به گزارش روز سه شنبه گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري ساينس ديلي، معمولا بين هسته اتم و الكترونهاي آن مقداري فضاي خالي وجود دارد كه اندازه آن بسته به نوع اتم متغير است. در اتم ريدبرگ كه به عنوان اتم غولپيكر نيز شناخته ميشود اين فاصله به چندصد نانومتر ميرسد. اين فاصله بيش از هزار برابر فاصله الكترون و هسته اتم هيدروژن است.
محققان در اين تحقيقات از چگالش بوز اينشتين استفاده كردند. اين وضعيت در واقع يك حالت تحريك شده ماده است كه پس از سردكردن اتمهاي آن تا نزديكي صفر مطلق رخ ميدهد. در اين حالت حركت اتمها بسيار كند شده و در يكديگر فرو ميروند و رفتارهاي غيرعادي نشان ميدهند.
محققان كار خود را با استفاده از اتمهاي استرانسيوم آغاز كردند و پس از سرد كردن آنها تا وضعيت چگالش بوز اينشتين، با استفاده از ليزر به يكي از اتمها انرژي دادند تا يك الكترون آن شديدا تحريك شود. اين الكترون تحريك شده در فاصلهاي بسيار بيشتر از حالت عادي شروع به گردش به دور هسته اتم كرده و يك اتم ريدربرگ ايجاد شد.
محققان دريافتند در اين اتم جديد 170 اتم ديگر جاي ميگيرند. محققان با اطلاع از اين كه اين اتمها با يكديگر تعامل بسيار ضعيفي دارند، تعامل آنها را شبيهسازي كردند و دريافتند اين وضعيت موجب كاهش انرژي تمام سيستم ميشود و در نتيجه بين اتم غول پيكر و اتمهاي كوچكتر موجود در آن پيوندي برقرار ميشود.
اين پيوند هرقدرهم ضعيف باشد بدين معني است كه حالت جديدي از ماده ايجاد شده است.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Physical review Letters منتشر شده است.
علمي (6)**9259**1440
تهران-ايرنا-محققان اتريشي با پركردن فضاي خالي موجود درون اتمهاي بزرگ با استفاده از اتمهاي كوچكتر توانستند حالت جديدي از ماده را ايجاد كنند.