به گزارش ايرنا، تپه باستاني پيسا كه به اعتقاد تاريخ شناسان، مربوط به يك هزار و 500 سال قبل از ميلاد مسيح است، قدمتي بسيار قديمي تر از تپه هگمتانه همدان دارد و در سي ام خردادماه سال 1377با شماره ثبت 2023 به عنوان يكي از آثار ملي ايران به ثبت رسيد تا از اين طريق بر ارزش تاريخي اين مكان باستاني صحه گذاشته شود.
منطقه اي كه كارشناسان ميراث فرهنگي معتقدند انجام برنامه هاي حفاري در اين تپه مي تواند به آشكار شدن رازهاي تاريخ نهفته در دل آن كمك شاياني كند و با داشتن پيشينه اي كهن و ظرفيت هاي پژوهشي غني به يكي از مراكز جهاني مطالعه باستان شناسي تبديل شود.
بسياري از كارشناسان و مسئولان معتقدند كه اين منطقه كه يكي از مهمترين تپه هاي تاريخي استان همدان است و پس از بررسي و پژوهش هاي باستان شناسي مي تواند يكي از جاذبه هاي گردشگري استان همدان باشد. اما در سال هاي اخير به دليل عوامل متعددي از جمله كمبود اعتبارات، گستردگي فضا، نيمه تمام ماندن كاوش ها و گسترش زمينهاي كشاورزي، آنطور كه انتظار مي رفت اين منطقه حفاظت نمي شد تا اينكه پهنه تاريخي آن كه تاريخ كهن اين ديار را در دل خود جاي داده، به جولانگاه معتادان و خرده فروشان مواد مخدر تبديل شد.
تهديد جايگاه تاريخي اين منطقه، خطرهاي حضور معتادان در نزديكي مناطق مسكوني و قرار گرفتن اين تپه در مسير جاذبه هاي گردشگري استان همچون شهر جهاني سفال و غار عليصدر، مسئولان و مديران شهري را بر آن داشت تا با اعلام يك ضرب العجل، به جمع آوري معتادان و ساماندهي اين فضا بپردازند.
در اين راستا معاون سياسي، امنيتي و اجتماعي استاندار همدان با تاكيد بر ضرورت ساماندهي تپه پيسا شهر همدان گفت: طرح ساماندهي منطقه تپه پيسا شهر همدان بايد به صورت مستمر اجرايي شود تا شاهد حضور معتادان و خرده فروشان در اين منطقه نباشيم.
سيد سعيد شاهرخي با تاكيد بر اينكه بايد پاتوق هاي تجمع معتادان و فروشندگان موادمخدر را ناامن كرد تا آنها فضا را براي فعاليت خود ناامن ببينند، ادامه داد: مراكز درماني و بهزيستي بايد براي پذيرش، درمان و غربالگري معتادان دستگير شده آماده باشند.
پس از ضرب العجل معاون استاندار همدان براي ساماندهي تپه پيسا، عوامل پليس مباره با مواد مخدر با همكاري يگان امداد و كلانتري ها در محل حاضر شدند.
رئيس پليس مبارزه با مواد مخدر استان همدان كه از نزديك فرماندهي اين عمليات را بر عهده داشت، در گفت و گو با ايرنا اظهار كرد: تاكنون هشت طرح در تپه پيسا براي برخورد با معتادان متجاهر اجرا شده است.
سرهنگ هادي قزوينه اي افزود: با اجراي هر طرح به طور ميانگين 20 نفر دستگير و با هماهنگي مرجع قضايي تحويل مراكز 15 و 16 شدند.
وي ادامه داد: طرح برخورد با معتادان متجاهر به صورت مستمر و 45 روز يكبار در حال انجام است و اجازه نمي دهيم معتادان و فروشندگان مواد مخدر احساس امنيت كنند.
وي ادامه داد: طرح ساماندهي تپه پيسا نيز با هماهنگي فرماندهي انتظامي استان و درخواست مسئولان امروز اجرايي شد و از حداكثر ظرفيت پليس مبارزه با مواد مخدر، پليس هاي تخصصي، كلانتري، پاسگاه ها و همكاري دستگاه هاي مسئول اجرايي شد.
مديركل بهزيستي همدان نيز با اعلام آمادگي براي پذيرش معتادان جمع آوري شده از منطقه پيسا در كمپ هاي ميان مدت استان، به ايرنا گفت: معتادان دستگير شده در صورتي كه شرايط پذيرش در كمپ هاي ميان مدت و مراكز 15 را داشته باشند، به اين مراكز اعزام مي شوند.
حميدرضا الوند افزود: همچنين پس از غربالگري، چنانچه معتادان شرايط لازم را داشته باشند تحويل مركز ماده 16 مي شوند و در اين محل سم زدايي و ديگر خدمات مورد نياز براي حمايت و توانبخشي آنها ارائه مي شود.
وي بيان كرد: 12 كمپ ترك اعتياد در شهرستان همدان وجود دارد و اين كمپ ها مي توانند 250 نفر را پذيرش كنند بنابراين معتادان دستگير شده پس از غربالگري تحويل اين كمپ ها مي شوند.
