به گزارش ایرنا، با اینكه به همت دولت تدبیر و امید و همكاری كشاورزان كرمانی و دستگاههای مربوطه محصول زعفران در شهرستان زرند كرمان جایگزین كشتهای دیگر از جمله علوفه، گندم، جو، سیب زمینی و محصولاتی با مصرف آب فراوان شده و این تغییر الگوی كشت به علت صرفه اقتصادی رضایتمندی كشاورزان زرندی را به همراه داشته، اما همواره مشكلاتی برای برندسازی و فروش این محصول استان كرمان در بازار رقابت وجود دارد.
اكنون نبود شركت تعاونی توانمند برای بستهبندی زعفران بهعنوان محصول نخست كشاورزی زرند بشدت احساس میشود، زیرا دلالان و شركتهای تعاونی بزرگ از استانهای همسایه محصول زعفران را از كشاورزان بومی خریداری كرده و تنها با بستهبندی و برندسازی، به سوددهی میرسند و این محصول با كیفیت استان كرمان را به نام استانهای دیگر در بازار می فروشند.
زیان عمده این عمل پس از كشاورزان بومی به اقتصاد استان كرمان وارد میشود، زیرا نوعی خامفروشی در محصولات بومی محسوب میشود و این محصول عمده زرند و استان كرمان میتواند علاوه بر سوددهی بیشتر، اشتغالزایی خوبی را با ساخت صنایع تولیدی پایین دستی بهوجود آورد.
اینك زمان آن رسیده كه تمام مسئولان دستگاههای ذیربط در استان كرمان با حركتی جهادی و همافزایی بیشتر، همان گونه كه در تغییر الگوی كشت و تغییر روشهای آبیاری محصولات كشاورزی در جهت صرفهجویی آب موفق عمل كردهاند، در گام آخر بستهبندی محصولات، برندسازی و حضور در بازار رقابت نیز به كمك كشاورزان بشتابند و خودی نشان دهند.
علیرضا رزم حسینی استاندار كرمان در ماه های اخیر در سفر به زرند قولهای مساعدی برای پرداخت وام كم بهره برای ایجاد صنایع تولیدی بستهبندی و برندسازی و شركتهای تعاونی برای فروش زعفران با مدیریت بخش خصوصی بومی داده، تا برند و سود اقتصادی محصول زعفران از استان كرمان خارج نشود و كشاورزان صرفه اقتصادی بیشتری ببرند.
مردم زرند بیش از 20 سال زعفران كشت میكنند و محصول زعفران كه بسیار با آب و هوای این شهرستان سازگار است و به آبیاری كمتری نسبت به محصولات پیشین نیاز دارد با اصلاح و بهبود روشهای آبیاری، تجهیز، نوسازی و یكپارچهسازی اراضی كشاورزی در دولت یازدهم به كشت نخست كشاورزان زرندی تبدیل شده است.
همچنین دولت تدبیر و امید با همسو كردن نهادهای اجرایی ازجمله فرمانداریها، جهاد كشاورزی، دستگاههای قضایی و انتظامی در انسداد چاههای غیرمجاز به جلوگیری از كاهش آبهای زیرسطحی پرداخته، به گونهای كه در برنامه پنج ساله استاندار كرمان 22 هزار و 450 هكتار كشت محصولاتی با مصرف آب فراوان از كشاورزی استان حذف شده و محصولاتی با نیاز آبی كمتر جایگزین آن میشود.
در سال گذشته در بیش از 110 هزار هكتار از اراضی زیر كشت در شمال استان كرمان با تغییر الگوی كشت در 16 هزار و 400 هكتار از این اراضی، بیش از 100 میلیون مترمكعب آب صرفهجویی شده كه گویای تلاش و توجه ویژه مسئولان استان به بحث اقتصاد مقاومتی و صرفهجویی آب است.
**نیاز به صنایع بسته بندی
مدیر روابط عمومی جهاد كشاورزی استان كرمان گفت: جهاد كشاورزی در حال هموار كردن مسیر رو به رشد كشت زعفران در استان است و این مسیری است كه در سالهای آینده نیاز به صنایع بستهبندی و برندسازی را ایجاب میكند.
هماكنون از استانهای دیگر از جمله خراسان جنوبی محصول زعفران را به صورت فلهای از خرده مالكان جمعآوری میكنند و به كارخانه های بستهبندی این استانها میفرستند، اما میزان محصول موجود پاسخگوی هزینه ساخت صنایع تولیدی در استان كرمان نیست .
