۴ آذر ۱۳۹۶، ۲۰:۴۲
کد خبر: 82742862
T T
۰ نفر
سفیر ایران در اردن: خواستار مذاكرات بُرد – بُرد با كشورهای عربی هستیم

تهران-ایرنا- سفیر ایران در اردن در گفت‌وگو با رسانه روسی «اسپوتنیك» با بیان اینكه ما خواستار برقراری روابط خوب و استوار با همه كشورهای منطقه هستیم، كشورهای عربی را به آغاز گفت و گوهای سازنده برد - برد دعوت و پیشنهاد تاسیس انجمن اقتصادی مشترك با این كشورها را ارائه كرد.

مجتبی فردوسی پور روز شنبه در این مصاحبه خبری، درباره نشست اخیر وزیران خارجه كشورهای عربی و محكومیت مداخله ایران در منطقه گفت: بیانیه صادر شده از سوی اتحادیه عرب، كاملا رد شده است. زیرا با واقعیت مطابقت ندارد و منافع دیگران در آن لحاظ نشده است.
وی در خصوص ادعاهای مطرح شده درباره مداخله ایران در امور كشورهای دیگر افزود: حضور ایران در عراق، شرعی و قانونی است. ایران با اجازه دولت مركزی عراق كه منتخب مردم این كشور است، نیروهای خود را برای مقابله با تروریسم وارد عراق كرد. در سوریه نیز همینطور است. مشاوران نظامی ایران با اجازه نظام قانونی این كشور و برای كمك به ارتش سوریه، وارد این كشور شدند.
در نتیجه حضور ایران در این دو كشور شرعی و قانون است. این مسئله، آنچه را درباره ما گفته می شود مبنی بر اینكه كشور عربی یا پایتخت كشورهای عربی را اشغال كرده یا در امور كشورهای عربی دخالت می كند، رد می كند.
فردوسی پور افزود: آنچه [در مورد حضور ایران] گفته شد، مداخله نیست. باید مفهوم دخالت را روشن كرد. سوالی كه مطرح می شود این است، آیا نمی توانیم اقدام عربستان كه «سعد الحریری» نخست وزیر لبنان را طی یك دیدار عادی، مجبور به استعفا می كند، مداخله حساب كنیم؟

**ایران در روابط با كشورهای عربی خواهان روابط بُرد- بُرد است
وی در ادامه گفت: بیانه های سیاسی كه پس از نشست های كشورهای عربی صادر می شود، روابط با ایران را خصمانه ارزیابی می كند. در حالی كه این مسئله، نادرست است. ما در سیاست خارجه خود به روابط مان از منظر برنده - بازنده نگاه نمی كنیم. به عنوان مثال در طول 12 یا 13 سالی كه با قدرت های 1+5 مذاكره كردیم، همواره صبور بودیم و به طرف مقابل ابلاغ می كردیم كه اگر مذاكرات بر پایه (برد- باخت) باشد، یعنی غرب برنده و ایران بازنده باشد، مذاكرات، موفقیت آمیز نخواهد بود.
از این رو، در دوره نخست ریاست جمهوری حسن روحانی، به طرف مقابل اعلام كردیم كه ما خواستار مذاكره بُرد - برد هستیم كه مبتنی بر عدالت و انصاف باشد. توافق میان ایران و قدرت های 1+5 نیز بر پایه این اصل، به نتیجه رسید. از همین رو كشورهای عربی را به انجام گفت و گوهای سازنده بُرد –بُرد دعوت می كنیم.

** ایران از برقراری روابط خوب میان كشورهای همسایه، استقبال می كند
فردوسی پور در خصوص از سرگیری روابط عربستان و كشورهای حاشیه خلیج فارس با عراق نیز گفت: سیاست خارجی ایران همه را به داشتن روابط مستحكم و استوار با كشورهای همسایه، ترغیب می كند. ما از مناسبات موجود عربی – عربی حمایت و پشتیبانی می كنیم. در همین راستا هم از روابط عراق با طرف سعودی، اردن و كشورهای حاشیه خلیج فارس، حمایت می كنیم و مخالف آن نیستیم؛ زیرا از آن بهره می بریم.

