به گزارش ایرنا، ساحل بندرعباس به طول 20 تا 25 كیلومتر در برگرفته در بوستان های غدیر، دولت، ولایت، سورو و كنار اسكله شهید حقانی محلی است كه مردم برای دیدن دریا و تفریح به آن جا پای می گذارند اما در این مكان ها بساط قلیان ها پهن است و افراد از روی كنجاوی، تفنن وتنوع هم كه شده درحالی كه با خانواده هستند به سمت قلیان كشی روی می آورند.
با وجود اخطار و برخوردهای مكرر با عرضه كنندگان قلیان درمحل های عمومی مثل ساحل بندرعباس ، سفره خانه ها ومراكز تفریحی، استفاده از قلیان بصورت عادی شده به یكی از سرگرمی های روزانه تبدیل شده است.
بسیاری بر این عقیده اند كه مصرف قلیان با آب به معنی تصفیه و مضر نبودن دود آن است، درصورتیكه دود قلیان از دود سیگار خطرناك تر و پرعارضه تر است و هرپك قلیان برابر با نیم لیتر دود است.
به گفته كارشناسان بهداشتی، افرادی كه قلیان مصرف می كنند باید بدانند كه حجم دودی كه از طریق قلیان وارد بدن می شود 10 تا 20 برابر دود ناشی از مصرف سیگار است و با عبور دود تنباكو از روی آب ، خطرهای مواد مضر كم نمی شود بلكه تركیبات موجود آنان سرطان زاست.
تنباكو نیكوتین بیشتری نسبت به سیگار دارد و هم چنین ممكن است حاوی فلزات سنگین باشد، همچنین دود قلیان به دلیل استفاده از ذغال برای كشیدن تنباكو، منواكسیدكربن بیشتری نسبت به دود سیگار دارد.
** مصرف هر عدد قلیان معادل كشیدن 100 نخ سیگار است
عضو انجمن بین المللی تحقیقات تنباكو و سیگار دراین زمینه می گوید: دود استنشاق شده حاصل از 20 دقیقه كشیدن قلیان معادل دود استنشاقی حاصل از 100 سیگار است كه علاوه بر مشكلات قلبی - عروقی، سرطان ها، ردپای مصرف دخانیات دردیابت ، اختلالات روانی مانند افسردگی ، زایمان زودرس ، نوزادان كم وزن، و سندروم مرگ ناگهانی نوزاد نیز در بین عوارض مشاهده می شود.
دكتر نصیر دهقان افزود: امروز به اكثر تنباكو هایی كه در سال های اخیر به بازارآمده اسانس هایی اضافه می شود كه این اسانس ها علاوه بر تحریك دستگاه تنفس، می تواند رینیت آلرژیك و سرفه های مزمن همراه با خلط را برای فرد به همراه داشته باشد، افزایش چشمگیر بروز انواع سرطان ریه، لب و دهان، حنجره، مری و معده، لوزالمعده، كبد و روده بزرگ از عوارض بد خیم و همچنین زخم های گوارشی ریفلاكس معده از دیگر عوارض مصرف سیگار و قلیان می باشند.
**آغاز طرح جمع آوری قلیان در بندرعباس
یكی از معضل ها در شهر بندرعباس هم چون برخی دیگر از شهرها، عرضه قلیان در مراكز تفریحی، سفره خانه ها، رستوان ها و در نوار ساحلی این شهر است كه دانشگاه علوم پزشكی هرمزگان همواره تاكید بسیاری برای برخورد با این مساله با همكاری دیگر ارگان های مرتبط از جمله شهرداری و نیروی انتظامی دارد.
در دو سال اخیر اقدام های خوبی در این راستا انجام شده و عرضه قلیان تا حدودی كاهش یافته ، اما این معضل بهداشتی همچنان در بندرعباس وجود دارد و بهداشت محیط بندرعباس این بار با جدیت بیشتری برای برخورد با مراكز عرضه این گونه مواد دخانی با همكاری مسئولان قضایی و انتظامی وارد شده است.
رئیس مركز بهداشت بندرعباس از آغاز عملیات پاكسازی و جمع آوری قلیان در سطح این شهرستان خبر داد و گفت: این اقدام با هماهنگی مسئولان قضایی و انتظامی انجام می شود.
دكتر عبدالجبار ذاكری در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: تعدادی از سفره خانه های سنتی و پارك های سطح شهر كه یكی از مكان های مناسب برای تفریح جوانان و اوقات فراغت خانواده ها به شمار می روند، با وجود بساطی های قلیان به محیطی نا امن تبدیل شده كه تهدید بسیار جدی برای سلامت جامعه محسوب می شود.
وی بیان داشت: مراكزی كه به اخطارهای قبلی جهت جمع آوری ادوات قلیان و عرضه آن توجه نداشته اند، در چارچوب قانون پلمب و جهت اعمال مجازات قضایی به دادسرا معرفی می شوند.
ذاكری تصریح كرد: موضوع قلیان یكی از محورهای اصلی مورد توجه بازرسان و كارشناسان بهداشت محیط مركز بهداشت بندرعباس قرار دارد و در همین راستا نیز نظارت ها و برخورد با مراكز عرضه قلیان در چارچوب قانون تشدید شده است.
این مقام مسئول اظهار كرد: به تمام مراكز عرضه مواد دخانی اعلام می گردد كه نسبت به جمع آوری ادوات قلیان اقدام و از عرضه آن در محل كسب خود خودداری كنند تا مجازات های اعمال شده در قانون شامل آنها نشود.
