به گزارش روز دوشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از تلگراف، هنگامی كه سنجابها به خواب زمستانی فرو میروند، این مكانیزم محافظتی در سلولهای آنها فعال شده و امكان عملكرد صحیح مغز را با جریان خون ضعیف و میزان اكسیژن بسیار كمتر از حالت طبیعی فراهم میكند. هنگامی كه سنجابها از خواب زمستانی بیدار میشوند، با وجود كمبود شدید مواد غذایی مورد نیاز مغز، هیچگونه اثری از آسیب مغزی و بیماریها در این موجودات به چشم نمیخورد.
این مكانیزم توسط آنزیمی موسوم به ebselen تقویت میشود. محققان در آزمایشات اولیه دریافتند زمانی كه این آنزیم به سلولهای مغز جانوران تزریق میشود، این سلولها بدون دریافت اكسیژن و جریان خون، به حیات خود ادامه میدهند. در آزمایشات بعدی معلوم شد ebselen موجب تشدید فرآیند SUMOylation در مغز موشهای سالم میشود.
در طول سكته ایسكمیك، جریان خون مغز قطع شده و اكسیژن و قند مورد نیاز به آن نمیرسد. در نتیجه سلولهای مغز میمیرند و مشكلاتی در فرآیند صحبت كردن یا حركت بیمار ایجاد میشود.
محققان معتقدند با ساخت دارویی كه فرآیند SUMOylation را در مغز انسان شبیهسازی كند، میتوانند از بروز آسیبهای ناشی از سكته مانند اختلالات كلامی و حركتی جلوگیری كنند. در حال حاضر تنها راه كاهش آسیبهای ناشی از سكته، برداشتن سریع لخته خون است.
علمی (6)**9259**1440
مترجم: سپیده كاشانی** انتشار: گلشن
تهران – ایرنا - محققان دریافتند سنجابها دارای یك مكانیزم محافظتی موسوم به SUMOlyation هستند كه میتواند مانع آسیب رسیدن به مغز بیماران مبتلا به سكته شود.