پرستاری حرفه ای است كه ایفای درست و انجام وظیفه در عرصه آن نیازمند دانش، تجربه، تلاش، از خودگذشتگی و بیش از همه درك صحیح از شرایط و تصمیمگیری منطقی است.
پرستاران ، جمعی از شریفترینهای عرصه علوم پزشكی و از حلقههای حیاتی زنجیره سلامت هستند؛ خدمتگزارانی كه حتی ارتقای دانش، تحول و توسعه نیز از سختیها، فشارهای كاری و غمها و شادیهای شغلشان نمیكاهد و هیچ پیشرفتی جایگزین خدمات آنها نمیشود؛ به همین دلیل باور داریم، جای یك پرستار را فقط یك پرستار می تواند پر میكند.
بسیاری از همین مولفه ها در منش و سیره حضرت زینب (س) نیز موج می زند ، بانوی كربلا نیز از غم ها و دردهای آن حادثه بزرگ جز زیبایی چیزی ندید و صبر و صلابت و ایستادگی او در تاریخ ما ماندگار شد.
گرامیداشت حرفهای كه نمونه روشن و اسوه صادق آن، حضرت زینب (س) است به راستی زیبنده پرستاران است ، بانوی كربلا هم با استواری پرستار خانواده، زخمخوردگان و بازماندگان آن اندوه جانكاه بود و هم پرستار یك منش و روش زیستن؛ روش و منش سربلندی و آزادگی؛ فراموش نكردن جامعه و دلسوخته آلام و جستوجوگر سعادت نوع بشر ، همه این آموزه ها و مولفه های رحمانی را باید در سیرت یك پرستار با وجدان كاری جست و جو كرد.
پرستاری هرگز نمیتواند یك شغل منفعلانه باشد كه در گذر زمان دچار رخوت و خمودی شود. پرستاری حرفهای جامعهنگر و مشاركتجو است كه اگر درست، علمی و با عشق و علاقه، پیاده و به كار گرفته شود، با ایجاد احساس مطبوع و روحیه خوب، نیاز به بسیاری از داروها و درمانهای گزاف را از بین میبرد.
دانش، تجربه، تحمل، صبر، از خودگذشتگی، عاطفه، مدیریت و درك شرایط موجود از ویژگی های بارز پرستاران است، پرستار یك بیمار، خانواده وی را نیز مدیریت می كند چراكه آنها نیز در شرایط روحی و روانی مناسبی نیستند.
اما در مقابل همه تعابیر زیبایی كه برای كار پرستاری تصور می شود ، جامعه پرستاری و بسیاری از پرستاران همچنان در شرایطی به سر می برند كه نمی گذارد این قشر خدوم از داشتن یك زندگی سالم و حتی با رفاه حداقلی لذت كاملی ببرد.
پرستاران در جامعه ما همچنان دغدغه اشتغال دارند، آنها همچنان از چتر كامل امنیت شغلی بهره مند نیستند، بسیاری از پرستاران حقوق مكفی ندارند و پرداخت كارانه آنها درگیر و دار مطالبات دانشگاهها و بیمه ها سرگردان است.
هر چند تاخیر پرداخت های پرستاری در كلانشهرها كمتر شده است اما همچنان در مناطق محروم و مرزی و شهرستان ها این تاخیرها بیشتر است و پرداخت مطالبات پرستاران از امروز به فردا می رسد.
طرح تحول سلامت به عنوان گام اساسی در رفع دغدغه های حوزه سلامت، تعهداتی نسبت به ارائه دهندگان خدمات از جمله پرستاران داشت كه به خوبی انجام نشد هر چند حمایت های دولت دراجرای این طرح كم نظیر بود اما باز هم به دغدغه پرستاران در این طرح كم توجهی شد.
یكی ازمطالبات پرستاران،اجرای تعرفه خدمات پرستاری است كه در آن به مصوبه مجلس، استناد می شود اما آیا به همه موازین قانونی در این عرصه توجه می شود، اجرای بسیاری از مفاد قانونی نیاز به اعتبار و منابع مالی دارد ، چرا باید قانونی تصویب شود كه مردم در مقابل دولت قرار گیرد و توپی از این زمین به آن زمین بیفتد.
بی عدالتی در نظام پرداخت حوزه سلامت از 30 سال پیش بین گروه های پزشكی و پرستاری و درون خود گروه ها وجود داشته و همچنان هم ادامه دارد، چرا نباید بخشی از درآمدی كه پزشك و پرستار برای بیمارستان ایجاد می كند به خودشان پرداخت شود.
استان فارس و شیراز كه بار سلامت بسیاری از شهرها و استان های همجوار را بر دوش دارد نیز در عرصه پرستاری از استان هایی است كه حرف برای گفتن زیاد دارد، بسیاری از پرستاران در شیراز و در استان فارس و در دانشگاه های علوم پزشكی این استان بارها به عنوان نمونه كشوری و استانی برگزیده شده اند و در عرصه ای خدمت درخشیده اند.
دكتر علی بهادر سرپرست دانشگاه علوم پزشكی شیراز در توصیف اهمیت كار پرستاران بیان داشت : پرستاران سرچشمه جوشان مهر و عطوفت هستند كه كلام مهر آفرینشان گرمای درد را به خنكای عشق و مهربانی تبدیل می كند، همانان كه رنج توان فرسای بیماران را با تبسم خویش می كاهند.
