** پس از چند ماه كشمكش بين آنكارا و واشنگتن، رئيسان جمهوري تركيه و آمريكا طي يك تماس تلفني ضمن تاكيد بر توازن مورد انتظار در زمينه حمايت نظامي از شركاي آمريكا در سوريه؛ در خصوص پايان عمليات رقه، توقف ارسال سلاح از سوي آمريكا به گروه هاي كُردي و پايان دادن به بحران سوريه به توافق رسيدند.
رجب طيب اردوغان و دونالد ترامپ در اين گفت و گو با اعلام حمايت از مصوبات شوراي امنيت سازمان ملل درباره سوريه و مذاكرات صلح ژنو، بر لزوم اتمام بحران انساني در اين كشور و صدور اجازه بازگشت آوارگان به خانه هاي خود و برقراري ثبات در سوريه متحد تاكيد كردند.
در عين حال وزير امور خارجه تركيه در مصاحبه با خبرنگاران، ضمن تشريح بخش هايي از محتواي اين مذاكره تلفني، گفت كه رئيس جمهوري آمريكا اعلام كرد كه از اين پس به يگان هاي مدافع خلق سوريه(ي.پ.گ) هيچ سلاحي ارسال نخواهد كرد.
بيانيه صادره از سوي كاخ سفيد نيز از مذاكره ترامپ با اردوغان درباره پايان عمليات رقه و گذر به مرحله برقراري ثبات براي ممانعت از بازگشت داعش و توازن مورد انتظار براي حمايت نظامي از شركاي آمريكا در سوريه با اردوغان خبر مي دهد.
** تركيه در ماه هاي گذشته همواره دولت قبلي و فعلي آمريكا را به ارتباط با گروه هاي تروريستي سوريه متهم كرده و مدعي است كه سلاح هاي آمريكايي ارسال شده به اين گروه ها بر خلاف ادعاي مقامات آمريكايي، به جاي مبارزه با داعش و دولت سوريه، در اختيار گروه پ.ك.ك قرار مي گيرد كه خود اين گروه در فهرست گروه هاي تروريستي تركيه، اتحاديه اروپا و آمريكا قرار دارد.
گروه هاي ي.پ.گ و پ.ي.د هم كه آمريكا آن ها را متحد خود عنوان مي كند، قصد تسلط بر خط مرزي واقع در فاصله بين استان حسكه سوريه تا امتداد مرز استان هاتاي تركيه را دارند.
** دادستان هاي مستقر در شهرهاي مختلف تركيه در ادامه تحقيقات از عوامل مرتبط با گروه گولن، دستور بازداشت 368 تن را به اتهام همكاري با اين گروه در سطح كشور صادر كردند كه افراد فوق طي هفته گذشته از سوي پليس ضد ترور تركيه دستگير شدند.
به ادعاي تركيه، فتح الله گولن با تشكيل گروهي موسوم به گولن(فتو) و با رخنه در تشكيلات قضايي، نظامي، آموزشي و اركان دولتي، كودتاي 15 جولاي (25 تيرماه سال 1395) را سازماندهي كرده است.
** ماموران امنيتي تركيه يكهزار و 407 مهاجر و پناهجوي تبعه كشورهاي افغانستان، فلسطين، پاكستان، عراق، مراكش، ايران و سوريه را كه قصد عبور غيرقانوني به يونان و بلغارستان و ساير كشورهاي اروپايي از طريق تركيه را داشتند، طي هفته گذشته در آب هاي درياي اژه و شهرهاي مختلف اين كشور دستگير كردند.
قرارداد في مابين تركيه و اتحاديه اروپا كه در سال گذشته ميلادي به امضا رسيد، مقرر كرده كه تركيه جلوي مهاجرت پناهجويان به سمت اروپا را بگيرد.
سواحل تركيه در درياي مديترانه و به خصوص درياي اژه مابين تركيه و يونان از جمله معابر دريايي انتقال پناهجويان و از محل هاي عبور غيرمجاز و پرمخاطره مهاجران به سمت اروپا و يونان محسوب مي شود.
