پیش از ثبت جهانی بافت تاریخی یزد حدود 750 هكتار از بافت تاریخی آن در سال 1384 به ثبت آثار ملی رسید، اكنون حدود 200 هكتار از این بافت ثبت جهانی شده است.
به گزارش ایرنا، استان یزد 2 هزار و 270 هكتار بافت تاریخی و 6 هزار و 500 اثر تاریخی دارد و نخستین بنای ثبت شده ملی در استان گنبد عالی ابركوه است كه سال 1312 به شماره 195 به ثبت رسید.
تاكنون یكهزار و 701 اثر فرهنگی و تاریخی در چهار حوزه طبیعی، منقول، غیرمنقول و ناملموس از استان در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و قرار است این تعداد تا پایان سال به 2هزار برسد.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد می گوید: این معاونت در 2 سال گذشته رتبه نخست كشور را در تعداد آثار فرهنگی ثبت شده به خود اختصاص داد.
** وضعیت نامناسب یك خانه تاریخی
به گزارش ایرنا، اوایل آبان ماه 96 فروریختن بخشی از دیوار خانه تاریخی عرب مازار یزد حین تخریب بنای مجاور آن وضعیت نامناسب این خانه تاریخی را آشكارتر كرد.
یكی از بناهای تاریخی یزد كه سال 1383 به شماره 13034 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید، خانه عرب مازار است، این بنای تاریخی با توجه به نوع مصالح به كار رفته و معماری آن مربوط به اوایل دوره قاجار و نام آن برگرفته از مالك بناست.
خانه عرب مازار، سال ها پیش و پس از درگذشت مالك آن خالی از سكنه شد و روند تخریب آن شتاب گرفت تا جایی كه اكنون بیشتر به یك مخروبه شباهت دارد و نیازمند توجه جدی برای مرمت است.
** پیگیری های ایرنا و وعده اختصاص اعتبار
پس از بررسی ها و پیگیری های میدانی خبرنگار ایرنا در خصوص خانه عرب مازار، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان یزد گفت: با توجه به ثبت ملی خانه عرب مازار، اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آمادگی دارد با مشاركت مالك یا مالكان در قالب طرح خانه های مشاركتی نسبت به بازسازی، مرمت، احیا و تغییر كاربری آن همكاری كند.
محمدرضا فلاحتی تاكید كرد: بر این اساس امسال برای مرمت این بنا اعتباری تخصیص داده می شود و با كمك مالك یا مالكان برای مرمت و بازسازی آن طبق وضع اولیه و پیش از تخریب اقدام خواهد شد.
** 28 میلیارد ریال هزینه برای مرمت بناهای تاریخی یزد در سال 95
بنا بر اعلام اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد، در سال 1395 حدود 40 بنای تاریخی استان با هزینه 28 میلیارد ریال به صورت طرح های مشاركتی با بخشداری های، شهرداری ها و دهیاری ها مرمت و احیا شد.
این مبلغ در همه شهرستان های استان پس از نیازسنجی بناهای تاریخی برای مرمت اجرا شد.
میراث فرهنگی در اجرای آن بخشی از اعتبارات هزینه ای پیش بینی شده را در نظر گرفت و طرف مقابل مشاركت هم به همان میزان اعتبار اختصاص داد، به همین دلیل با انجام آن روند توسعه كار به 2 برابر افزایش یافت.
در راستای اجرای این طرح 12 شهرداری، پنج دهیاری و 6 بخشداری مشاركت داشتند و تعدادی از طرح ها نیز به صورت عقد قرارداد با پیمانكار اجرا شد.
** مرمت بناها در برنامه چهارساله معاون میراث فرهنگی
سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد با اعلام برنامه ها و سیاست های این معاونت تا سال 1400، گفت: حفاظت از بناها، بافت ها و مجموعه ها و مرمت آثار فرهنگی و تاریخی از جمله برنامه های این اداره كل است.
ساشا ریاحی مقدم ،اظهار امیدواری كرد: با اجرایی شدن این برنامه شاهد رشد و ارتقای بیش از پیش میراث فرهنگی استان باشیم.
** جهانی شدن و لزوم توجه بیشتر به مرمت بناها
ثبت جهانی بافت تاریخی یزد مزایای زیادی از جمله ترغیب فعالان اقتصادی به خصوص در حوزه گردشگری برای سرمایه گذاری و اختصاص اعتبار مالی مناسب برای حفظ، نگهدارای و مرمت بناهای تاریخی دارد و باید از این فرصت به بهترین نحو استفاده شود.
فرهنگ و تمدن مردمان سختكوش یزد با بناهای تاریخی و ارزشمندی كه به عنوان میراث گذشتگان به یادگار مانده، عجین شده است و باید به مرمت بناهایی كه در سال های گذشته به هر دلیلی مورد غفلت و گاها سوء استفاده قرار گرفته و در خطر تخریب است توجه جدی تری شود.
یزد با عناوینی همچون شهر بادگیرها، شهر كار، كاریز و كاهگل، دارالعباده، دارالعلم و دارالعمل، حسینیه ایران، شهر دوچرخه ها، شیرینی، شهر قنات، قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب شناخته می شود.
7532 / 2047 گزارش: سعید صادقی مقدم** انتشار: عباسقلی اشكورجیری
irnayazdd@
یزد - ایرنا - شهر تاریخی یزد، 18 تیرماه 1396در چهل و یكمین نشست كمیته میراث جهانی سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسكو) در كراكوف لهستان در فهرست میراث جهانی ثبت شد و به این ترتیب نخستین پرونده یكی از شهرهای تاریخی ایران در فهرست جهانی به ثبت رسید.