۲۲ آذر ۱۳۹۶، ۱۲:۳۲
کد خبر: 82762125
T T
۰ نفر
تحولات بازار، قیمت جهانی نفت و گاز را به بالاترین میزان رساند

تهران - ایرنا - بازار نفت در هفته ای كه گذشت شاهد حوادث و رویدادهایی بود كه قیمت جهانی نفت و گاز را به بالاترین میزان رساند، تعطیلی بزرگ ترین خط لوله انتقال نفت دریای شمال در انگلیس، انفجار و آتش سوزی در مركز انتقال گاز اتریش و كاهش سطح ذخیره سازی نفت آمریكا از جمله این رویدادها بود.

به گزارش ایرنا، از جمله تحولات بازار نفت در هفته گذشته موضوع پالایش نفت عراق در ایران بود البته مدت هاست كه اخبار مربوط به انتقال نفت عراق به ایران برای پالایش در رسانه ها منتشر می شود. رویترز نیز به نقل از «جبار اللعیبی» وزیر نفت عراق گزارش داد كه رئیس شركت دولتی بازاریابی نفت عراق (سومو) در حال مذاكره با ایران برای تعیین تاریخ آغاز صادرات نفت از میادین كركوك به پالایشگاه كرمانشاه است.
به گفته مقامهای عراقی و منابع تجاری، ایران ابتدا روزانه 15 هزار بشكه نفت به ارزش تقریبی یك میلیون دلار از عراق تحویل می گیرد و این رقم بتدریج به 60 هزار بشكه در روز افزایش خواهد یافت.
این مقام عراقی همچنین از امضای توافق نهایی برای سواپ نفت میان دو كشور خبر داد و گفت كه ایران توافق كرده است كه روزانه تا سقف60 هزار بشكه از نفت برداشت شده در میدان نفتی كركوك در شمال این كشور را با نفت ایران سواپ كند.
به گفته لعیبی، به موجب این قرارداد كه به امضای دو كشور رسیده، ایران موظف است نفتی با همان ویژگی ها و همان مقدار كه از كركوك دریافت می كند، در بنادر جنوبی عراق در خلیج فارس تحویل دهد.
این قرارداد به عراق اجازه می دهد كه فروش نفت كركوك را كه از زمان بازپس گیری میادین این منطقه از كردها در ماه اكتبر متوقف شده بود، از سر بگیرد.
نفت كركوك از طریق كامیون های نفتكش به منطقه مرزی كرمانشاه كه ایران در آنجا پالایشگاه دارد، تحویل داده خواهد شد.
دو كشور در حال برنامه ریزی برای احداث خط لوله ای برای ارسال نفت از كركوك هستند تا نفت خام از طریق كامیون حمل نشود.
**افزایش صدور گاز ایران به عراق
از جمله اخبار تهران و بغداد در هفته گذشته مربوط به احتمال صدور گاز ایران به عراق است.
مقامهای عراقی با صدور بیانیه ای از توافق با ایران درباره واردات گاز برای مصرف استان مرزی دیاله خبر دادند.
بر اساس این توافق، خرید گاز عراق از ایران كه از اوایل امسال آغاز شده، افزایش خواهد یافت.
ایران در ماه ژوئن و بعد از چند سال تاخیر، صادرات گاز به عراق را آغاز كرد.
تهران و بغداد ابتدا قراردادی در سال 2013 امضا كردند كه به موجب آن قرار بود ایران گاز مورد نیاز ایستگاه های برق عراق را تامین كند، اما مشكلات امنیتی در عراق موجب تاخیر در اجرایی شدن این قرارداد شد.

**كاهش صدور نفت ایران به ژاپن
اما در هفته اخیر گزارش شد كه صادرات ماه اكتبر نفت ایران به ژاپن در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 18 درصد كاهش داشته است.
آمار صادرات نفت ماه اكتبر ایران به ژاپن 487 هزار و 511 بشكه میعانات گازی است كه از میدان پارس جنوبی تولید شده است.
ایران در ماه اكتبر پس از عربستان، امارات متحده عربی، قطر و كویت، پنجمین تامین كننده نفت ژاپن بود و 5.7 درصد نفت این كشور را تامین كرد، در حالی كه این میزان در مدت مشابه پارسال 6.6 درصد بوده است.

**فروش احتمالی فرآورده های نفتی به سریلانكا
از سویی، سریلانكا بتازگی برای از سرگیری خرید فرآورده های نفتی از ایران ابراز علاقه مندی و «شریف انیس» سفیر این كشور در ایران نیز این موضوع را تایید كرده است.
پیش از اعمال تحریم ها علیه تهران، سریلانكا نزدیك به همه نفت مورد نیاز خود كه 50 هزار بشكه در روز بود و همچنین خوراك تنها پالایشگاه خود را از ایران تامین می كرد اما پس از تحریم ها، فروش نفت ایران به سریلانكا به صفر رسید و پالایشگاه این كشور نیز گاهی تعطیل می شد.

