توكلی جانباز 47 ساله الیگودرزی به عنوان نخستین كوهنورد جانباز كشور با پشتكار فراوان توانست طرح ملی سیمرغ كوه های ایران را كه از سوی فدراسیون كوهنوردی ارایه شده بود را در مهرماه امسال با موفقیت اجرا و 31 قله بلند ایران را فتح كند.
این جانباز فقط به قله های ایران اكتفا نكرده و چندین قله از كشورهای مختلف را فتح كرده است.
خبرنگار ایرنا در گفت و گویی از نزدیك صفحه هایی از كتاب زرین زندگی این كوهنورد جانباز را را ورق می زند:
** آقای توكلی خودتان را بیشتر معرفی كنید؟
اهل الیگودرز، متاهل و دارای 2 فرزند هستم. از سال 64 تا 67 به مدت 28 ماه سابقه حضور در جبهه های حق علیه باطل را دارم.
** از جبهه جنگ برایمان بگو؟ در چه عملیات هایی حضور داشتی؟
در عملیات های والفجر9 و 10 و كربلای چهار و پنج حضور داشتم كه در عملیات والفجر 10 در سال 66 در حلبچه عراق بر اثر انفجار خمپاره یك پای خود را از بالای زانو از دست دادم و به درجه رفیع جانبازی نایل شدم.
** از كی به ورزش كوهنوردی علاقه مند شدید؟
دقیقا از 22 سالگی یعنی 25 سال پیش زمانی كه جوان بودم و انرژی خوبی برای بالارفتن از قله داشتم.
** گفتید انرژی خوبی داشتید؟ یعنی آن انرژی سابق را ندارید؟
چرا دارم، اتفاقا انرژی من بیشتر شده است؛ با وضعیت جسمانی كه پیدا كردم با اراده قوی تری به جدال با قله می روم.
بعد فتح هر قله در مسیر برگشت برای فتح قله دیگری برنامه ریزی می كنم.
به صورت آزاد و یا برخی مواقع به صورت گروهی اقدام به فتح قله می كنم.
** تاكنون كدام قله های ایران را فتح كرده اید؟
دماوند مازندران، نایبند خراسان جنوبی، سنبران لرستان، سبلان اردبیل، هزار كرمان، قاش مستان كهگیلویه و بویر احمد و دیگر قلل مرتفع كشور را تاكنون فتح كرده ام.
فدراسیون كوهنوردی طرحی به نام سیمرغ كوه های ایران را اجرا كرد كه در آن 31 قله از 31 استان را فتح كردم كه تنها 20 نفر در كشور موفق به فتح تمام این قله ها شدند.
شعار من در این طرح 'به یاد شهدای همسنگرم'، 'به یاد خانواده های شهیدان' و 'تكریم مقام شامخ جانبازان و تعظیم در مقابل صبر و استقامت آزادگان' بود.
** تاكنون موفق به فتح قله های كشورهای خارجی شده اید؟
بله تاكنون قله های آی لندپیك نپال با 6هزارو 189متر، كلیمانجارو تانزانیا با پنج هزارو 895متر، كازبك گرجستان با پنج هزارو 47متر، آرارات تركیه با پنج هزارو 139متر، كاچكار تركیه با سه هزارو 932متر و قلل مرتفع آراگاتس ارمنستان را فتح كرده ام.
** یك خاطره تلخ؟
تلخ ترین خاطراتم حوادثی است كه برای كوهنوردان در صعودها اتفاق می افتد كه بعضا منجر به از دست دادن عزیزی از همنوردان در كوهستان می شود.
این حوادث آلام بزرگی را برای یك كوهنورد در بردارد؛ همانند حادثه ناگوار قله كول جنو اشترانكوه كه منجر به از دست دادن هشت تن از بهترین و ماهرترین همنوردان مشهدی و یك تن از همشهریان خودم شد.
(تیم 15نفره كوهنورد مشهدی روز پنجشنبه 16 آذر در اشترانكوه گرفتار برف و كولاك و بهمن شدند كه تنها پنج تن از آنان نجات یافتند).
اما یك صعود نافرجام هم می تواند خاطرات تلخ و فراموش نشدنی را در ذهن یك كوهنورد تداعی كند كه من نیز از این قاعده مستثنی نبوده ام.
** اما یك فتح حتما خاطرات خوبی را هم به همراه دارد؟
بله قطعا همینطور است؛ علاوه بر صعودهای استثنایی و شاخص كه می تواند خاطره شیرینی را برایم ایجاد كند، برخورد و مواجهه بعضی از كوهنوردان خاطرات خوب و سازنده ای را برای من به وجود آورده است.
در یك صعود به قله دماوند نزدیك قله در كنار سنگی در حال استراحت كوتاه بودم كه یك گروه پنج نفره متشكل از چهار كوهنورد اتریشی و یك لیدر ایرانی دقیقا همان جایی كه من نشسته بودم ماندند تا مثل خودم نفسی چاق كنند.
من بلند شدم كه آنها راحت باشند؛ وقتی دیدند من با یك پا بلند شدم و قصد صعود دارم، شگفت زده من را صدا كردند و خواستند در كنارشان باشم.
یكی از آنها سوالی از من كرد كه هیچگاه فكر این موضوع را نكرده بودم.
پرسید شما ناراحت نیستید كه یك پا ندارید و می دانید كه اگه 2 پا داشتید می توانستید به قله های خیلی بلندتر صعود كنید؟
من به فكر فرو رفتم و نمی دانستم چه جوابی بدهم كه هم آنها ناراحت نشوند و هم قانع كننده باشد.
ابتدا به آنها تفهیم كردم كه من داوطلبانه به دفاع از میهن رفتم و در جنگ تحمیلی پایم را از دست دادم سپس به آنها با قاطعیت گفتم كه این را بدانید كه اگر افتخار مقام جانبازی را پیدا نمی كردم هرگز نمی توانستم حتی یك تپه را هم صعود كنم.
نداشتن یك پا برای من انگیزه ایجاد كرد؛ از یك پای دیگر به نحو احسن استفاده كردم و وجود آن را یك نعمت بزرگ از طرف خداوند می دانم.
** آیا از سوی مسئولان برای فتح قله ها حمایت مالی می شوید؟
تاكنون هیچگونه حمایت مالی نشده ام اما از سوی بنیاد شهید استان لرستان مورد حمایت های معنوی قرار گرفته ام.
قرار است به خاطر صعود به 31 قله كشور تجلیل شوم اما از مهرماه سال جاری تاكنون این اقدام از سوی مسئولان صورت نگرفته است.
** حرف آخر؟
روی صحبتم با جوانان است؛ با وجود مشكلات موجود در جامعه و مشكلات اقتصادی و بیكاری باید به ورزش فكر كنند و سلامت جسمی و روحی خود را تقویت كنند.
از مسئولان می خواهم به سرمایه های اصلی جامعه یعنی جوانان توجه كنند و با حمایت از این قشر در رشد و شكوفایی كشور سهیم باشند.
3210/3022/6033
خبرنگار: محمد یاراحمدی ** انتشار دهنده: احسان كردی - اسكندری
خرم آباد - ایرنا - علی توكلی جانباز 65 درصد دوران دفاع مقدس، از پای جا مانده اش در جبهه های حق علیه باطل می گوید و مصمم برای عزت و سربلندی ایران اسلامی قله های بلند جهان را یكی پس از دیگری فتح می كند.