۸ اسفند ۱۳۹۶، ۱۱:۳۸
کد خبر: 82845405
T T
۰ نفر
سوغات و خوراكي هايي كه سفر به كهگيلويه و بويراحمد را ماندگار مي كند

گچساران - ايرنا - افزون بر جاذبه هاي طبيعي و تاريخي، خوراكي ها، سوغات و آداب و رسومي در استان چهارفصل كهگيلويه و بويراحمد وجود دارد كه شيريني سفر به اين خطه را در اذهان مسافران ماندگارتر مي كند.

به گزارش ايرنا، براساس يك رسم كهن معمولا گردشگران زيباترين و بهترين كالاي هر منطقه را با خود به عنوان ره آورد مي برند و براي كسب تجربه هاي تازه از غذاهاي محلي مي خورند و اين عوامل باعث حلاوت بيشتر سفرشان و شايد بهترين فرصت براي تبليغ و رونق جاذبه هاي گردشگري آن منطقه هم باشد.
استان كهگيلويه و بويراحمدبا داشتن غذاهاي سالم، خوراكي ها محلي، دست بافته هاي سنتي،پوشش لباس بومي ،آواها و نواهاي غني قابليت هاي فرهنگي زيادي دارد.
جاذبه هايي كه در صورت رونق گردشگري ،فرصتي براي درآمدزايي توليدكنندگان صنايع، كشاورزي و ايجاد كننده صدها شغل در بخش خدماتي مانند رستوران، هتل و ساير بخش هاست.

** سوغاتي ها
خوراكي هايي مانند گردو، مويز، كشك، قره قورت، روغن حيواني،عسل،گياهان دارويي و خوراكي خشك شده مانند چويل، كرفس، قارچ كوهي، بيلهر، كنگر و كارده از مهمترين سوغاتي هاي كهگيلويه و بويراحمد است.
دست بافته ها و صنايع دستي مانند مهلو و ميخك كه به صورت دستبند، گردنبند، انگشتر، گليم هايي كه به صورت تابلو فرش تهيه مي شود، سبدهايي كه به صورت حصيري در اندازه هاي مختلف تهيه مي شود از ديگر سوغاتي هاي اين استان است.

** آواها و نواها
صداي دانشين لالايي زنان به ويژه در مناطق روستايي و عشايري، نواي دلكش ني، اشعار شاد با نام ياريار، نواهاي غمگين موسوم به غمنامه و اشعار جذابي كه روستائيان در هنگام برداشت محصول همخواني مي كنند از جاذبه هاي مردم شناسي است كه سفر به كهگيلويه و بويراحمد را منحصر به فرد مي كند.
نگاهي به برخي غذاهاي محلي كهگيلويه و بويراحمد نشان مي دهد اين خوراكي ها با مواد غذايي گياهي تهيه مي شود.

**آش دوغ
اين غذاي سرشار از كلسيم، از موادي مانند ماست، برنج،سبزي هاي معطر مانند تره كوهي و موسير تهيه مي شود كه براي تزيين آن از پيازداغ و نعناع يا آويشن استفاده مي كنند.

**شله ماشكي (ماش)
اين غذا از برنج ،ماش و پودر انار خشك شده درست مي شود و با پيازداغ تزينن مي شود.

**شله بادامي
اين غذا از بادام كوهي و برنج تهيه مي شود.

**آش كارده
براي تهيه‌ اين غذا، كارده را كه گياهي گرمسيري با برگ‌هاي پهن است، ريزخرد مي‌كنند و در آبليمو مي‌خوابانند، تا ترش شود. بعد از 2 روز آب به آن اضافه مي‌كنند پس از جوشيدن، گندم و برنج نيم‌كوب به آن اضافه مي‌شود. اين آش معروف‌ترين غذاي سنتي كهگيلويه و بويراحمد است.

**شله ليزك
براي تهيه اين غذا ليزك كه نوعي گياه كوهي است را به صورت سبزي پلو تهيه و با قارچ سرخ شده آن را تزيين مي كنند.

**آبگوشت
آبگوشت متداول ترين غذاي عشاير اين منطقه است كه از گوشت و حبوبات درست مي شود.

**دنگو
آش دنگو از غذاهاي محلي استان كهگيلويه و بويراحمد است كه ازحبوباتي مانندعدس، لوبيا چشم بلبلي، ماش، نخود، گندم، ادويه، زردچوبه و نمك درست مي شود.

**نان بلوط
براي تهيه‌ اين نان پوسته‌ي سخت بلوط را مي‌گيرند و خشك مي‌كنند، سپس پوسته‌ نازك بعدي را كه به آن جفت مي‌گويند،عصاره بلوط يا كلگ را درون آب يك هفته مي‌خيسانند، تا به‌صورت خمير در مي آيد درست مي شود.

