علی اكبر حق ویسی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: مصرف روزانه 2 تا سه واحد از گروه لبنیات كه هر واحد برابر است با یك لیوان شیر یا یك لیوان ماست یا 2 لیوان دوغ به صورت كم چرب به افراد دیابتی توصیه می شود.
وی با تاكید بر این كه افراد دیابتی باید روزانه هشت تا 10 لیوان آب مصرف نمایند، گفت: روغن های مایع از جمله زیتون، كلزا یا كانولا، ذرت، آفتابگردان و سویا جایگزین روغن های جامد از جمله كره گیاهی و حیوانی شود، ولی در مصرف آن ها زیاده روی نشود و استفاده از خامه، سرشیر، انواع سس و غذاهای آماده به شدت كاهش یابد.
وی در عین حال گفت: بیماران دیابتی هر روز باید از 6 گروه اصلی مواد غذایی شیر و لبنیات كم چرب، نان و غلات سبوس دار، گوشت سفید و قرمز، تخم مرغ، حبوبات و مغز دانه های گیاهی، سبزی ها و میوه ها در حد متعادل استفاده نمایند.
وی بیان كرد: برنامه غذایی به گونه ای تنظیم گردد كه روزانه 6 وعده غذایی با حجم كم استفاده شود، به خصوص افرادی كه باید انسولین تزریق كنند؛ مصرف سه وعده اصلی صبحانه، ناهار، شام و 2 تا سه میان وعده ساعت 10 صبح، پنج عصر و قبل از خواب با در نظر گرفتن ساعت مصرف غذا، بسیار اهمیت دارد.
حق ویسی ادامه داد: رژیم غذایی و ورزش در كنار یكدیگر می تواند میزان نیاز به مصرف قرص و تزریق انسولین در فرد دیابتی را كاهش دهد.
به گفته وی، كاهش وزن در افراد چاق و یا دارای اضافه وزن و كاهش مقدار انرژی دریافتی در بیماران مبتلا به دیابت غیروابسته به انسولین، در پایین آوردن قند خون بسیار موثر است.
وی تاكید كرد: افراد دیابتی مصرف قند، شكر، ژله های قندی، شكلات، پولكی، نبات، عسل، مربا، خرما، شربت، نوشابه، بستنی، آبمیوه های صنعتی، گز، سوهان، كیك و شیرینی های تر، خشك و حتی نمك (سدیم) را كاهش دهند.
حق ویسی ادامه داد: در صورت تمایل فرد دیابتی به مصرف این قبیل مواد غذایی، می توان از فرآورده های مشابهی كه برای این افراد ساخته شده است در میان وعده در حد بسیار كم استفاده شود.
وی افزود: نان های سبوس دار(سنگك و جو) جایگزین نان های سفید(لواش و باگت) گردد و برنج را می توان به مقدار متعادل مصرف نمود.
حق ویسی اضافه كرد: مصرف روزانه سبزی ها به میزان سه تا پنج واحد كه هر واحد برابر با یك لیوان سبزی خام یا نصف لیوان سبزی پخته می باشد.
وی خاطرنشان كرد: سبزی خوردن، سالاد با آبلیمو یا آبغوره، كاهو، كلم ، كدو، خیار، شوید، شنبلیله و سیر در پایین آوردن قند خون تاثیر زیادی دارد و بهتر است از غذاهایی همچون قورمه سبزی، خورش بادمجان، كدو، لوبیا سبز، بامیه و كرفس استفاده و از غذاهای سرخ شده اجتناب شود.
وی گفت: مصرف روزانه 2 تا چهار واحد میوه كه هر واحد تقریبا یك عدد متوسط مانند سیب، پرتقال، كیوی یا تقریبا نصف لیوان از میوه های كوچك مانند گیلاس و انگور به صورت خام و به شرط رعایت اصول بهداشتی توصیه می شود.
