لزوم برگشت پذیری چرخه آب از پساب/ استان مركزی بالاترین پوشش جمع آوری فاضلاب را دارد

اراك - ایرنا - معاون هماهنگی امورعمرانی استانداری مركزی گفت: تسهیل در برگشت پذیری چرخه آب از پسآب، الگویی موفق در مدیریت بهینه مصرف است.

به گزارش ایرنا، مهدی زندیه وكیلی روز سه شنبه در دومین نشست شورای حفاظت از منابع آب در سالن اجتماعات استانداری مركزی گفت: استان مركزی بالاترین پوشش جمع آوری فاضلاب در سطح كشور را دارد بنابراین باید از این ظرفیت در مقابله با پدیده خشكسالی استفاده كند.
وی اظهار كرد: در حالی كه دنیا از پساب فاضلاب در مصرف مجدد استفاده می كند، باید امكانات بهره مندی از پساب فاضلاب در آبیاری فضای سبز فراهم شود.
معاون هماهنگی امورعمرانی استانداری مركزی گفت: قانون اجازه بهره گیری از پساب فاضلاب را در مصارف بخش كشاورزی داده است و بنابراین استفاده از این ظرفیت به چالش كمبود آب كمك قابل توجهی می كند.
زندیه وكیلی در ادامه با یادآوری تغییر اقلیم و كاهش حجم بارندگی درسال جاری افزود: استان مركزی در نصب كنتورهای هوشمند بر روی چاه های كشاوری وضعیت مطلوبی ندارد و این مهم نیازمند استفاده از ابزار تشویقی دستگاه های متولی است.
وی اظهار كرد: ترغیب بهره برداران به ویژه كشاورزان در استفاده از آبیاری نوین با اعطای تسهیلات بانكی در دستور كار مسئولانی استانی قرارگیرد.
معاون هماهنگی امورعمرانی استانداری مركزی گفت: باید از همه امكانات برای جلوگیری از كاشت محصولات آب بر استفاده كرد و با كشت جایگزین، از فعالیت بخش كشاورزی حمایت جدی به عمل آورد.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای مركزی نیز گفت: پارسال متوسط كسری سفره های زیرزمینی در این استان 230 میلیون مترمكعب بود كه در سال آبی جدید به 190 میلیون مترمكعب رسیده است.
عزت الله آمره ای افزود: بیشترین كسری مخازن مربوط به ساوه و كمیجان است كه در طول یك سال، به یك متر رسیده است.
وی اظهار كرد: متوسط كسری مخازن در دشت های استان مركزی نیز در سال های 86 تا 94 به رقم 96 میلیون مترمكعب رسیده است.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای مركزی گفت: فعالیت شاخصی در مدیریت یكپارچه منابع آبِ حوزه های آبریز استان مركزی آغاز شده است كه نتیجه همكاری و تعامل دستگا های استانی است.
آمره ای افزود: لایروبی مسیر رودخانه قره چای در حوزه تفرش و استفاده نكردن كشاورزان از آب رودخانه در فصول غیر كشت از جمله اقداماتی است كه افت منابع دشت شرا را متوقف و بخشی از كسری منابع آب را جبران كرده است.
وی اظهار كرد: مجموعه اقدامات انجام شده سبب شده تا رودخانه قره چای بعد از هشت سال جاری شود و دبی آن به 100 لیتر در ثانیه برسد.
آمره ای افزود: طرح تعادل بخشی منابع آب های زیرزمینی سبب شده با وجود كاهش بارش ها؛ آب در رودخانه اراك نیز جاری شود.
وی بیان كرد: سال گذشته سد كمال صالح 77 میلیون مترمكعب آب ذخیره در سد داشت كه اكنون، 74 میلیون مترمكعب آب در پشت این سد وجود دارد.
وی اظهار كرد: پایش ها نشان می دهد كه، 44 میلیون مترمكعب آب در سد ساوه وجود دارد كه سال گذشته این میزان 18 میلیون مترمكعب بود.
مدیرعامل شركت آب منطقه‌ای مركزی گفت: 18 گروه گشت و بازرسی در سطح این استان از اضافه برداشت آب از منابع و حفر چاه های كشاورزی جلوگیری می كنند.
آمره ای گفت: به كار گیری كنتورهای هوشمند تنها راه برون رفت چالش آب در شرایط كنونی استان مركزی است و باید این مهم در دستور كار مسئولان استان قرار گیرد.
وی اظهار كرد: در صورتی كه از اضافه برداشت از منابع آب جلوگیری شود، 200 میلون مترمكعب كسری مخازن منابع آب استان جبران می شود.
مدیركل هواشناسی استان مركزی گفت: متوسط بارش در این استان در 30 طول سال اخیر 276 میلیمتر بوده است و در سال جاری 9 میلیمتردر پاییز و 14 میلیمتر در فصل زمستان گزارش شده است.
مرتضی ذوالفقاری افزود: میزان بارش های استان نسبت به سال گذشته، 79 درصد كمتر بوده و نسبت به بلندمدت 78 درصد كاهش داشته است.
وی اظهار كرد: شهرستان محلات با هشت و سه دهم و دلیجان با هفت و چهار دهم، كمترین میزان بارش را در سال جاری تجربه كرده اند.
مدیركل هواشناسی استان مركزی گفت: شهرستان های شازند و خنداب در سال جاری بیش از 50 میلیمتر بارش داشته اند كه در مقایسه با سایر بخش های استان قابل توجه است.
ذولفقاری افزود: سال گذشته 320 میلیمتر در استان مركزی بارش از نوع برف با 20 درصد رشد، اتفاق افتاد كه منجر به جذب در سفره های زیرزمینی شد.
وی اظهار كرد: از مجموع خشكسالی های این استان، 43 درصد متوسط، 32 درصد شدید، 17 درصد بسیار شدید و هفت درصد خفیف گزارش شده است.
92 درصد از حجم آب مصرفی استان مركزی در بخش كشاورزی، سه و نیم درصد در بخش صنعت و مابقی در بخش آشامیدنی مصرف می شود.
6991/3075/خبرنگار: معصومه ابراهیمی *** انتشاردهنده: حسین مهدی زاده