به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار اقتصادي ايرنا، سال گذشته در روز ملي فناوري فضايي محمود واعظي وزير سابق ارتباطات و فناوري اطلاعات قول هايي در زمينه راه اندازي ماهواره سنجشي بومي، ماهواره مخابراتي و دكل ماهواره بومي داد كه هنوز محقق نشده است.
همچنين در مراسم سال گذشته رئيس جمهوري به عنوان رئيس شوراي عالي فناوري و مهمان ويژه حضور داشتند اما امسال اين مراسم بدون حضور ايشان برگزار مي شود.
چهاردهم بهمن ماه در تقويم كشورمان به نام روز ملي فناوري فضايي نام گذاري شده است كه سالروز بهره برداري موفق از ماهواره اميد در سال 1387 است.
بهره برداري موفق از ماهواره اميد سبب شد جمهوري اسلامي ايران در جمع كشورهاي داراي توانايي پرتاب ماهواره قرار گيرد و از آن سال تاكنون هر ساله با برگزاري روز ملي فناوري فضايي با حضور رئيس جمهوري گرامي داشته مي شود.
دستاورد هاي موفقيت آميز كشورمان در عرصه فضايي كماكان ادامه يافت به گونه اي كه در سال 88 و همزمان با روز ملي فناوري فضايي پرتاب موفقيتآميز راكت كاوشگر 3 حامل محمولهاي زيستي شامل لاك پشت، كرم، موش و نمونههاي سلولي اعلام شد و رونمايي از ماهواره «طلوع»، نمونه مهندسي ماهواره «مصباح دو» از جمله اين دستاورد ها بود.
نمونه مهندسي ماهواره دانشجويي «نويد علم و صنعت»، نمونه مدل اوليه ماهواره بر سيمرغ و موتور ماهواره بر آن و افتتاح نخستين مركز پردازش تصاوير ماهوارهاي ايران و آزمايشگاه سه بعدي مجازي ماهوارهاي، از ديگر دستاوردهاي فضايي كشور در اين روز در سال 1388بود.
همچنين در سال 89 در چنين روزي نمونههاي مهندسي چهار ماهواره ظفر، رصد، فجر، دانشجويي اميركبير و همچنين نمونه مهندسي موتور ماهواره بر سفير B1 و كپسول زيستي كاوشگر 4 رونمايي شد.
در سال 90 و در روز ملي فناوري فضايي ماهواره نويد با موفقيت در مدار قرار گرفت و در روز ملي فناوري فضايي در سال 91 مدل مهندسي ماهواره ناهيد و مدل توسعهاي ماهواره زهره رونمايي شد و آفتاب، نخستين ميمون پرتاب شده به فضا با كاوشگر پيشگام كه زنده به زمين بازگشت، در معرض ديد بازديدكنندگان قرار گرفت.
همزمان با روز ملي فناوري فضايي در دهه مبارك فجر سال 92 نيز از 2 ماهواره فضايي تدبير و خليج فارس رونمايي شد و در مهرماه همان سال و در هفته جهاني فضا، دومين ميمون فضانورد ايراني با نام فرگام با كاوشگر پژوهش و با گاز مايع به فضا پرتاب شد كه اين محموله زيستي سالم به زمين بازگشت.
در روز فناوري فضايي در سال 93 ماهواره ملي «فجر» با ماهواره بر سفير با موفقيت به فضا پرتاب شد و در مدار زمين قرار گرفت.
سال 1394نيز مراسم روز ملي فناوري فضايي دو هفته پس از پرتاب ماهواره فجر با حضور رئيس جمهوري برگزار شد و در آن روز، نمايشگاهي از دستاوردهاي چند سال اخير ايران در عرصه فناوري فضايي پرپا شد و ماك آپ فضاپيماي سرنشين دار ايراني به نمايش گذاشته شد.
پارسال نيز روز ملي فناوري فضايي درحالي با حضور رئيس جمهوري برگزار شد كه حسن روحاني پيش از آغاز مراسم از نمايشگاه دستاورد هاي فضايي كشورمان ديدن كرد.
موتور فضايي آرش22 يكي از اين توانمندي ها بود كه در سالن اجلاس سران جايگاه ويژه اي براي نمايش آن اختصاص يافت بود و رئيس جمهوري از آن ديدن كرد.