** تقویت روابط میان كشورهای منطقه، باعث از بین رفتن دشمنی ها می شود
سفیر ایران در امان گفت: وقتی روابط میان كشورهای همسایه مستحكم باشد، كشورهای هم جوار، دیگر به چشم دشمن به یكدیگر نگاه نمی كنند. به عنوان نمونه وقتی روابط عراق- سعودی بهبود یابد، طرف عراقی اطمینان خواهد یافت كه این كشور (عربستان) دیگر امنیت و ثباتش را به بازی نمی گیرد. همان اتفاقی كه در سوریه افتاد. در نتیجه به نفع ایران است كه كشورهای منطقه در ثبات و امنیت باشند. به همین دلیل اصرار داریم كه روابط مستحكمی میان عراق و كشورهای منطقه برقرار شود.

** تهران از گرایش عراق به سمت كشورهای خلیج فارس حمایت می كند
فردوسی پور تصریح كرد: ما معتقدیم كه ایران از بهبود و تقویت روابط عراق- اردن نیز سود می برد. از این طریق امنیت مرزهای عراق و اردن تامین خواهد شد. این مسئله میان عراق و عربستان و سایر كشورها نیز صادق است. در بسیاری از دیدارها میان مقام های ایرانی و عراقی، موضوع تقویت روابط عراق با سایر كشورهای منطقه مطرح شده است. ما از این ایده و گرایش عراق به سمت كشورهای حاشیه خلیج فارس حمایت می كنیم.
وی افزود: ما نمی توانیم در این منطقه زندگی كنیم و بین خود دیوار بكشیم. ما كشورهای منطقه تا 90 درصد ویژگی های مشترك با هم داریم و اختلافات مان تنها 10 درصد است. پس چرا باید بر جنگ اصرار یا بر اختلافات تاكید كنیم!

** مرزهای یمن توسط سعودی بسته است، تهران حتی امكان ارسال یك محموله اندك غذایی را هم ندارد
این مقام ایرانی در ادامه درباره مجهز شدن نیروهای انصار الله یمن توسط ایران و اظهارات «عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان در این باره نیز گفت: سوء ظنی وجود دارد كه ایران در بسیاری از امور كشورهای عربی دخالت می كند. این اشتباه است. ایران طرف یمنی به ویژه نیروهای انصار الله را به هیچ سلاحی مجهز نكرده است. این سخن رهبران یمنی است كه اعلام كرده اند مرزهای صنعا در كنترل نیروهای سعودی است و همه درهای سعودی به طرف یمن بسته است. ایران حتی قادر نیست چیز ساده ای مثل غذا به یمن ارسال كند، پس چطور می تواند آن ها را به موشك های دور بُرد مجهز كند. اما آنچه در حال وقوع است، این است كه طرف عربی در پی عادی سازی روابط با طرف اسرائیلی هستند و به دنبال یك دشمن جدید می گردند. اگر طرف عربی خواستار حفظ و بقای خود است، باید اموالش را به جای اینكه صرف دشمنان یا صرف محور آمریكایی – اسرائیلی كند، صرف مردم كشورهای عربی كند.

** متاسفانه روابط ایران با اردن در سطح خوبی نیست
فردوسی پور در باره روابط میان تهران- امان نیز گفت: با تاسف شدید روابط ما با اردن در سطح مطلوبی نیست. پس از بحران ایجاد شده میان ایران و عربستان و قطع روابط میان دو كشور و بسته شدن سفارت ها، اردن سفیرش در تهران را فراخواند. اما ایران مقابله به مثل نكرد. درست است كه اختلافاتی میان ایران و اردن وجود دارد، اما نقاط مشترك ما با اردن در بسیاری از موارد، بیش از نقاط اختلاف است.

**دست كم روابط اقتصادی میان تهران-امان تقویت شود
وی در همین رابطه افزود: ما اختلافات موجود میان دو كشور به ویژه در زمینه سیاست های خارجی را انكار نمی كنیم. اما باید در این باره به گفت و گو و بحث بنشینیم و به حرف های یكدیگر گوش دهیم. حتی اگر روابط سیاسی مان در حد مطلوب نباشد، روابط اقتصادی خود را تقویت كنیم.