بهادر با بیان اینكه پرستاری آمیختن طبابت جسم است با طبابت روح و روشن نگه داشتن چراغ حیات بیمار، پرستاری هنر است و تخصص افزود: اگر امروز شاهد موفقیت های چشمگیر تحول نظام سلامت در میهن اسلامی مان هستیم، بخش بزرگی از آن توفیقات در سایه تلاش های پرستاران به وقوع پیوسته است، زیرا پرستاران از اركان اصلی تیم سلامت می باشند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی شیراز نیز از پیگیری جدی دانشگاه برای تسریع در پرداخت معوقه های پرستاران سخن گفت و ادامه داد:مسئولان دانشگاه برای دریافت معوقه های مالی از بیمه ها و جذب اعتبارات در وزارت بهداشت در حال مذاكره هستند تا با ارتقای وضعیت مالی دانشگاه، پرداختی های كاركنان در سریع ترین زمان ممكن انجام شود.
دكتر عبدالخالق كشاورزی افزود:با پیگیری برای پرداخت سختی كار به پرستاران دو بیمارستان سوانح سوختگی امیرالمومنین(ع) و آنكولوژی امیر این درخواست مصوب شده و به كارگزینی نیز ابلاغ شده است تلاش می كنیم تا سختی كار پرستاران بیمارستان آنكولوژی امیر نیز به زودی به نتیجه برسد.
او با بیان اینكه محوریت نگاه مسئولان دانشگاه بر توانمندی و تبحر افراد است افزود: انتخاب جمعی از روسای مراكز بهداشتی و مدیران ستادی از میان پرستاران، نمودی از همین محوریت است.
دكتر سید بصیر هاشمی معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشكی شیراز نیز با تجلیل از خدمات پرستاران گفت: اگر خدمت درمانی پزشك و پرستار در كنار هم نباشد، به نتیجه مطلوب دست نمی یابیم.
او از پرستاران با تجربه برای مشاركت در حوزه پژوهش دعوت كرده و افزود: تجربه به دست آمده پرستاران دارای اطلاعات مفیدی است كه نتیجه تلاش ها و فعالیت های آنها در مراكز درمانی است.
معاون پژوهشی دانشگاه تقویت ارتباط بین حوزه پرستاری و پژوهش دردانشگاه را موجب بالابردن كیفیت خدمات رسانی به مردم عنوان و ابراز امیدواری كرد كه ارتباط بیشتری بین حوزه پژوهش درمان و تجربیات پرستاران ایجاد شود تا موجب ارتقای كیفی خدمات و افزایش رضایتمندی مردم شود.
مدیر خدمات پرستاری دانشگاه علوم پزشكی شیراز هم گفت: در نشست هایی كه از سه ماه پیش تاكنون در وزارت بهداشت برگزار شد، هشت كارگروه متشكل از مدیران پرستاری خبره در هر زمینه مشخص شده تا بتوان آینده روشن تری برای این عرصه ترسیم كرد.
محبوبه ظریفكارفرد از دیگر كارهای انجام شده در حوزه پرستاری به اعطای پروانه صلاحیت حرفه ای اشاره كرد و افزود: این اقدام در چند مرحله صورت گرفته كه در دانشگاه علوم پزشكی شیراز نیز برای مسئولان پرستاری، كاركنان شركتی و فارغ التحصیلان بین سال های هفتاد تا هشتاد و اعضای هیات علمی دانشكده پرستاری در سه مرحله انجام شده است.
او با اشاره به اهمیت نگاه جامعه نگر به فعالیت پرستاران گفت: پرستاران نباید تنها به كار درمانی در حوزه بیمارستانی بسنده كنند، دانشگاه ما در موضوعاتی نظیر مراقبت های خانگی و سالمندان نیز پیشرو است كه اگر در تعرفه های بیمه منظور شود، رضایتمندی مردم را به دنبال دارد.
دكتر الهه ستودگان رییس نظام پرستاری شیراز نیز به بیان بخشی از درخواست های جامعه پرستاری استان نظیر اجرای قانون ارتقای بهره وری و اعمال مزایای مشاغل سخت پرداخت و گفت : پرستاری جزو مشاغلی است كه خدمات آن شامل عموم مردم می شود، پرستاران ما شبانه روز در حال خدمت هستند و كمبودهای بیمارستان را مورد پوشش قرار می دهند.
امسال استان فارس 111 پرستار نمونه استانی و چهار پرستار نمونه كشور داشت ، فرخ لقا سلحشوری، طاهره رضائی، منصوره شفیعی و سهیلا آذری به عنوان پرستاران نمونه كشوری،استان فار س معرفی شدند.
گزارش از : نیكنام خشنودی ** انتشاردهنده: غلامرضامالك زاده
6113 / 1876
روز پرستار فرصتی برای یادآوری ارزش ها و آموزه های زینب گونه پرستاران
۳ بهمن ۱۳۹۶، ۱۰:۰۶
کد خبر:
82805091
شیراز - ایرنا- در تقویم ملی ما سالروز ولادت حضرت زینب (س) روز پرستار نامگذاری شده است ، این روز می تواند یاد آور صبر و متانت حضرت زینب (س) و بازآموزی آموزه ها و مولفه هایی معنوی باشد كه در زندگی و منش بانوی صبور و پر صلابت كربلا موج می زند.