فرایند تغییر رنگ این نوع میوه ها با گاز اتیلن رخ می دهد كه با افشاندن این گاز، پرتقال و نارنگی سبز طی چند ساعت تا چند روز زرد و نارنجی میشود.
به عبارت دیگر میوههای كال با گاز اتیلن به شكل میوه رسیده درمیآیند و در فرایند رنگآوری در دمای بالا حدود 75درجه ظاهری خوشرنگ میگیرند.
هر چند این نوع میوه ها مزه دلچسبی ندارند ولی مشتری پسند است، پرتقال تنها میوهای نیست كه نارس چیده و در فرایندی شیمیایی زودتر به بازار عرضه میشود. خرمالو نیز از میوههایی است كه مصرفكننده به جای زمستان در ابتدای پاییز مزه آن را میچشد.
گوگردی كه به این میوه زده میشود، بافت درون میوه را به هم میریزد و فقط كالبد بیرونی میوه را رسیده و خوشرنگ نشان میدهد.
این سئوال برای بسیاری از مردم مطرح است كه هدف از این كار چیست و آیا گاز اتیلن میتواند تاثیر منفی بر سلامت میوهها و كاهش ارزش تغذیه ای آنها داشته باشد ؟ رسیده شدن پیش از موعد میوه ها آیا تاثیری بر سلامت مردم دارد یا خیر؟
مهندس جمال رازقی جهرمی متخصص در رشته مهندسی غذایی از دانشگاه شیراز و رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی شیراز دراین زمینه به ایرنا گفت: رسانیدن میوه و سبزی با گازهایی كه معمولا و طی مراحل رسیدگی آنها به صورت طبیعی انجام می شود هیچ مشكلی ندارد مانند موز كه الزاما بایستی سبز برداشت شود و در سردخانه نگهداری می شود و قبل از عرضه به بازار تحت تأثیر گاز نسبت به رسیده شدن آن اقدام می كنند.
رازقی جهرمی افزود: در سالیان اخیر خبرهایی مبنی بر استفاده از رنگ ها برای خارج كردن میوه ها از كال بودن به گوش می رسد كه مثلا هندوانه در این مورد قابل ذكر است.
یقینا مصرف این محصول مشكل زا است، رسیده كردن مركبات با گاز هم مشكلی ندارد ، گرچه طعم رسیدگی نخواهند داشت و فقط رنگ تغییر می كند.برداشت های عامه مردم دراین زمینه مبنی بر زیان آور بودن مصرف این میوه ها چندان اصالت ندارد.
برخی از استادان دانشگاه علوم پزشكی شیراز نیز گفته های دكترعباس یداللهی متخصص بیوتكنولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس را دراین زمینه تایید می كنند.
یداللهی متخصص بیوتكنولوژی می گوید: استفاده از گاز اتیلن برای تسریع فرایند رسیدن میوه ها خطری ندارد، گاز اتیلن نوعی هورمون گیاهی كاملا بیخطر است كه بهصورت طبیعی در خود میوهها هم یافت میشود. تمام افرادی كه نگران استفاده از این گاز در محصولات باغی هستند باید بدانند اتیلن گازی صددرصد طبیعی است و مشكلی برای مصرف كننده ایجاد نمیكند.
وی معتقد است: زمانی كه گاز اتیلن با میوهها تماس پیدا میكند باعث تبدیل برخی قندهای نامحلول موجود در میوه به قندهای محلول میشود. ضمن اینكه در اثر این تماس، پوست میوهها هم كمی نرم تر خواهد شد. دلیل آن هم این است كه اتیلن میتواند مقداری از پكتین سطح میوه را برساند و در نتیجه، بافت میوه را نرمتر كند.
یداللهی گفت: درواقع هورمون اتیلن، با بازی كردن نقشی آنزیمی در تماس با میوهها، باعث نرم تر شدن آنها و افزایش قندهای مونوساكارید میشود. در این صورت، میوهها قابلیت خورده و بازارپسندشدن پیدا میكنند.
این استاد دانشگاه زیاده روی در مصرف گاز اتیلن را تایید نمی كند و معتقد است اگر از این هورمون بیش از حد استفاده شود، میوهها خیلی سریعتر از چیزی كه فكرش را بكنیم، له میشوند و از بین میروند.
این عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس همچنین در باره اینكه آیا تفاوتی از نظر طعم یا حتی ارزش تغذیهای بین میوههایی كه روی درخت میرسند و آنهایی كه با كمك گاز اتیلن به مرحله رسیدگی كامل میرسند، وجود دارد گفته است : كیفیت، ارزش تغذیهای، طعم و قابلیت خوراكی محصولاتی كه روی درخت میرسند یا به كمك گاز اتیلن به میوه رسیده تبدیل میشوند، هیچ تفاوتی باهم ندارند.هورمون اتیلن، كاملا طبیعی و بیخطر است و مصرف میوههایی كه با این گاز رسیدهاند، هیچ ضرری نخواهد داشت و سلامت و كیفیت آنها هم بهخطر نخواهد افتاد.
خبرنگار : نیكنام خشنودی ** انتشار دهنده: غلامرضا مالك زاده
6113 /1876
شیراز - ایرنا - این روزها پرتقال، نارنگی،خرمالو و انواع میوه های خوش رنگ را در میوه فروشی ها به وفورمی بینیم كه با رنگ های چشم نواز خودنمایی می كنند و تقریبا همه مردم می دانند كه این میوه ها با استفاده از گاز تغییر رنگ داده اند و رنگ آن ها طبیعی و نشانه رسیده شدن نیست.