** آماده ارائه مشورت های امنیتی به اردن هستیم
فردوسی پور تصریح كرد: ایران و امارات سفیری در كشور هم ندارند. روابط دیپلماسی دو طرف در سطح كاردار است اما مناسبات اقتصادی خوبی میان دو طرف در جریان است.سرمایه گذاران ایرانی در امارات حضور دارند. خطوط پروازی به طور مستقیم میان دو كشور برقرار است و میزان تبادل تجاری میان تهران- ابوظبی به بیش از 10 میلیارد دلار می رسد. چرا اجازه می دهیم كه اختلافات در سایر حوزه ها مانند گردشگری، فرهنگی و اقتصادی تاثیر بگذارند. حتی در زمینه مشورت های امنیتی این راه باز است. اگر اردن سوالی درباره مرزهای شمالی و تامین امنیت آن داشته باشد، ما آماده هستیم. چرا درهای ارتباط باز نباشد؟

** ایران كه خود حامی حل بحران سوریه است، چگونه تهدیدی برای مرزهای اردن است؟!
سفیر ایران در امان، در پاسخ به این سوال چگونه ممكن است كه راه ها باز باشد، در حالی كه دولت اردن مخالفت خود را با شبه نظامیان شیعه در مرزهای شمالی خود اعلام كرده است، تصریح كرد: ایران از زمان شكل گیری نشست آستانه و توافقی كه میان تركیه، ایران و روسیه حاصل شد، در روند دست یابی به راه حل سیاسی بحران سوریه، مشاركت داشت. ما از ایده یافتن راه حل سیاسی برای بحران سوریه حمایت كردیم. زمانی هم كه توافق سه جانبه میان اردن، آمریكا و روسیه در مرزهای جنوبی سوریه حاصل شد، ما از این طرح حمایت كردیم چرا كه این توافق جزئی از برنامه آستانه بود. تا زمانی كه ایران خود بخشی از نشست آستانه است و از توافقات آن حمایت و به طرح های آن احترام می گذارد، چگونه می تواند تهدیدی در مرزها باشد؟!
ما اعلام كردیم كه حضور ما در مرزهای سوریه به سبب نگرانی و مخالفت مان با حضور طرف اسرائیلی در مرزهای سوریه یا امكان سیطره بر مناطق این كشور است.

** مردم سوریه، تنها كسانی هستند كه سرنوشت خود را مشخص می كنند
فردوسی پور در مورد افق حل سیاسی در سوریه گفت: هدف از بحران سوریه، ضربه زدن به جبهه مقاومت بود. شرایط قبل از بحران با شرایط پس از آن در سوریه متفاوت است. آنچه اكنون مهم است، پایان یافتن بحران، برقراری امنیت و حفظ نظام و ارتش این كشور است. مهم، بازگشت آوارگان به كشورشان و اطمینان یافتن از عدم مداخله در امور سوریه است. زمانی كه مرحله بازسازی و آبادانی سوریه آغاز شود، مرحله تعیین سرنوشت ملت این كشور نیز آغاز می شود و این تنها مردم هستند كه سرنوشت شان را مشخص می كنند.

** مخالف مشاركت بازیگران منطقه ای و بین المللی برای بازسازی عراق و سوریه نیستیم
سفیر ایران در امان درباره مشاركت ایران در بازسازی عراق و سوریه نیز گفت: طبیعتا بازسازی این كشور باید توسط دو دولت سوریه و عراق صورت بگیرد. این دو حكومت هستند كه از طرف های ذیربط در این باره دعوت به مشاركت می كنند. ما مخالف مشاركت بازیگران منطقه و بین المللی در بازسازی دو كشور نیستیم. لازم است كه همگان در حل فاجعه ای كه در سوریه و عراق روی داده است، حضور داشته باشند.