رئیس گروه تغذیه مركز بهداشت قم افزود: افراد دیابتی باید 20 تا 30 دقیقه پس از تزریق انسولین وعده غذایی خود را میل نمایند؛ در دیابتی هایی كه مجبور به استفاده از انسولین هستند اگر فاصله زمانی بین تزریق انسولین و مصرف غذا طولانی شود امكان كاهش قند خون وجود دارد كه می تواند خطرناك باشد.
وی خاطرنشان كرد: در صورتی كه بیش از میزان توصیه شده توسط پزشك، انسولین تزریق گردد یا ورزش های شدید و سنگین كه برای دیابتی ها نیز مفید نیست انجام شود و یا مدت ورزش بیش از یك ساعت طول بكشد یا برنامه غذایی مرتبی وجود نداشته باشد، ممكن است كاهش قند خون خود موجب مشكلاتی شود.
وی ادامه داد: سردرد و سرگیجه، عرق سرد، رنگ پریدگی، لرزش بدن، تاری دید، بی حسی لب و دهان، ضعف و خواب آلودگی، خستگی و كوفتگی زیاد، حالات عصبی و تشنج نشانه كاهش بیش از حد قند خون بوده و بسیار خطرناك می باشد و باید بلافاصله مایعات قندی در دسترس مانند نوشابه، آبمیوه و حتی بستنی یخی و یا چند حبه قند یا مقداری شكر و یا عسل را در یك لیوان آب حل كرده و مصرف گردد و پس از بهبودی، یك عدد میوه یا نصف ساندویچ استفاده شود.
حق ویسی اضافه كرد: در صورت انجام فعالیت های سنگین باید قبل، بعد و در هنگام ورزش كربوهیدرات اضافی مصرف شود؛ ایجاد تحرك روزانه مانند پیاده روی، دویدن سبك، شنا و دوچرخه سواری با آرامش فكر و بدون استرس به مدت 30 تا 45 دقیقه در كنترل قند خون بسیار مناسب می باشد.
2 نوع بیماری دیابت وجود دارد كه در دیابت نوع اول بیمار نیاز به تزریق انسولین دارد و بیشتر در كودكان و افراد زیر 30 سال ایجاد می شود كه به آن دیابت وابسته به انسولین می گویند.
در دیابت نوع دوم، بیمار معمولا نیازی به تزریق انسولین ندارد، اما ممكن است در برخی موارد نیاز به تزریق انسولین پیدا كند؛ این نوع دیابت معمولا در افراد بالای 40 سال، چاق و كم تحرك بیشتر است و به آن دیابت غیر وابسته به انسولین می گویند؛ در كنترل این بیماری از رژیم غذایی و داروهای خوراكی پایین آورنده قندخون استفاده می شود.
19 تا 25 آبان ماه هفته ملی دیابت است؛ شعار امسال «دیابت و زنان؛ حق ما داشتن آینده ای سالم» نامگذاری شده است.
/2085/ 1175 خبرنگار: سمیه حیدری ** انتشار: رضا علیمحمدی
یك مسئول در دانشگاه علوم پزشكی قم:
بیماران دیابتی مصرف گوشت سفید، سبزی و میوه را افزایش بدهند
۲۰ آبان ۱۳۹۶، ۱۲:۴۴
کد خبر:
82726185
![بیماران دیابتی مصرف گوشت سفید، سبزی و میوه را افزایش بدهند بیماران دیابتی مصرف گوشت سفید، سبزی و میوه را افزایش بدهند](https://img9.irna.ir/old/Image/1396/13960820/82726185/N82726185-71982901.jpg)
قم- ایرنا- رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی قم به بیماران دیابتی توصیه كرد: مصرف ماهی و مرغ به 2 تا سه وعده در هفته افزایش و مصرف گوشت قرمز كاهش یابد و حتما به صورت آب پز، بخارپز، كبابی و داخل فر استفاده گردد.