محمد جواد عبدالكریمی با بیان اینكه زعفران برای راحتی كشاورزان و در وضعیت كمآبی كشت میشود، ادامه داد: باید مواد اولیه ثابت و پایدار وجود داشته باشد و پس از آن به بازار مصرف بپردازیم و نیاز به وجود صنایع تولیدی خود به خود سرمایهگذار را جلب میكند.
**ضرورت ایجاد شركت تعاونی بومی
دهیار دهستان سراپرده از توابع زرند گفت: برای دولت مقدور نیست كه تمام محصول زعفران را از كشاورزان خریداری كند و كشاورزان برای فروش زعفران و بستهبندی محصولات به شركتهای تعاونی و صنایع تولیدی بومی نیاز دارد تا سود اصلی به كشاورز برسد نه اینكه به دلالان و مغازه داران.
علیرضا همتی افزود: برای ساخت شركتهای تعاونی و صنایع تولیدی زعفران به همافزایی و تلاش همه جانبه مردم و مسئولان استان كرمان نیاز است، زیرا ساخت یك شركت تعاونی برای بستهبندی و فروش محصول زعفران به پرسنل، سرمایه، تجربه، علم و مكانی مناسب نیاز دارد كه از عهده كشاورز بهتنهایی خارج است.
**نیاز اقتصادی
یكی از كشاورزان عمده كشت زعفران در دهستان سربنان زرند اظهار داشت: در یك سال گذشته چند مرحله از استانهای همجوار برای خرید محصول به ما مراجعه كردهاند و كشاورز زرندی به علت نیاز اقتصادی و از ترس اینكه محصولش فروش نرود مجبور به فروش با قیمت پایینتر است.
عباس امیریان افزود: دلالانی از استان كرمان و سایر استانها نیز به ما مراجعه میكنند و با بستهبندی دستی زعفران را به بازار فروش و مغازههای سطح شهر میبرند.
وی اضافه كرد: مسئولان دستگاههای اجرایی استان كرمان بهطور مداوم به مزارع زعفران و دیگر محصولات رسیدگی میكنند و كشاورزان را برای كشت بهتر و حداكثری محصول زعفران راهنمایی میكنند، اما برنامهای برای فروش محصولات وجود ندارد.
**حضور مداوم دلالان زعفران
صغری اثنی عشری دهیار دهستان سربنان زرند نیز گفت: بهعلت خشكسالیهای اخیر و نیاز به صرفهجویی در مصرف آب محصول زعفران جایگزین گندم، جو، چغندر و سیب زمینی شده، اما كشاورزان همچنان برای فروش این محصول با دلالان درگیر هستند.
همه مسئولان استان كرمان باید در راستای اقتصاد مقاومتی خانوارهای روستایی ضمن حمایت بیدریغ در كشت محصولات كشاورزی، حمایت ویژه خود را از كشاورزان هماستانی تا بسته بندی، برندسازی و فروش محصولات بومی ادامه دهند و زنجیره تولید و عرضه محصولات كشاورزی این استان را تكمیل كنند زیرا این حمایتها میتواند موجب درآمدزایی بیشتر در روستاها و در نتیجه مهاجرت معكوس به روستا شود.
استان كرمان در برداشت و كشت زعفران رتبه چهارم كشور را دارد و این استان دارای یكهزار و هفت هكتار سطح زیركشت زعفران كه 819 هكتار آن بارور است و از این میزان سالانه چهارهزار و 200 هكتار زعفران برداشت می شود.
از سال 72 كشت زعفران در شهرستان زرند (قطب زعفران استان كرمان) آغاز شده است و هم اكنون 250 هكتار سطح زیر كشت و سالانه 800 كیلوگرم برداشت زعفران دارد.
شهرستان زرند به عنوان یكی از قطب های معدنی و كشاورزی استان كرمان در 75كیلومتری شمال غرب مركز این استان قرار دارد.
گزارش : حامد سالاری * انتشار دهنده: بهنام احمدی *
5054/7420
كرمان - ایرنا- نبود صنایع تبدیلی برای بستهبندی مناسب زعفران استان كرمان موجب شده كه این محصول را دلالانی از استانهای مجاور بهصورت فلهای از كشاورزان این استان بخصوص در منطقه زرند خریداری و با برند آن استانها و ارزش افزوده در بازار عرضه كنند.