اما با انجام اقدامات گسترده براي جمع آوري معتادان از اين منطقه تاريخي و اجراي چندين طرح براي پاكسازي اين منطقه از لوث معتادان، ساماندهي تپه پيسا پايان نيافت و ادامه آن به طرح پيشنهادي از سوي استاندار همدان ختم شد كه مي تواند اين منطقه را از بحران به فرصتي براي رونق گردشگري تبديل كند.
استاندار همدان پس از اينكه به همراه معاونان خود و مديران عامل دستگاه هاي خدمات رسان، روز پنجشنبه هفته پيش از تپه پيسا بازديد كرد، خواستار احداث پارك تفريحي در حاشيه اين تپه تاريخي شد.
محمدناصر نيكبخت در اين خصوص گفت: تپه پيساي شهر همدان كه پيشتر محلي براي جولان معتادان بود بايد به بوستان و مكان تفريحي براي شهروندان تبديل شود و براي تغيير وضعيت تپه پيسا بايد شهرداري اقدام كند.
وي با تاكيد بر اينكه بايد محل تجمع و پاتوق معتادان در تپه پيسا به پارك و بوستان براي تفريح مردم تبديل شود، اضافه كرد: در اين راستا يك سوم هزينه تبديل وضعيت تپه پيسا به پارك توسط استانداري تامين مي شود؛ بنابراين انتظار مي رود كار تبديل وضعيت اين مكان به زودي آغاز شود.
نيكبخت خواستار اجراي طرح هاي پليسي در محدوده تپه پيسا شد و يادآوري كرد: نبايد طرح ساماندهي و پاكسازي اين منطقه رها شود بلكه به صورت مستمر بايد طرح هايي اجرايي شده تا معتادان احساس امنيت نكنند.
اما بعد از طرح اين پيشنهاد از سوي استاندار همدان، برخي از دوستداران ميراث فرهنگي نسبت به حفظ حريم تاريخي اين تپه واكنش نشان دادند كه مديركل ميراث فرهنگي استان همدان در پاسخ به دغدغه اين افراد اعلام كرد: اجازه دخل و تصرف در اثر تاريخي تپه پيساي همدان داده نميشود و دستور استاندار مبني بر احداث پارك در اين منطقه به طور قطع مربوط به اطراف اين تپه تاريخي است.
علي مالمير تبيين كرد: تپه پيسا يكي از آثار تاريخي ارزشمند است كه عرصه آن ضوابط خاصي دارد و هيچ گاه نمي توان به يك اثر تاريخي دخل و تصرف داشت و به يقين منظور استاندار از ايجاد پارك در محوطه اطراف اين تپه تاريخي بوده است؛ چرا كه نه تنها ميراث فرهنگي و استانداري بلكه همه دستگاههاي استان دغدغه حفظ آثار تاريخي را دارند.
مالمير با بيان اينكه تپه پيسا يكي از مهمترين تپههاي تاريخي استان همدان است خاطرنشان كرد: اين اثر تاريخي با استفاده از مانيتور رصد شده و حفاظت از آن به شيوه گشت و كنترل است.
اما پس از اين در جلسه كميسيون معماري شهرسازي شوراي اسلامي شهر همدان موضوع ايجاد موزه در محدوده تپه پيسا و ايجاد حصار در اطراف اين تپه تاريخي مطرح شد.
نايب رئيس شوراي اسلامي شهر همدان در اين خصوص، گفت: با توجه به اينكه تپه پيسا پيشينه پنج هزار ساله دارد و از طرفي استانداري يك سوم هزينه تبديل اين منطقه به پارك را پرداخت مي كند، انتظار ميرود اين موضوع به صورت كارشناسي و بيشتر مورد بررسي قرار گيرد.
علي فتحي ادامه داد: با توجه به اينكه با كاوش هاي گذشته آن هم در چند متر از محدوده تپه پيسا، آثار ارزشمندي كشف شد و نيمي از آثار ارزشمند و تاريخي موزه هگمتانه به اين منطقه اختصاص دارد، به نظر مي رسد اگر در اين منطقه موزه اي ايجاد شود، منطقي تر است.
آنچه معلوم است با توجه به قدمت اين تپه تاريخي، موزه شدن آن، يك قدم براي جذب بيشتر گردشگر، به ويژه گردشگران خارجي و راهكاري موثر براي شتاب دادن به توسعه فرهنگي و اقتصادي همدان است.
اميد است كه با دستور قابل تقدير استاندار همدان براي ساماندهي تپه پيسا و اختصاص اعتبار لازم براي ايجاد پارك تفريحي و بوستان در حاشيه آن، علاوه بر تبديل شدن اين منطقه به يك فضاي تفريحي و گردشگري، راهكارهايي براي حفظ فضاي تاريخي و باستاني آن نيز ارائه و چهره پليد اعتياد براي هميشه از نماي اين تپه باستاني پاك شود.
1181/2090
گزارش از الهام تدين**انتشار دهنده: سعيد زارع كندجاني
همدان- ايرنا- تپه باستاني 'پيسا' نخستين سكونتگاه مردم همدان كه پيشينه اي به قدمت تاريخ دارد، سالياني دراز جولانگاه معتادان متجاهر بود و با وجود ظرفيت هاي باستان شناسي، همواره از نابساماني رنج مي برد.