دكتر حسين بهاروند روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا افزود: محققان اين سلول پيش ساخته عضله قلبي را در اسكلت قلب موش قرار داده اند و در آنجا، سلول ها تمايز پيدا كرده و سلول هاي عضله قلب، رگ خوني و ماهيچه صاف، تهيه شده است.
وي با اشاره به اين كه قلب توليد شده در حال حاضر براي انسان قابل استفاده نيست، گفت: اين كار تحقيقاتي روزنه اميد را براي محققان فراهم مي سازد كه در آينده در قالب مهندسي سلول و بافت قلبي اقدام به مداواي كامل بيماران قلبي كنند.
بهاروند اين كار را نوعي مهندسي بافت اعلام كرد و افزود: اين تحقيق نشان داد كه اسكلت قلب موش و اتصال سلول هاي پيش ساز قلبي انسان، سبب تپش قلب موش شده است.
وي با ضرورت دستكاري شيميايي براي اتصال سلول هاي انساني به اسكلت قلب موش، افزود: در واقع ماده جذب كننده سلول هاي پيش ساز عضله با استفاده از رويكرد مهندسي بافت سبب اتصال سلول هاي پيش ساز عضله قلب به اسكلت قلب موش شده است.
قلب يكي از اعضاء بدن است كه آسيب هاي وارد به آن زندگي مبتلايان را تحت تأثير قرار ميدهد. از آنجا كه تعداد بيماران نيازمند به پيوند قلب هميشه از اهداكنندگان مرگ مغزي بيشتر است، تلاش براي ساخت قلبي زنده و كاربردي يكي از دغدغههاي دانشمندان عرصه سلولهاي بنيادي بوده است.
بنا بر اعلام پژوهشگاه رويان، يكي از روش هاي توليد قلب زنده و داراي عملكرد، انتقال سلول هاي بنيادي تمايز يافته به سلول هاي قلبي، به بستر قلب مردهاي است كه سلول هاي آن حذف شدهاند. اين كار كه كشورهاي محدودي تكنولوژي آن را در اختيار دارند، چندي پيش به همت پژوهشگران پژوهشگاه رويان در ايران انجام گرفت.
در گام بعدي، براي بهبود انتقال سلول به قلب سلولزدايي شده، دكتر بهاروند، دكتر ساره رجبي، محمد كاظمي، حسن انصاري و همكارانشان در پژوهشگاه رويان و مركز ماكس پلانك آلمان، پژوهشي را طراحي كردند كه طي آن سلول هاي كارديووسكولار انساني حاصل از تمايز سلولهاي بنيادي جنيني كه در تعداد زياد و در زيستراكتور توليد توليد شده بودند، طي سه مرحله و هر مرحله 20 ميليون سلول به قلب سلولزدايي شده موش انتقال دادند.
به منظور بهبود نتايج، پيش از انتقال سلولها، يك پروتئين كه عامل رشد سلولهاي فيبروبلاستي است (FGF) در اين قلب سلولزدايي شده با روشهاي زيست مهندسي تثبيت شده بود.
نتايج اين پژوهش كه در مجله بين المللي و معتبر Biomaterials به چاپ رسيد، نشان ميدهد، سلولهاي پيوند زده شده به خوبي در بستر جديد به سلول هاي قلبي، عروق و عضله صاف تمايز يافتند. همچنين قلب حاصل داراي ضربان منظم بود.
اين پژوهش توانست مشكلات پيشين در خصوص توليد قلب زنده به اين روش را مرتفع و نام پژوهشگران ايراني را در عرصه هاي معتبر علمي جهان مطرح كند.
علمي ** 1201 **
خبرنگار: عبدالكريم جبارپور* انتشار: محتشمي پور
توسط كارشناسان پژوهشگاه رويان محقق شد
توليد قلب ضربان دار به وسيله اسكلت قلب موش و سلولهاي بنيادي انسان
۲۵ آذر ۱۳۹۶، ۱۱:۵۵
کد خبر:
82765017
تهران- ايرنا- رئيس پژوهشكده زيست شناسي و فناوري سلول هاي بنيادي پژوهشگاه رويان گفت: محققان اين مجموعه موفق شدند با استفاده از اسكلت قلب موش و سلول هاي پيش ساز قلبي مشتق از سلول هاي بنيادي رويان انساني، قلب تپنده موش توليد كنند.