** نان بركو
اين نان را با عصاره بلوط و آرد گندم مخلوط مي‌كنند.

** ثبت ملي 2 غذاي محلي
معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كهگيلويه و بويراحمد گفت: براي نخستين بار غذاهاي سنتي كلگ و گوشت و دم پخت گوشتي اين استان در فهرست آثار ملي ثبت شد.
مسعود شفيعي اظهار داشت:غذاي كلگ و گوشت از حبوباتي مانند نخودچي و گوشت به صورت آبگوشت تهيه مي شود.
در اين خوراك به جاي نان گندم از نان كلگي كه از بلوط تهيه شده استفاده مي شود.
دم پخت گوشتي نيز از حبوباتي مانند عدس و گوشت به صورت سوپ تهيه مي شود.
شفيعي گفت: تاكنون 59 اثر ميراث معنوي اين استان شامل صنايع دستي و آيين ها و سنت هاي مردم كهگيلويه و بويراحمد به ثبت ملي رسيده است.
وي لباس محلي زنان و مردان، مهلو و ميخك، دست بافته هايي مانند گليم از مهمترين آثار ملي ثبت ملي شده است.
وي بيان كرد: 691 اثر غيرمنقول در كهگيلويه و بويراحمد شامل تپه‌ها، حمام‌ها، محوطه‌ها و گورستان‌هاي تاريخي تاكنون ثبت ملي شده است.

** برنامه هاي معرفي جاذبه هاي مردم شناسي
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كهگيلويه و بويراحمد گفت: ثبت ملي جاذبه هاي مردم شناسي، حضور در نمايشگاه هاي بين المللي و كشوري در ساير استان ها،جشنواره هاي غذا، موسيقي و صنايع دستي و برپايي بازارچه هاي صنايع دستي و جشن ها در مناطق گردشگري به ويژه در فصول بهار و تابستان از برنامه هاي اين اداره براي فراهم كردن سفري به يادماندني براي گردشگران است.
محمود باقري وجود بيش از 2 هزار جاذبه طبيعي در كهگيلويه و بويراحمد را يادآورد شد و گفت: گردشگري به عنوان سومين صنعت درآمدزاي كشور كه برعكس نفت تمام ناشدني نيز هست نيازمند كشف تجربه هاي تكرار ناشدني براي جذب ايرانگردان و جهانگردان است.
وي بيان كرد: غذاهاي محلي،آواها و نواهاي سنتي، پوشش لباس محلي كه در جشنواره ها معرفي مي شود در كنار طبيعت زيبا و ايجاد زيرساخت هاي گردشگري در مناطق گرمسيري و سردسيري مي تواند صدها فرصت شغلي ايجاد كند.
وي بيان كرد: هر ساله گردشگران زيادي در دنيا با هدف تجربه طعم‌هاي جديد راهي سفر مي‌شوند كه اين امر نشان دهنده نياز به ايجاد زيرساخت‌هاي گردشگري در سياه چادرها و طبيعت بكر است.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كهگيلويه و بويراحمد گفت: سه ميليون گردشگر در سال جاري از جاذبه‌هاي اين استان ديدن كردند كه با افزايش زيرساخت‌ها مي‌توان ضمن افزايش زمينه حضور ايران‌گردان و جهانگردان از اين ظرفيت در افزايش درآمد مردم بهره بيشتري برد.
وي ايجاد اقامتگاه‌هاي بوم گردي، برپايي جشنواره‌ها را در زمان پيك حضور گردشگران، تقويت زيرساخت‌هاي پذيرش گردشگر مانند اردوگاه‌هاي رفاهي و تفريحي از برنامه‌ها ميراث فرهنگي براي رونق صنعت گردشگري در اين استان است.
حرم بي‌بي حكيمه (س) خواهر امام رضا (ع)، چشمه بلقيس چرام، گردنه شلال دون، رود رونه، آبشار كمردوغ، برم الوان، بافت تاريخي دهدشت و سد كوثر از مهمترين جاذبه‌هاي طبيعي كهگيلويه و بويراحمد در اواخر زمستان و فصل بهار است.
آبشار ياسوج، كوه گل، چشمه ميشي از مهمترين جاذبه هاي گردشگري مناطق سردسيري اين استان است كه پذيراي هزاران مسافر در فصل تابستان است.
كهگيلويه و بويراحمد با داشتن 250 تفرجگاه طبيعي، 300 بقعه متبركه، 750 اثر تاريخي ثبت شده در فهرست آثار ملي و مواهب طبيعي چشم نواز مكاني مناسب براي گردشگران داخلي و خارجي است.
كهگيلويه و بويراحمد با بيش از 15 هزار كيلومتر مترمربع وسعت و جمعيتي افزون بر 713 هزار نفر بين استان‌هاي فارس، بوشهر، چهارمحال و بختياري، اصفهان و خوزستان واقع شده است.
اين استان با داشتن 250 تفرجگاه طبيعي، 300 بقعه متبركه، 750 اثر تاريخي ثبت شده در فهرست آثار ملي و مواهب طبيعي چشم نواز مكاني مناسب براي گردشگران داخلي و خارجي است.
/1662/8143