اين دستاورد مهمترين زير سيستم سامانه انتقال ماهواره از مدار پارك به مدارهاي بالاتر است. موتور كروي آرش22 براي ماموريت هاي فضايي طراحي و ساخته شده و مرحله آزمايش را با موفقيت پشت سر گذاشته است.
سيستم پيشرانش گاز سرد دستاورد ديگري بود كه به نمايش گذاشته شد. اين سيستم به نسبت داراي فناوري ساده تر و قيمت پايين تري نسبت به ساير پيشرانش هاست.
مجموعه تراستر، سيستمي است كه بسته به ماموريت آن، كنترل وضعيت، حفظ موقعيت، انتقال مدار، خروج از مدار، اصلاح مسير و فرود سامانه هاي فضايي مانند ماهواره را انجام مي دهد و دانشمندان ايراني آخرين دستاورد خود را در اين زمينه به نمايش گذاشتند.
مدل پروازي ماهواره سري ست (SRISAT) دستاورد ديگري است كه به اين نمايشگاه راه يافت.
اين مدل يك ماهواره مخابراتي- تحقيقاتي است كه همه مراحل طراحي، ساخت، تجميع و آزمون آن را پژوهشكده سامانه هاي ماهواره در سال 1393 انجام داده است.
اين ماهواره قابليت ارسال و دريافت پيام كوتاه در ايستگاه هاي زميني را دارد.
مدل مكانيكي ماهواره «سها» نيز دستاورد ديگري بود كه رييس جمهوري از آن بازديد كرد. ماهواره سها به عنوان گامي راهبردي براي دستيابي به ماهواره «پارس2» و ساخت ماهوارههاي سنجشي عملياتي در داخل كشور، به صورت ويژه تعريف شده است.
مدل مهندسي سازه ماهواره ناهيد 2 نيز دستاورد ديگري است كه رييس جمهوري از آن بازديد كرد و سپس براي سخنراني وارد سالن اجلاس شد.
اما امسال روز ملي فناوري فضايي درحالي قرار است روز شنبه چهاردهم بهمن ماه برگزار شود كه نامي از رئيس جمهوري كشورمان براي حضور در اين مراسم برده نشده است و ميهمانان طبق اطلاع روابط عمومي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات محدود به وزير دفاع و پيشتباني نيروهاي مسلح و نيز معاون علمي و فناوري رئيس جمهوري و وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات شده است اتفاقي كه در اين چند سال كمتر شاهد آن بوده ايم.
علاوه برآن رئيس سازمان فضايي ايران بتازگي منصوب شده است و تاكنون هيچ نشست خبري با اصحاب رسانه نداشته است تا برنامه هاي خود را به اطلاع عموم برساند.
اين درحالي است كه سال گذشته اصحاب رسانه پيشتر در جريان برگزاري مراسم روز ملي فناوري فضايي و ميهمانان آن قرار داشتند و مي دانستند برنامه ها چيست.
در عين حال هنوز تكليف بسياري از پروژه هاي اعلام شده از جمله پرتاب سه ماهواره در سال هاي 95 و 96 و قرار گرفتن در مدار زمين، افزايش تعداد اعضاي هيات علمي پژوهشگاه فضايي، ثبت اختراع بجاي ثبت مقاله، ماهواره ملي مخابراتي، ساخت ماهواره سنجش از راه دور و ماهواره مخابراتي اين سازمان همچنان در هاله اي از ابهام قرار دارد.
به گزارش ايرنا، توافق ساخت ماهواره سنجشي ايران با همكاري روسيه در سيزدهمين كميسيون مشترك اقتصادي دو كشور در بيست و سوم آذرماه امسال در تهران نهايي شد.
اكنون در آستانه روز ملي فناوري فضايي درحالي خبرنگاران براي حضور در اين مراسم دعوت شده اند كه سازمان فضايي ايران هيچ اطلاع رساني قبلي در اين زمينه نداشته است تا دستاورد ها به اطلاع عموم رسانده شود.
اخبار اقتصادي ايرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*2078** 6075
گزارش:محمد مهدي بهرامي*انتشاردهنده: زهرا هجيني نژاد
تهران- ايرنا- مراسم روز ملي فناوري فضايي، چهاردهم بهمن ماه امسال در حالي برگزار مي شود كه رئيس جمهوري به عنوان رئيس شوراي عالي فناوري كشور در آن حضور ندارند و انتظارات بر زمين مانده نيز بسيار است.