به گزارش خبرنگار ایرنا ، اگر چه آماری از وسعت جنگل های بلوط در عرصه حدود یك میلیون و 400 هزار هكتاری جنگل های مازندران وجود ندارد ، ولی این گونه جنگلی به عنوان قدیمی ترین رقم گیاهی در ایران در تمام نقاط این خطه مشاهده می شود.
بلوط را با نام علمی ' كوركس Quercus ' می شناسند، درختی از گونه راشیان كه به میوه آن بلوط می گویند. درختان بلوط عمری طولانی دارند كه گاه به 2 هزار سال میرسد و گونههای بسیاری از آن در ایران بومی رشته كوههای البرز و زاگرس هستند .
بلوط های جنگل های استان های شمالی كشور بر دو گونه هستند ؛ گونه ' بلندمازو ' با نام علمی ' Quercus castaneifolia ' كه درختی مرتفع به ارتفاع تا ۵۰ متر است و گونه ' سفیدمازو ' با نام علمی ' Quercus petraea ' .
این گونه ها در استانهای گلستان ، مازندران و گیلان رویش دارند و از غرب تا شرق این استان ها پراكنده هستند.
** دست اندازی در جنگل ها ، عامل زوال بلوط
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران با تائید مرگ تدریجی درختان بلوط در عرصه های جنگلی استان ، به خبرنگار ایرنا گفت : درختان بلوط در البرز و زاگرس از حدود بیش از یك دهه گذشته تاكنون به دلیل دخالت عوامل انسانی از جمله استخراج معادن ذغال سنگ و سایر معادن ، اجرای پروژه های عمرانی رو به زوال و خشك شدن گذاشته است .
ستار بابایی افزود : متاسفانه با صدور مجوز برای معادن ، برداشت ها بیش از ظرفیت به خصوص در منطقه سوادكوه عاملی برای از بین رفتن درختان بلوط به عنوان نماد جنگل های مازندران ارزیابی می شود.
وی گفت : در شرایط فعلی منابع طبیعی برای حفاظت از گونه های بلوط و دیگر گونه ها در رویشگاههای منطقه از جمله جنگل های هیركانی ، هیچ مجوزی برای فعالیت معادن در داخل اراضی منابع طبیعی صادر نمی كند.
مدیركل منابع طبیعی مازندران حفر تونل برای جاده سازی را عامل تشدید كننده دیگر برای زوال بلوط ها دانست و افزود : حفر تونل برای جاده سازی باعث شده تا سطح آب زیرزمینی پایین تر برود و آبگیری این درختان با مشكل مواجه شود و این ضربه دیگری بر پیكره درختان بلوط وارد كرد.
بابایی آفت های ناشی از خشكسالی را هم مزید بر علت دانست كه روزهای بد و ناخوشی را برای درختان بلوط در جنگل های مازندران رقم زده است .
** رویش بلوط در جنگل های مازندران
معاون امورجنگلداری محیط زیست مازندران دلیل زوال بلوط را ناشی از اجرای پروژه های عمرانی از جمله حفر تونل، استخراج معادن ذغال سنگ و ایجاد ذوب آهن و دیگر دخالت های عوامل انسانی دانست .
محمدرضا جهان آرا گفت كه در چند سال اخیر زادآوری و رویش مجدد درختان بلوط در جنگل هایی كه زیر پوشش منابع طبیعی منطق ساری است مشاهده شد و این رویش مجدد نوید بخش آغاز زندگی دوباره بلوط در جنگل های این خطه شمال كشور است.
6982/1654
ساری - ایرنا - استخراج معادن ذغال سنگ از یك سو و اجرای پروژه های عمرانی بخصوص حفر تونل، درختان بلوط را به عنوان قدیمی ترین رویش های جنگلی در استان های شمالی از جمله مازندران دچار مرگ تدریجی كرده است.