رجيستري، مردم و كسبه را نسبت به گوشي هاي قاچاق هوشيار كرد

تهران-ايرنا- رئيس اتحاديه دستگاههاي مخابراتي و ارتباطي تهران مي گويد، اجراي طرح كددار كردن گوشي تلفن همراه مردم و فعالان اين عرصه را به موضوع قاچاق حساس و هوشيار كرد و اغلب آنان از معامله گوشي هاي بدون خدمات پس از فروش و رجيستر نشده خودداري مي كنند.

«مهدي محبي» روز سه شنبه در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار اقتصادي ايرنا با بيان اينكه گوشي هاي تلفن همراهي كه تاكنون رجيستر شده اند، سهم اندكي از بازار كشورمان دارند، گفت: شركتي چون سامسونگ بيشترين سهم بازار را در اختيار دارد كه انتظار مي رود محصولات آن هرچه زودتر مشمول طرح رجيستري شود.
وي تاكيد كرد: رجيستر شدن گوشي هاي ساخت شركت سامسونگ روند كددار كردن گوشي هاي وارداتي به كشورمان را كامل خواهد كرد و از آن به بعد شاهد گوشي قاچاق در كشور نخواهيم بود.
محبي با بيان اينكه پس از اجراي طرح رجيستري در بازار تلفن همراه آرامش به اين بازار برگشته است، ادامه داد: روند اجراي طرح رجيستري در باره گوشي هاي توليدي شركت اپل سبب شد، اكنون هم خريداران و هم فروشندگان نسبت به خريد و فروش گوشي ها توجه جدي تري داشته و از خريد و فروش گوشي هاي بدون خدمات پس از فروش و رجيستر نشده خودداري كنند.
رئيس اتحاديه دستگاههاي مخابراتي و ارتباطي تهران به تسري طرح رجيستري به گوشي هاي تلفن همراه توليدي شركت ال.جي اشاره كرد و گفت: فروشندگان اين نوع گوشي ها بايد تا قبل از بامداد روز بيست و هشتم بهمن ماه گوشي هاي موجود خود را فعال كنند؛ مردم هم بايد دقت كنند گوشي ال.جي رجيستر نشده، خريداري نكنند.
محبي سهم بازار گوشي هاي توليدي شركت ال.جي در بازار كشورمان را كم دانست و افزود: اكنون بخشي از بازار گوشي هاي تلفن همراه از وجود گوشي قاچاق به طور تقريبي پاك شده است.
اين فعال بازار گوشي هاي تلفن همراه به تجربه اجراي رجيستري كه براي نخستين بار تا اين مرحله موفقيت آميز بوده است، اشاره كرد و خاطرنشان ساخت: استقبال مردم و عرضه كنندگان از اجراي اين طرح در موفقيت آن موثر بوده است.
اين فعال صنفي درباره اكنون افزايش قيمت دلار در هفته هاي اخير و تاثير آن بر بازار دستگاههاي مخابراتي و ارتباطي اظهار داشت: نرخ ارزهاي عمده در ثبت سفارش موثر است و از اين رو اين افزايش بازار و بويژه واردكنندگان را بلاتكليفي مواجه كرده است.
محبي خاطرنشان ساخت: روشن شدن هرچه زودتر وضعيت دلار به رونق بازار تلفن همراه كمك خواهد كرد و بازار با كمبود عرضه مواجه نخواهد شد.
به گزارش ايرنا، طرح كددار كردن گوشي هاي تلفن همراه يا رجيستري گوشي تلفن هاي همراه طرحي است كه در آن گوشي هاي تلفن همراه كاربران بر اساس شماره سريال گوشي و شماره سريال سيمكارت در سامانه اي كه وزارت صنعت، معدن و تجارت براي اين منظور طراحي و پياده سازي كرده، ثبت مي‌شوند كه به هنگام روشن شدن در شبكه تلفن همراه كشور، اين شماره سريال‌ها با زيرساخت هاي شبكه مخابراتي كشور مطابقت داده مي‌شود و چنانچه از مبادي رسمي وارد نشده باشند، امكان فعاليت در شبكه تلفن همراه كشور را نخواهند داشت.
طرح رجيستري كه يكبار در سال 1385 به مرحله اجرا درآمد و به دليل هاي مختلف شكست خورد در دولت يازدهم و با هدف كنترل بازار از گوشي هاي قاچاق مطرح و پيگيري شد كه در فرصت اين دولت و به دليل آنكه طرحي باشد كه امكان شكست در آن به شدت كاهش يابد امكان اجرايي شدن نيافت.
پس از روي كارآمدن دولت دوازدهم و انتخاب محمد جواد آذري جهرمي به عنوان وزيرارتباطات اين دولت طرح رجيستري مجدد در دستور كار قرار گرفت و مطالعات كارشناسانه آن ادامه يافت تا آنكه روز جمعه بيست و هشتم مهرماه امسال طبق گزارش ها و وعده هاي قبلي داده شده طرح كدداركردن گوشي هاي تلفن همراه (رجيستري) وارد مرحله نخست خود كه مرحله پايش بازار بود، شد.
مرحله پايش بازار به گفته محمدجواد آذري جهرمي تنها تلاش داشت با رصد بازار تلفن همراه كشور آمار دقيقي از انواع گوشي هاي تلفن همراهي كه وارد كشور مي شوند چه از راه قانوني و چه از راه هاي غيرقانوني به دست آورد و علاوه بر آن همه گوشي هاي فعال در شبكه تلفن همراه كشور را رجيستر كند.
پس از اتمام رجيستر گوشي هاي فعال در شبكه تلفن همراه كشور، سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي در دو مرحله محصولات شركت هاي مختلف تلفن همراه را مشمول رجيستري كرد كه مهمترين آن گوشي ها و تبلت هاي شركت اپل بود.
قرار است دور جديد رجيستري با كددار كردن محصولات شركت ال جي از 28 بهمن ماه آغاز شود.
مسئولان وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات اميدوارند تا پايان امسال همه برندهاي موجود در بازار تلفن همراه كشور مشمول طرح رجيستري شوند.
تقاضاي ساليانه تلفن همراه در كشور بالغ بر 9 ميليون دستگاه برآورد مي شود كه تنها 2 ميليون دستگاه آن از طريق واردات رسمي و 2 ميليون و 300 هزار دستگاه نيز از ساير روش هاي وارداتي نظير ورود همراه مسافر تامين مي شود.
بر اساس آمار گمرك ايران، واردات گوشي تلفن همراه از مبادي رسمي كشور در 10 ماه سال جاري با رشد 98درصدي نسبت به مدت مشابه سال قبل به 2 ميليون و 361 هزار دستگاه به ارزش 342 ميليون و 828 هزار دلار رسيده است.
اخبار اقتصادي ايرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*2078*2025
مصاحبه :محمدمهدي بهرامي* انتشاردهنده: ليلا جودي