به گزارش ايرنا به نقل از روزنامه اشين ايج در روز جمعه، اگرچه سفارت كانادا پس از اعتراض هند بلافاصله دعوت از اين جدايي طلب خالستاني به نام 'جاسپال سينگ اتوال' را لغو كرد، اما چگونگي دريافت رواديد هند از سوي وي و قرار گرفتن در فهرست مهمانان سفارت كانادا مقامات هندي و كانادايي را متعجب كرده است.
وزارت امور خارجه هند اعلام كرد: ما در حال بررسي چگونگي ورود يك تروريست خالستاني به هند هستيم.
اتوال كه يك فعال جدايي طلب سيك در كانادا محسوب مي شود و عضو گروه ممنوعه ( از سوي هند) فدراسيون گروه جوانان سيك مي باشد، در سال 1986 به تلاش براي قتل 'مالكيت سينگ سيدهو' سروزير ايالت اسبق پنجاب در جريان سفر وي به كانادا متهم شد.
سروزير اسبق پنجاب اگرچه از اين سوءقصد جان سالم بدر برد اما بعدها در هند ترور شد. پس از قتل وي، يك دادگاه هند اين اقدام را حمله تروريستي دانست و اتوال و سه نفر ديگر را به 20 سال زندان محكوم كرد.
البته مقامات دولتي هند مي گويند كه نام اين فرد توسط وزارت كشور هند از ليست سياه حذف شده است.
ترودو نخست وزير كانادا كه هم اكنون در هند به سر مي برد، در واكنش به اين اتفاق گفت: ما مساله پيش آمده را به صورت جدي دنبال خواهيم كرد. فرد مورد نظر نبايد دعوت نامه دريافت مي كرد و ما پس از آگاهي يافتن از سابقه اين فرد، بلافاصله دعوت نامه او را لغو كرديم.
نخست وزير كانادا پيش از اين اعلام كرده بود كه اين كشور از جدايي طلباني كه عليه هند فعاليت مي كنند حمايت نمي كند.
ترودو قرار است امروز با نارندرا مودي نخست وزير هند در دهلي نو ديدار كند. به گفته مقامات هندي انتظار مي رود مساله خالستان و گسترش فعاليت جدايي طلبان سيك در كانادا در مذاكرات ميان نخست وزيران هند و كانادا مطرح شود.
سفر هشت روزه نخست وزير كانادا در تاريخ 17 ماه فوريه (28 بهمن) به دور از هياهوي رسانه اي آغاز شد اما بعد به جنجال تبديل شد.
مساله خالستان روابط هند و كانادا را وارد تنش كرده به طوري كه نارندرا مودي نخست وزير هند به مناسبت ورود جاستين ترودو نخست وزير كانادا به اين كشور هيچ پيام خوشامد گويي منتشر نكرده است.
مودي همچنين نخست وزير كانادا را در سفر به گجرات كه محل تولد نخست وزير هند محسوب مي شود همراهي نكرد.
به گفته تحليل گران اينگونه خوشامد گويي با استقبال رسمي و گرم نارندرا مودي نخست وزير هند از باراك اوباما رئيس جمهور اسبق آمريكا، بنيامين نتانياهو نخست وزير رژيم صهيونيستي و محمد ابن زايد النهيان وليعهد امارات كاملا تفاوت دارد.
بر اساس گزارش هاي منتشر شده، دهلي نو از موضع نرم كانادا در مقابل سيك هاي افراطي كه فعاليت هاي خود را در سال هاي اخير در كانادا افزايش داده اند ناراضي است.
هند سال گذشته به حضور نخست وزير كانادا در مراسم روز خالسا با ميزباني جدايي طلبان سيك اعتراض كرده بود.
كانادا در اوايل ماه آوريل سال گذشته، قطع نامه 'نسل كشي' هند در جريان شورش هاي ضد سيك در سال 1984 را به تصويب رساند.
هند به اين قطع نامه بشدت اعتراض كرد و آن را نتيجه درك محدود از قانون اساسي، جامعه، اخلاق، حكومت قانون و روند قضايي هند دانست.
هند همچنين نارضايتي خود را از اين قطع نامه به سفير كانادا در هند و همچنين هارجيت ساجان وزير دفاع كانادا در جريان سفر سال گذشته وي به هند ابلاغ كرد.
جنبش خالستان، توسط سيك هايي ايجاد شده است كه خواهان ايجاد كشوري مستقل مي باشند. مبارزات اعضاي اين گروه، به وقوع درگيري هاي خشونت آميز در هند در سال هاي 1980 منجر شد.
مقامات دولتي هند، خالستاني ها را افراط گرا و مسوول بمب گذاري در هواپيماي اير اينديا در سال 1985 مي دانند. در اين بمب گذاري 329 نفر كشته شدند.
دولت هند پس از اين بمب گذاري اقدام به سركوب شاخه هاي خشن اين جنبش كرده و نسبت به فعاليت آزادانه جدايي طلبان خالستاني در كانادا هشدار داده است.
آساق**267**1424**1485
براي دريافت تازه ترين خبرهاي بين المللي از ايران و جهان با استفاده از لينك زير وارد كانال تلگرام ما شويد.
https://t.me/joinchat/AAAAAEAtzWzGcxcKfBowNw
دهلي نو-ايرنا- اقدام سفير كانادا در هند در دعوت از يك تروريست خالستاني و جدايي طلب براي شركت در مراسم شام با حضور جاستين ترودو نخست وزير كانادا، يك جنجال ديپلماتيك جديد ميان دو كشور بوجود آورد.