پیشترمعاون سابق خدمات شهری شهرداری بندرعباس عنوان كرده بود: طرح پاكسازی وجمع آوری بوستان های ساحلی ورزش و غدیرازعرضه كنندگان قلیان های میوه ای، از ابتدای مهرماه امسال در دستور كار شهرداری قرار دارد.
حسین رنجبر افزود: جمع آوری قلیان از سطح ساحل با محوریت فرمانداری بندرعباس و با همكاری سایر دستگاه های اجرایی استان از جمله مركز بهداشت ، اماكن نیروی انتظامی و شهرداری از سال گذشته آغاز شده و این طرح امسال نیز دنبال می شود.
وی، همكاری شهروندان را در زمینه جمع آوری قلیان از سطح شهر ضروری دانست و تاكید كرد: تعدادی از شهروندان ، یكی از تفریح و سرگرمی های خود را قلیان كشیدن در ساحل قرار داده اند و اقدام به آوردن قلیان به همراه خود در ساحل می كنند.
معاون سابق خدمات شهری شهرداری بندرعباس با تاكید بر فرهنگ سازی دراین زمینه، بیان كرد: آمارها نشان دهنده خطرناك بودن و سمی بودن تنباكوهای میوه ای است و در این زمینه همواره هشدارهای لازم توسط دستگاه های متولی داده می شود كه امیدواریم شهروندان بیش از گذشته سلامتی خود را مدنظر قرار داده و از استفاده قلیان اجتناب كنند.
رئیس كل دادگستری هرمزگان نیز با اشاره به این كه برخی مناطق از نوار ساحلی شهر بندعباس، به لحاظ فرهنگی ،ساحلی آلوده می باشد، از عرضه بدون مجوز و خارج از نظارت قلیان در اماكن مختلف تفریحی حاشیه نوار ساحلی بندرعباس به شدت انتقاد كرد.
حجت الاسلام محمد صادق اكبری دراین زمینه با ابراز نگرانی از گزارش های رسیده مبنی بر عرضه مشروب الكلی و مواد مخدر در این اماكن در كنار عرضه قلیان ، تصریح كرد: برخورد قاطع با این اماكن متخلف در دستور كار دستگاه قضایی استان قرار دارد.
وی افزود: دادگستری كل استان هرمزگان با همكاری نیروی انتظامی در جهت برخورد قاطع با این اماكن متخلف از هیچ اقدام قانونی فروگزار نخواهند كرد.
**دود قلیان فضای ساحل شهربندرعباس را پوشانده است
فرماندار بندرعباس به عنوان یكی از منتقدان استعمال قلیان در معابر عمومی می گوید: دود قلیان فضای ساحل شهر را كه شهروندان از آن مكان باید برای تازه كردن حال و هوای خود استفاده كننده ، پوشانده است.
احمد پویافر افزود: دیگر امكان تفریح و تنفس مناسب در ساحل برای شهروندان وجود ندارد كه باید چاره ای اندیشیده شود.
وی ادامه داد: جوانان در اوقات فراغت خود به استفاده از قلیان به عنوان یك سرگرمی روی آورده اند كه این امر سلامتی آنان را در معرض خطر قرار داده است.
وی اضافه كرد: وجود دخانیات واستفاده از آن دراماكن عمومی سلامت افراد جامعه را به خطرانداخته و باید با فرهنگ سازی واطلاع رسانی، شهروندان از استفاده دخانیات منع شوند و دستگاه های مسئول این موضوع مهم را دستوركار خود قرار داده و اقدام های لازم را انجام دهند.
در حالی ساحل بندرعباس را قلیان ها فرا گرفته اند كه دراین میان روستاهایی مثل بلبل آباد بشاگرد در شرق هرمزگان و میلكی پارسیان در غرب این استان وجود دارد كه مردم این مناطق با دود از هر نوع اعم سیگار ، قلیان ومواد مخدر میانه خوبی ندارند وكسی هم اجازه ندارد ازاین نوع مواد در این روستاها مصرف كند.
همه كارشناسان و مسئولان مصرف قلیان را محكوم كرده و عنوان می كنند مصرف قلیان میوه ای در معابر عمومی و ساحل زیبای بندرعباس كار ناشایستی است اما حال چه كسی با این پدیده برخورد كند یا حداقل چه سازمان ونهادی عرضه كنندگان را سامان دهد جای سئوال دارد.
عدم استفاده از قلیان به كار فرهنگی و كمتر به برخورد قهری نیازمند است و باید سرگرمی های ارزان قیمت و متناسب با شان مردم ایجاد شود كه آن ها كمتر برای تفنن به استفاده از سیگار و قلیان متوسل شوند.
6048 / 7408
گزارش: خلیل تنیده * انتشار: محمد جهانگیریان
* آگاهی از آخرین اخبار استان در كانال تلگرام ایرنا هرمزگان
* لینك جستجو كانال: irnabandarabas@
*ایمیل: irna.hormozgan@yahoo.com
بندرعباس - ایرنا- با وجود اینكه خطردود قلیان های سمی با تنباكوهای میوه ای و غیره میوه ای بارها از سوی كارشناسان و مسئولان یاد آوری شده است اما هم چنان ساحل بندرعباس این قلیان ها عرضه و به پاتوقی برای پركردن اوقات فراغت مردم بویژه جوانان تبدیل شده است.