محمد مهدی ایازی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار سلامت ایرنا در پاسخ به این پرسش كه در سال های اخیر بر خلاف گذشته موارد بیشتری از استعمال سیگار و دخانیات دختران و زنان را در خیابان و در انظار عمومی مشاهده می كنیم آیا میزان مصرف این نوع مواد در بین زنان افزایش یافته است، پاسخ داد: بله، متاسفانه پاسخ مثبت است و در سال های اخیر شاهد این هستیم كه میزان مصرف سیگار، قلیان و اعتیاد در بین زنان در كشور بیشتر شده است.
وی افزود: در مورد علل این افزایش مركز پژوهش های ستاد مبارزه با مواد مخدر تحقیقاتی انجام داده است كه بهتر است مسئولان این ستاد خودشان اعلام كنند.
پدیده استعمال سیگار، مصرف قلیان و اعتیاد یك موضوع قدیمی است اما چهره این آسیب تا حدود یك دهه پیش بیشتر یك آسیب و مساله مردانه در ایران بود و اگر استعمال دخانیات یا حتی قلیان در بین دختران و زنان مشاهده می شد، بیشتر در اماكن سربسته و به دور از انظار بود اما در سال های اخیر موارد بیشتری از استعمال دخانیات از جمله سیگار و قلیان دختران و زنان در خیابان و در منظر عمومی مشاهده می شود كه به نظر می رسد پدیده نسبتا جدیدتری است.
ایرج حریرچی، سخنگوی وزارت بهداشت اخیرا آماری از وضعیت استعمال دخانیات را در ایران اعلام كرده است. به گفته وی 10 درصد افراد بالای 18 سال در ایران هر روز سیگار می كشند كه حدود 20 درصد مردان و یك درصد زنان هستند و حدود 14 درصد جمعیت كشور به صورت روزانه و تفننی سیگار می كشند كه حدود 25 درصد مردان و چهار درصد زنان را شامل می شود.
قائم مقام وزیر بهداشت گفته است: حدود 3.4 درصد نوجوانان 13 تا 15 سال در ایران مصرف سیگار دارند كه شامل 4.8 درصد نوجوانان پسر و 2.1 درصد دختران نوجوان است.
به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، به طور كلی حدود هفت میلیون سیگاری بالای 15 سال در كشور داریم كه 100 هزار نفرشان نوجوانان 13 تا 15 سال هستند.
وزارت بهداشت اعلام كرده است كه سیگار و مواد دخانی حاوی هفت هزار ماده شیمیایی است كه 70 نوع ماده سرطان زا را در خود جای داده است، سالانه هفت میلیون نفر در دنیا به علت استعمال دخانیات جان خود را از دست می دهند كه 900 هزار نفرشان سیگاری نیستند بلكه نزدیكان و اطرافیان افراد سیگاری هستند كه به اجبار در معرض دود سیگار قرار می گیرند.
معاون كل وزارت بهداشت گفت: سالانه 55 هزار نفر در ایران به علت استعمال دخانیات جان خود را از دست می دهند و 90 درصد كسانی كه به سرطان ریه مبتلا می شوند، سیگاری هستند. علاوه بر سرطان ریه، سیگار و دخانیات عامل مهم سرطان مثانه و پانكراس است.
بر اساس قانون جامع كنترل و مبارزه ملی با دخانیات مصوب سال 1385، فروش سیگار به صورت نخی و به افراد زیر 18 سال به طور كلی در كشور ممنوع است و مراكز فروش و عرضه سیگار نیز حتما باید مجوز عاملیت فروش داشته باشند و بر اساس ماده 7 این قانون توزیع فرآوردههای دخانی از سوی اشخاص فاقد پروانه فروش ممنوع است. قوانینی كه از زمان تصویب تاكنون هرگز در كشور به طور كامل اجرا نشده اند علاوه بر آن هر گونه تبلیغ مواد دخانی در كشور ممنوع است و عرضه مواد دخانی در جلوی ویترین به علت جلوگیری از ترویج مصرف این مواد نیز خلاف قانون است و نوعی تبلیغ محسوب می شود در حالی كه اكثر عرضه كنندگان خرده فروشی مواد دخانی سیگار و محصولات دخانی در جلوی دید عموم قرار داده و حتی نام برندهای معروف سیگار با حروف درشت در تابلوهای تبلیغاتی بسیاری از فروشگاه های محل عرضه خرده فروشی سیگار و سوپرماركت ها دیده می شود.
بر اساس ماده 3 قانون كنترل و مبارزه ملی با دخانیات نیز هر نوع تبلیغ، حمایت، تشویق مستقیم و غیرمستقیم یا تحریك افراد به استعمال دخانیات اكیداً ممنوع است، در حالی كه عرضه دخانیات در نزدیكی مدارس و در دسترس نوجوانان و استعمال آزادانه سیگار و قلیان در منظر عمومی توسط دختران و زنان جوان خود نوعی تبلیغ مواد دخانی و ترویج مصرف آن در بین سایر افراد جامعه محسوب می شود.
اجتمام 3063 ** 1569
معاون اجتماعی وزیر بهداشت در گفت و گو با ایرنا:
افزایش مصرف سیگار، قلیان و اعتیاد در بین زنان
۵ اسفند ۱۳۹۶، ۱۲:۲۳
کد خبر:
82841843
تهران - ایرنا - معاون اجتماعی وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشكی گفت: میزان مصرف سیگار، قلیان و اعتیاد در بین دختران و زنان نسبت به گذشته افزایش یافته است.