** به هیچ وجه جنگی میان ایران و عربستان روی نمی دهد
وی در پاسخ به این سوال كه آیا درگیری احتمالی میان عربستان و ایران به صورت مستقیم در آینده روی می دهد، نیز گفت: به هیچ وجه اینگونه تصور نمی كنم. حتی امكان وقوع جنگ از سوی اسرائیل علیه ایران نیز وجود ندارد. ما موضوع جنگ ها علیه ایران را به طور كامل پشت سر گذاشته ایم. منظورم این است كه جنگ آمریكا، اسرائیل و كشورهای منطقه علیه ایران، گذشته و تمام شده است. ارتش ایران اوایل انقلاب اسلامی از هم پاشیده بود و سپاه پاسداران نیز تازه متولد شده بود، اما ایران در حال حاضر داری توانمندی دفاعی است. می خواهیم بگویم كه ارتش ایران، ارتش دفاعی است و موشك هایی كه در اختیار دارد، در درجه اول به منظور دفاع از خود و نه برای تهاجم و حمله به كشوری دیگر است.
اگر به تاریخ ایران طی 400 سال اخیر نگاهی بیندازیم، می بینیم كه ایران به هیچ یك از كشورهای همسایه اش حمله نكرده، بلكه همواره دلسوز و همراه كشورهای همسایه اش بوده است. اگر به دستاوردها و توسعه ای كه در حوزه انسانی، اقتصادی و تكنولوژی طی 40 سال اخیر از آغاز انقلاب اسلامی تاكنون كسب كرده، نگاه بیندازیم، می بنیم كه این دستاورها می تواند مشترك و به نفع همه همگان باشد.

** ایران خواستار تاسیس انجمن اقتصادی مشترك با كشورهای عربی است
فردوسی پور گفت: از همین اینجا، همگان را به آغاز گفت و گو و تاسیس یك انجمن اقتصادی مشترك با كشورهای عربی فرا می خوانم. این انجمن می تواند راهی برای از بین بردن و حل همه مشكلات و موانع پیش رو باشد. در پی آن، امنیت منطقه مشترك را حفظ خواهیم كرد. چرا كه حفظ امنیت ایران در گرو امنیت باقی كشورهای عربی و برعكس است. در غیر این صورت، شكست بزرگی در انتظار ماست.
سفیر ایران در امان خاطرنشان كرد: از زمانی كه به عنوان سفیر ایران در امان انتخاب شدم، در این باره با مقام های اردنی گفت و گو كردم و در همین راستا ایده احداث خطوط ریلی مشترك را مطرح كردم. به لحاظ تاریخی، این خط ریل قدیمی وجود دارد كه در زمان سلطان عبد الحمید دوم عثمانی از تركیه تا جده كشیده شده است. برای تحقق ایده انجمن اقتصادی مشترك، احداث این خط ریل مشترك، لازم و ضروری است. این خط ریل در پایان سال 2016 میلادی از ایران تا جنوب عراق احداث شد. اگر این خطوط ریلی از عراق و استان الانبار عبور می كرد و به اردن و از آن جا به استان العقبه و سپس شهر مدینه و جده می رسید، یك میلیون زائر می توانستند از كشورهای تركیه، عراق و ایران از این خط ریل استفاده كنند.

** ایران و روسیه هر دو خواستار حفظ وحدت عراق و سوریه هستند
وی در پاسخ به این سوال كه آیا اختلافی میان ایران و ورسیه در خصوص كردها وجود دارد، گفت: می خواهم تاكید كنم كه روس ها همواره بر یكپارچگی و وحدت اراضی عراق تاكید و اصرار دارند و این، با ایده جدایی كردها از عراق منافات دارد. در سوریه نیز موضع روسیه كاملا روشن است و آن حمایت از وحدت اراضی سوریه و عدم تجزیه آن است. پس چگونه می توان گفت كه اختلافی درباره كردها میان ایران و روسیه وجود دارد؟ امروز در نشست آستانه میان تركیه، ایران و روسیه، پرونده كردهای سوریه جهت بحث و بررسی بر روی میز است. درباره پرونده مربوط به كردهای عراق نیز باید بگویم كه هیچ كس از جدایی كردها به جز رژیم اسرائیل و برخی از كشورهای منطقه حمایت نكرد.
ما با طرف كردی در ارتباط هستیم. مناسبات خوبی با كردهای ایران و عراق داریم. به آنها به چشم مدافعانی كه امنیت وطن حمایت می كنند، نگاه می كنیم. خلاصه آنكه، پرونده بحران كُردها بسته شده و آن را پشت سر گذاشته ایم. این امر خُسرانی برای اسرائیل و كسانی بود كه از جدایی كردها دفاع كردند.
شبد**9329*9122* مترجم: ندا بهبودی*انتشار دهنده: مهدی نعمتی
۰ نفر