۲۴ دی ۱۳۹۶، ۱۶:۳۹
کد خبر: 82795631
T T
۰ نفر

376 هكتار از گلخانه های سنتی كشور بازسازی شد

۲۴ دی ۱۳۹۶، ۱۶:۳۹
کد خبر: 82795631
376 هكتار از گلخانه های سنتی كشور بازسازی شد

تهران - ایرنا - مدیركل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ معاونت امور باغبانی گفت: 376 هكتار از گلخانه های سنتی و نیمه مدرن كشور از ابتدای سال جاری تاكنون با هدف تولید كمی و كیفی محصولات، اصلاح و بازسازی شدند.

به گزارش روز یكشنبه ایرنا از وزارت جهادكشاورزی، غلامرضا تقوی درباره توسعه سطح زیر كشت و تولید گلخانه های كشور افزود: امسال توسعه 2400 هكتار سطح زیر كشت گلخانه ها را در برنامه داریم و تاكنون بیش از 900هكتار آن در استان هایی مانند تهران، اصفهان، یزد و جیرفت اجرا شده است.
وی پیش بینی كرد: با اضافه شدن 900 هكتار به سطح گلخانه ها، تولیدات در این حوزه حدود 230 هزار تن افزایش یابد.
تقوی اظهار داشت: برای سال 96 اصلاح و بازسازی گلخانه های سنتی و نیمه مدرن در سطح 373 هكتار، در برنامه ششم توسعه 2500 هكتار و برای برنامه 10 ساله 5 هزار هكتار برنامه ریزی شده است.
وی تبدیل سوخت گلخانه ها از گازوییل به گاز، تبدیل گلخانه های چوبی به فلزی و ارتقای فناوری و تبدیل گلخانه های نیمه مدرن به مدرن را از محورهای اصلی طرح بازسازی و نوسازی گلخانه ها عنوان كرد و گفت: از ابتدای سال جاری تاكنون بیش از 50 هكتار از گلخانه ها به سیستم گازرسانی مجهز و بیش از 60 هكتار گلخانه های سنتی چوبی به فلزی تبدیل شده اند.
تقوی با بیان اینكه بسیاری از گلخانه های كشور نیمه مدرن هستند، تصریح كرد: ما این گلخانه ها را شناسایی و تكنولوژی های جدید را به آنها معرفی می كنیم.
وی ادامه داد: 10 تا 20 درصد از 373 هكتار گلخانه های اصلاح و بازسازی شده در سال جاری در قالب ارتقای فناوری مانند افزایش مكانیزاسیون و اضافه كردن اتوماسیون بوده اند.
مدیر كل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ معاونت امور باغبانی افزود: بیش از 70 درصد گلخانه های كشور قابلیت تبدیل به گلخانه های مدرن را دارند.
وی با بیان این كه اصلاح و بازسازی گلخانه های سنتی و نیمه مدرن كشور 20 تا 25 درصد بهره وری آب را افزایش می دهد، گفت: در گلخانه های سنتی عملكرد تولید پایین و در حد 180 تن در هكتار است، در حالی كه در گلخانه ها مدرن حدود 250 تن در هكتار با همان میزان مصرف آب، محصول تولید می شود.
تقوی، افزایش حاشیه سود را یكی دیگر از مزیت های اصلاح و بازسازی گلخانه های سنتی و نیمه مدرن دانست و اظهار داشت: اجرای این طرح به اقتصادی شدن واحد های تولیدی كمك می كند و علاوه بر آن، شكل اشتغال نیز تغییر كرده و فناورانه تر می شود و میزان بكارگیری مهندسان افزایش می یابد.
وی افزایش كمی و كیفی محصولات و كاهش هزینه های تولید را از دیگر مزیت ها و پیامد های اجرای طرح اصلاح و بازسازی گلخانه ها نام برد و ادامه داد: با تبدیل سوخت از گازوییل به گاز در گلخانه ها در هر هكتار 30 درصد هزینه بهره برداران كاهش خواهد یافت.
مدیر كل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ معاونت امور باغبانی با اشاره به افزایش تولید محصول سالم در گلخانه های مدرن، گفت: در این گلخانه ها با استفاده از تجهیزات و امكانات جدید، آفات و بیماری ها بهتر كنترل می شوند و مصرف سموم نیز كاهش می یابد.
وی ادامه داد: در سال گذشته یك میلیون و 995 هزار تن محصولات گلخانه ای شامل سبزی و صیفی، توت فرنگی، گیاهان دارویی و خوراكی و سایر به غیر از گل و گیاهان زینتی در كشور تولید شد.
تقوی اضافه كرد: سال 95 حدود یك میلیون و 965 هزار تن فقط تولید سبزی و صیفی از 8200 هكتار سطوح زیر كشت گلخانه ها داشتیم كه 83 درصد آن معادل یك میلیون و 640 هزار تن فقط مربوط به تولید خیار و بقیه گوجه فرنگی و فلفل بوده است.
وی كشت عمده یك محصول در محیط های گلخانه ای را تهدیدی برای تولید خواند و گفت: یكی از طرح های این دفتر، ایجاد تنوع محصولات گلخانه ای است و این طرح در كارگروه های فنی گلخانه ای در مرحله نهایی قرار دارد.
مدیر كل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی با بیان این كه برای محیط های گلخانه ای، الگوی كشت جدیدی به بهره برداران معرفی خواهد شد، اظهارداشت: در مرحله نخست 15 محصول در حوزه سبزی و صیفی، باغی و سبزیجات لوكس و برخی گیاهان دارویی شامل ركولا، شایاناك، مارچوبه، هلو، لیمو ترش، و آناناس معرفی می شود.
تقوی با پیش بینی اینكه معرفی محصولات تا 30 مورد افزایش می یابد افزود: طرح توجیه اقتصادی كشت های جدید در حوزه گلخانه ها تهیه و اجرای الگوی كشت های جدید در استان هایی مانند اصفهان، یزد، كرمان، مشهد، كردستان و همدان آغاز شده است.
وی برگزاری تورهای ترویجی را از برنامه های این دفتر به منظور آشنایی و جلب نظر كشاورزان در مورد كشت های جدید گلخانه ای عنوان كرد.
تقوی اظهار داشت: تلاش داریم كشاورزانی كه در فضای باز سبزی و صیفی كشت می كنند از طریق تورهای ترویجی و بازدید از كشت های گلخانه ای به سمت تولید در محیط های گلخانه ای ترغیب شوند.
وی با بیان این كه در صورت انتقال تولید سبزی و صیفی از فضای باز به محیط های گلخانه ای، بخشی از اراضی كشاورزی آزاد می شود، گفت: در اراضی آزاد شده در صورت وجود آب كافی باید برای كشت محصولات كم آب بر، پوششی و پاییزه برنامه ریزی كرد.
این مقام مسئول تصریح كرد: در فضای گلخانه ای 10 تا 12 برابر فضای باز سبزی و صیفی تولید می شود.
وی بر تولید گلخانه ای با هدف افزایش صادرات تاكید كرد و گفت: تولید برای صادرات باید مستمر، انبوه و با قیمت مناسب و كیفیت بالا باشد.

اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام**9186*2025
خبرنگار: هما همت خواه*ناشر: لیلا جودی