** ايلنور چويك مشاور ارشد اردوغان با انتشار مقاله اي با عنوان 'تركيه، روسيه و پوتين را از باتلاق سوريه نجات داد' در روزنامه يني بيرليك نوشت: نشست سه جانبه سوچي به اتمام رسيد و صداهاي مخالف در داخل تركيه اين موفقيت را به حساب روسيه گذاشتند، ولي اگر تركيه وارد بحران سوريه نمي شد، روسيه نمي توانست از باتلاق سوريه نجات پيدا كند.
به ادعاي وي، اگر اين بحران فقط به عهده روسيه گذاشته مي شد، پوتين به همراه بشار اسد به بمباران مردم بي دفاع سوريه ادامه مي داد ولي با ورود اردوغان، براي بحران به سوي روند صلح چرخيد به طوري كه اين روند صلح با مذاكرات آستانه آغاز و پس از آتش بس و ايجاد مناطق عاري از درگيري، سرانجام در نشست سوچي به نتيجه رسيد.
** رئيس مجلس شوراي اسلامي ايران در مصاحبه با شبكه تلويزيوني تي.آر.تي تركيه، آمريكايي ها را مسبب اصلي تروريسم در منطقه خاورميانه خواند و گفت كه آن ها داعش و طالبان را با همراهي افراطيان منطقه به وجود آورده اند.
علي لاريجاني در حاشيه سفر خود براي شركت در دهمين نشست مجمع عمومي مجالس آسيايي در استانبول، در اين مصاحبه با اشاره به اعتراف كلينتون در كتاب خاطرات خود به ايجاد داعش از سوي آمريكايي ها، گفت كه آن ها از به وجود آوردن تروريست ها هدف ديگري داشته و در صدد بودند تا با ايجاد درگيري بين مسلمانان، فضا و فرصت سوء استفاده اسرائيل را فراهم كنند و به همين علت امروز اسرائيلي ها از سركوبي داعش خيلي ناراحت شده و دنبال ايجاد مشكلاتي براي لبنان هستند.
** ماموران پليس ضد ترور تركيه در راستاي مبارزه با عوامل گروه تروريستي داعش، طي 2 شب گذشته در عملياتي همزمان با محاصره آدرس هاي از قبل شناسايي شده در مناطق مختلف 20 تن از جمله 16 تبعه خارجي مظنون به عضويت در گروه تروريستي داعش را دستگير كردند.
تركيه به علت مرز طولاني يكهزار و 500 كيلومتري با عراق و سوريه در جنوب اين كشور، طي سال هاي گذشته مهم ترين معبر انتقال عوامل داعش به عراق و سوريه بوده است.
** روزنامه يني شفق چاپ تركيه با استناد به آمار منتشره از سوي وزارت دفاع آمريكا در گزارشي، از افزايش تعداد سربازان پنتاگون در منطقه خاورميانه خبر داد.
بنابر اين گزارش، بيشترين افزايش پرسنل نظامي ـ غيرنظامي آمريكايي در كشورهاي قطر، بحرين، سوريه، كويت و به خصوص در تركيه به ميزان دو برابر بوده و تعداد كل آن ها از 40 هزار و 415 تن در ماه ژوئن 2017 به 54 هزار و 80 تن در ماه سپتامبر گذشته افزايش يافته است.
به باور بسياري از كارشناسان تعداد نيروهاي آمريكايي در منطقه خاورميانه بيش از آمار اعلامي پنتاگون است.
شبد**خاورم**7074**1379
خبرنگار: مينا غفراني آذر** انتشار دهنده: هادي افتخاري
تعهد آمريكا مبني بر تسليح نكردن ي.پ.گ/ رويدادها و تحولات تركيه در يك نگاه - چهارم آذر
۴ آذر ۱۳۹۶، ۲۰:۴۷
کد خبر:
82742866
تهران - ايرنا - تعهد آمريكا مبني بر تسليح نكردن يگان هاي مدافع خلق سوريه (ي.پ.گ)؛ بازداشت 368 متهم به همكاري با گروه گولن؛ دستگيري يكهزار و 407 مهاجر و پناهجوي غيرقانوني؛ آمريكا مسبب اصلي تروريسم در منطقه خاورميانه؛ بازداشت 20 مظنون داعشي در استانبول و افزايش شمار سربازان آمريكايي در خاورميانه از تازه ترين رويدادهاي مهم كشور تركيه است.