با رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز اشاره كرد و گفت: دیدار با رهبر عالی ایران بسیار مفید و با محتوا بود و در خصوص مسائل مختلفی از جمله امنیت منطقه ای با هم صحبت كردیم، درخصوص مساله هسته ای ایران و موضوع سوریه هم در این دیدار صحبت داشتیم و با ایران در خصوص حل مساله سوریه همكاری بسیار مثمرثمری داریم.
وی با بیان اینكه هیچ یك ازمشكلات یك طرفه حل نخواهد شد، گفت: ما روی همكاری با شركای ایرانی و غیرایرانی حساب باز كرده ایم.
حسن روحانی رئیس جمهوری كشورمان نیز روسیه را دوست، همسایه و شریك راهبردی ایران دانست و گفت: تهران از حضور فعال سرمایه گذاران و بخش خصوصی روسیه در حوزه های مختلف استقبال می كند و نقش روسیه در تحكیم و پایداری برجام نیز موثر است.
وی به اجلاس سه جانبه تهران نیز اشاره كرد و با بیان اینكه مصمم هستیم از ظرفیتهای روابط سه جانبه با روسیه و آذربایجان بهره برداری كنیم، گفت: تعامل گسترده با جهان به ویژه كشورهای همسایه سیاست راهبردی تهران است و از هر ایده و سازوكاری كه به تقویت روابط با مسكو و باكو بیانجامد، استقبال می‌كنیم در واقع تعامل سه جانبه ایران، روسیه و آذربایجان؛ در راستای توسعه ثبات و همكاری منطقه ای است و به عقیده ما تنها راهكار مدیریت و كنترل تهدیدات مشترك، همكاری و هم‌فكری دولت‌ها است.
وی افزود: مساله بعدی ترانزیت بین 3 كشور و ترانزیت منطقه آسیا و اروپا است كه 2 قاره را این مسیر ترانزیتی به هم متصل می كند، مصمم هستیم بندرعباس را به هلسینكی متصل و از این طریق آسیا را به اروپا وصل كنیم.
روحانی افزود: تصمیم مااین است در زمینه اقتصادی روابط 3 كشور را تسهیل كنیم وبا استفاده ازمسیر سبز گمركی، پول ملی و تجارت های 2 جانبه و سه جانبه بتوانیم از پول ملی استفاده كنیم، هر 3 كشور دارای ذخایر انرژی هستند و همكاری برای استخراج و سرمایه گذاری مشترك در زمینه انرژی مهم خواهد بود.
به گفته رئیس جمهوری اسلامی ایران، تنها راهكار مدیریت و كنترل تهدیدات مشترك، همكاری و همفكری دولت‌ها است، روابط و نقش سه كشور ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در ثبات منطقه و بویژه در مبارزه با تروریسم و جرائم سازمان یافته بسیار مهم و مورد تاكید است.
روحانی افزود: یكی دیگر از اهداف ما، حسن همجواری بیشتر و استفاده از ظرفیت های یكدیگر است
**جهش روابط ایران در دولت روحانی
تعمیق روابط تهران و روسیه در طول سالهای اخیر و افزایش مراودات دو كشور در تمامی بخش ها نشان دهنده آن است كه نگاه دولت روحانی در سیاست خارجی گسترش روابط با تمامی كشورهای دوست ایران است.
همچنان كه در چهار سال اخیر از یك طرف روابط ایران با چین و روسیه و هند گسترش یافته است و از سوی دیگر شاهد گسترش روابط ایران با ژاپن، كره جنوبی و اتحادیه اروپا هستیم.
به عبارت دیگر، دولت روحانی تمام تلاش خود را به كار برده است تا مناسبات متقابلاً سودمندی را با كشورهای مختلف و به صورت متوازن با همه كشورهایی كه نشان داده اند با تهران رابطه خوبی داشتند، از سر بگیرد.
اروپام** گزارش و انتشار: رحمت الله خدادادی
۰ نفر