**اوپك
توافق كنندگان برنامه اوپك، اكنون در اندیشه نحوه خروج از این برنامه جهانی اند و قرار است كه در نشستی كه در 6 ماه آینده برگزار می شود به این موضوع بپردازند.
«عصام المرزوق» وزیر نفت كویت در این باره گفت: اعضای این سازمان و دیگر كشورهای توافق كننده در برنامه كاهش تولید، پیش از ماه ژوئن 2018 میلادی، امكان و نحوه صحیح خروج از توافق جهانی كاهش تولید را مورد مطالعه قرار خواهند داد.
به گفته المرزوق، هرچند ماه یك بار نشست كمیته نظارتی وزیران برگزار خواهد شد تا درباره این موضوع رایزنی كنند و در صورتی كه بازار نفت تا ماه ژوئن سال میلادی آینده به توازن برسد برنامه اوپك ممكن است پیش از 2019 میلادی پایان یابد.
البته كمتر از دو هفته از تصمیم اوپك برای تمدید توافق كاهش تولید می گذرد اما لیبی و نیجریه كه دو عضو مستثنی شده از اجرای این برنامه اند، در حال اقداماتی برای افزایش تولید نفت در سال 2018 میلادی هستند.
شركت فرانسوی توتال اعلام كرد كه میدان جدید نفتی اگینا در نیجریه با آغاز فعالیت در سال آینده میلادی، 10 درصد به تولید این كشور خواهد افزود.
از سوی دیگر شركت ملی نفت لیبی در اندیشه افزایش درآمدزایی خود از طریق رشد تولید نفت در سال آینده میلادی است.

**قیمت نفت
در پی تعطیلی بزرگترین خط لوله انتقال نفت دریای شمال در انگلیس با نام فرتینز یا اف. پی. اس گفت به دلیل تعمیرات، قیمت نفت شاخص برنت در هفته گذشته به بالاترین میزان خود از سال 2015 میلادی یعنی 65 دلار و 29 سنت رسید.
این خط لوله با ظرفیت انتقال روزانه450 هزار بشكه نفت، نزدیك به 40 درصد از نفت گاز تولید شده در دریای شمال را انتقال می دهد.
همچنین سطح ذخیره سازی نفت آمریكا در هفته گذشته كاهش یافت كه انتظار می رود این امر به رشد قیمت های نفت در این ماه كمك كند.
گروه صنعتی موسسه نفت آمریكا خبر داد كه سطح ذخیره سازی نفت در آمریكا در هفته منتهی به هشتم دسامبر (18 آذر)، در پی كاهش واردات، هفت میلیون و 400 هزار بشكه كاهش یافت اما تحلیلگران كمتر از چهار میلیون بشكه افت را پیش بینی كرده بودند.
سطح واردات روزانه نفت آمریكا در هفته گذشته نیز با 257 هزار بشكه در روز كاهش، به هفت میلیون و 300 هزار بشكه رسید.
از جمله عوامل دیگری كه بر قیمت نفت و گاز تاثیر بسیاری گذاشت، انفجار و آتش سوزی بزرگ در مركز انتقال گاز اتریش به نام «بائومگارتن»، بود كه یك نفر را به كام مرگ فرو برد و 21 تن را روانه بیمارستان كرد.
در پی این انفجار و قطع برق، در اتریش وضعیت اضطراری اعلام شد. تاسیسات منفجر شده، در 50 كیلومتری شمال شرق وین قرار داشت و حدود 10 درصد از كل گاز مورد نیاز اروپا از طریق این تاسیسات منتقل می‌شد.
موسسه و بانك آمریكایی «گلدمن ساكس» درباره قیمت این كالا پیش بینی كرد كه قیمت نفت دستكم تا سال 2018 روند رو به رشد خود را حفظ خواهد كرد.
این بانك آمریكایی پیش بینی خود برای قیمت نفت شاخص های جهانی دبیلو. تی. آی و برنت را نسبت به گزارش پیشین بالاتر برده و گفته است كه سازمان اوپك و متحدانش هفته گذشته تعهدی قویتر از انتظار برای تمدید توافق كاهش تولید نشان دادند و این موسسه انتظار دارد در 12 ماه آینده قیمت نفت با رشد 9 درصدی روبرو باشد.
این پیش بینی مثبت، در تضاد با ارزیابی ارایه شده از سوی موسسه سیتی گروپ است كه پیش بینی كرده اعضای اوپك، كانادا، برزیل، روسیه و آمریكا عرضه نفت خود را در ماه های آینده افزایش خواهند داد.
هرچند تحلیلگران «گلدمن ساكس» معتقدند كه اوپك و متحدانش به طور كامل از توافق كاهش تولید تبعیت خواهند كرد، اما در عین حال هشدار داده است كه نفت شیل و سایر تولیدكنندگان تا سال 2019 شروع به واكنش نشان دادن به تقویت قیمت نفت خواهند كرد.
«عصام المرزوق» وزیر سابق نفت كویت نیز معتقد است كه قیمت جهانی نفت در سه ماه چهارم سال 2018 میلادی به ثبات می رسد.
به گفته المرزوق، قیمت نفت به شرایط عرضه و تقاضا بستگی خواهد داشت و میزان آن در حد كنونی یعنی حدود 60 دلار همچنان حفظ خواهد شد.
**تقاضای نفت
اداره اطلاعات انرژی آمریكا نیز در گزارش ماهانه كه هفته اخیر منتشر شد، برآورد خود را از رشد تقاضای جهانی نفت در سال 2018 میلادی با 40 هزار بشكه در روز كاهش، به یك میلیون و 620 هزار بشكه در روز رساند.
این نهاد پیش بینی خود را از این رقم در سال جاری میلادی، 80 هزار بشكه در روز افزایش داد و آن را یك میلیون و 390 هزار بشكه در روز اعلام كرد.

اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام : IRNAeco@
اقتصام **1070** 6075
خبرنگار: فریبا بابائی ** انتشار: زهرا هجینی نژاد
۰ نفر